nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Tina Gaber in Robert Golob, Drama Njena.si

Takšen dopust sta si privoščila Tina Gaber in ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

nu
nu
0 15.01.2019 01:06:01

SKORAJ 30 LET PO HILLSBOROUGHU! Ostareli gospod sedel na zatožno klop

Skoraj 30 let po tragični nesreči na nogometni tekmi v angleškem FA pokalu med Liverpoolom in Nottingham Forestom se je začelo sojenje takrat glavnemu policistu Davidu Duckenfieldu in še štirim obtoženim.

Danes 74-letni Duckenfield je bil ob koncu osemdesetih ravno povišan v glavnega poveljnika policije 'South Yorkshire' in je tako neposredno odgovoren za smrt 95 oseb, zadnja žrtev nesreče na stadionu Sheffielda Wednesdayja Hillsborough namreč ni pripisana njemu, saj je umrla štiri leta pozneje - po takratnem zakonu pa bi bil Duckenfield zanjo odgovoren, če bi poškodbam podlegla v roku enega leta.

Do nesreče je prišlo 15. aprila leta 1989. Za tekmo polfinala pokala FA je angleška nogometna zveza izbrala nevtralni stadion Hillsborough, do tragične nesreče pa je prišlo zaradi prenatrpanosti na tribunah - kapaciteta objekta je dopuščala 39.000 gledalcev, na tribune pa jih je vstopilo kar 50.000. Kot že rečeno, je umrlo 96 ljudi, 766 pa jih je bilo poškodovanih.

zrtve hillsborough


Družine žrtev so se vsa ta leta borila za svojo pravico, po skoraj 30 letih pa je vendarle prišlo do sojenja. Na včerajšnji prvi obravnavi so morali člani porote pojasnjevati, da ne oni ne njihovi družinski člani ali prijatelji niso bili prisotni na tej tekmi ali da niso zaposleni pri policiji. Obenem ne smejo biti navijači Liverpoola, Evertona, Sheffield Wednesdayja ali Nottingham Foresta.

Duckenfield, pet let mlajši Graham Mackrell (takrat klubski delavec Sheffielda Wednesdayja, zadolženega za varnost na tekmah) in še trije policisti, ki jih bremeni obtožnica - zaradi hude malomarnosti povzročene smrti 95 ljudi -, ne priznavajo krivde. Na sojenju v Prestonu, ki naj bi trajalo do maja, v času 30. obletnice tragedije pa bo za en teden prekinjeno, je prisotno več kot 20 sorodnikov žrtev.

Značke: duckenfield, sojenje

Članki iz rubrike