evropski parlament Svet24.si

Evropski poslanci ob plači upravičeni do ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

super-par, indira-ekić, matic Njena.si

Indira Ekić potrdila, da bo postala mamica

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

STA
STA
0 08.05.2019 20:07:23

Uefa za ligo prvakov z izpadanjem in napredovanjem?

Evropska nogometna zveza (Uefa) je na sestanku v Nyonu zarisala načrt za uvedbo napredovanja in izpadanja v oziroma iz lige prvakov, kar bi favoriziralo večje klube, svoje vire navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Po novem, od leta 2024 dalje, bi bile v ligi prvakov štiri skupine s po osmimi klubi, kar bi močno povečalo število evropskih tekem. Pet najboljših ekip iz vsake skupine bi si zagotovilo avtomatično igranje v naslednji sezoni, kar bi pomenilo manj možnosti za preboj v to tekmovanje za manjše države oziroma klube.

Toda predsednik Uefe Aleksander Čeferin je umiril žogico: "Kar je pomembno, je to, da navkljub številnim govoricam v medijih ni bila sprejeta še nobena odločitev. V tem trenutku smo zgolj pri idejah in mnenjih."

Prenovljeno tekmovanje pa bi bilo brez tekem ob koncu tedna, kar je že razjezilo nacionalne lige. Spremembe so požele številne polemike takoj po tem, ko je načrte za spremembe evropskih klubskih tekmovanj oziroma vseevropski ligaški sistem predstavil šef združenja evropskih klubov (Eca) Andrea Agnelli. To bi namreč pomenilo občutno zmanjšanje kvalificiranih ekip iz domačih tekmovanj.



Uefin načrt sicer predvideva premik v to smer, čeprav se število klubov v ligi prvakov ne bi spremenilo z zdajšnjih 32. Trenutno v ligi prvakov moštva igrajo v osmih skupinah s po štirimi ekipami.

Eca je v torek zahtevala, da jo Uefa resno vključi v vsake načrte o spremembah v elitnem evropskem tekmovanju. "Ko so leta 2016 ligo prvakov doletele zadnje spremembe, je bila Uefa deležna kritik, da se ni dovolj posvetovala z vpletenimi. Ko sem postal predsednik malce zatem, sem vztrajal, da morajo biti vse spremembe del posveta in današnji sestanek dokazuje prav to," je dejal Čeferin.

Uefo so kritizirali že zaradi sprememb kvalifikacijskih meril za ligo prvakov, ko so štirim najboljšim iz štirih največjih evropskih lig zagotovili ligo prvakov. To trenutno velja za Anglijo, Španijo, Italijo in Nemčijo.

Značke: nogomet, liga prvakov

Članki iz rubrike