Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
nu
nu
24.10.2019 15:53:35
Deli članek:

STANOVALCI KRIČIJO: KAJ PA HRUP IN PROMET! 'Fondovi bloki' tudi v Freiburgu, kjer je SODIŠČE odločilo takole ...

Nemški prvoligaš Freiburg se bo pred prihodnjo sezono preselil na novi stadion, a brez težav ne gre.

Trenutno šestouvrščeni klub nemške Bundeslige Freiburg bo lahko od prihodnje sezone dalje na novem objektu, čigar izgradnja je stala 80 milijonov evrov, gostil 11.000 gledalcev več kot na dosedanjem Schwarzwaldu. Slednji ima 24.000 sedežev. Vendar se je zapletlo...

Kot je odločilo sodišče za regijo Baden-Virtemberg, Freiburg na novem stadionu ne bo mogel organizirati tekem po 20. uri, obenem bo imel prepoved tudi za nedeljski termin med 13. in 15. uro. To pomeni, da Freiburg ne bo mogel igrati domačih tekem v štirih od šestih terminov Bundeslige – ob petkih ob 20.30, ob sobotah ob 18.30, ob nedeljah ob 13.30 in ob ponedeljkih ob 20.30. Pravzaprav jim preostane le sobotni popoldanski termin.


In razlog za tako drastičen ukrep? Sodni proces so zagnali stanovalci iz bližnjih zgradb, ki so zaradi bojazni, da bo med tekmami prevelik hrup in močno povečan promet, sprva želeli zaustaviti gradnjo stadiona. Lokalno sodišče je njihovo zahtevo zavrnilo, regionalno sodišče pa jim je delno ugodilo – s prepovedjo tekem v določenih terminih.

Vam zveni znano? Vas upor stanovalcev ob novem stadionu v Freiburgu spominja na iniciativo stanovalcev 'Fondovih blokov', ki zavirajo prenovo Plečnikovega stadiona za Bežigradom?