benifer Svet24.si

Zvezdniški par "Bennifer" tik pred razhodom

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

5081484663803_org_27a69d764a0b1739_1648464638000 Necenzurirano

Kaj druži železnice, podjetnika iz Rovt in ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

Komplet za trening Ekipa24.si

Šik po francosko s slovensko noto

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

STA
STA
5 27.06.2018 18:05:05

SENZACIJA po VELIKI DRAMI! Nemčija gre domov po TEJ sodniški odločitvi, ki buri duhove! (VIDEO)

Reuters
VAR je odločil tekmo Nemčije in Južne Koreje! In to v sodnikovem podaljšku!

Švedska nogometna reprezentanca je v 3. krogu svetovnega prvenstva v Rusiji v Jekaterinburgu premagala Mehiko s 3:0 (0:0). Obe ekipi sta se prebili v osmino finala, iz te skupine F pa je izpadla branilka naslova Nemčija, ki je v Kazanu izgubila proti Južni Koreji z 0:2 (0:0).

Pred tekmo s korejskimi nogometaši so bili Nemci veliki favoriti, med drugim so vseh pet tekem na dosedanjih SP proti azijskim tekmecem dobili in to z 19 doseženimi goli, na zadnjih treh dvobojih pa so mrežo ohranili nedotaknjeno. Toda vloge niso upravičili. Čeprav so bili v polju večino časa pričakovano boljši, pa jim nikakor ni uspelo doseči odrešilnega zadetka.

Tekmo so sicer veliko bolje odprli tekmeci, ki so si v prvem polčasu pripravili zrelejše priložnosti, prednjačila sta zvezdnik azijske zasedbe Son Heung-min in Jung Woo-young. Po prostem strelu slednjega je v 19. minuti vratar Manuel Neuer žogo le odbil do Sona, ki je streljal, z zadnjimi močmi pa je Neuer žogo preusmeril v kot.

Tudi drugi del so bolj poletno začeli Južni Korejci. Neuer je moral v slogu branilca posredovati daleč od golove črte, ko so v hitrem protinapadu udarili tekmeci v 48. minuti; pred tem je obleganje Nemcev pred vrati Koreje končal s strelom z glavo Leon Goretzka, njegov poskus pa je izvrstno ukrotil tudi na tej tekmi izvrstni vratar Jo Hyeon-woo.

Son Heung-min je v 65. minuti padel v kazenskem prostoru, vendar zaradi simuliranja dobil rumeni karton namesto enajstmetrovke. Tudi v naslednjih napadih so v nekoliko razredčeni nemški obrambi še nekajkrat nevarne akcije ustvarjali Korejci, ki so imeli v zadnjem delu tekme precej nevarnih protinapadov, ko so izkoriščali v napad usmerjeno igro Nemcev. V 78. minuti je Son z roba kazenskega prostora poslal žogo tik mimo leve vratnice, Mats Hummels pa je šest minut pozneje z glavo žogo poslal prek prečke.

Po rednem delu brez zadetka so nemški navijači upali na čudež v šestih minutah sodniškega dodatka, a so Korejci prvi zatresli mrežo tekmecev. Sodniki so sicer najprej dosodili prepovedan položaj. Ameriški sodnik Mark Geiger si je ogledal videoposnetek in nato v četrti minuti dodatka pokazal na sredino igrišča.

Nemci so imeli še pet minit za kakšen zadetek. Pa so še drugi gol zabili tekmeci, ko je Neuer odšel na nasprotno polovico kot napadalec. Podajo skoraj iz svojega kazenskega prostora na nasprotno polovico je ujel Son in zatresel prazno mrežo.

Hummels je ob koncu s strelom z glavo oplazil prečko za slovo branilcev naslova od prvenstva v Rusiji na zadnjem mestu svoje predtekmovalne skupine. Tudi po tekmi presrečni Korejci pa se poslavljajo od SP, vendar z veličastno zmago.

Švedska suvereno prek Mehike

Mundial v Rusiji v zadnjem krogu skupinskega dela iz dneva v dan skrbi za dramatične razplete v skupinah. Nič drugače ni bilo tokrat. Mehičani so bili pred tem krogom s šestimi točkami zanesljivo na prvem mestu, a izkazalo se je, da so bili nato celo blizu izpada. Ob dejstvu, da je jim je danes izvrstna Švedska zabila tri zadetke in se prebila na prvo mesto skupine, so nekaj časa videli na nitki, saj bi na drugi tekmi morali Nemci doseči zgolj zadetek, pa bi Mehika končala pot v Rusiji. Toda na pomoč jim je "od daleč" pristopila bolj ali manj odpisana Južna Koreja, ki je z goloma sodniškem dodatku izločila branilce naslova.

Švedski nogometaši so si v prvem polčasu priigrali kar nekaj lepih priložnosti. Že v peti minuti je sprožil Emil Forsberg z roba kazenskega prostora, Guillermo Ochoa pa je bil na mestu. Sedem minuti pozneje je Marcus Berg s škarjicami iz bližine za malo zgrešil cilj, v 18. minuti je bil znova neuspešen Forsberg.

V 28. minuti so Švedi zahtevali najstrožjo kazen po igranju z roko Javierja Hernandeza Chicharita v kazenskem prostoru, a je tudi po pregledu z VAR na ogorčenje švedskega štaba niso dobili. Do konca polčasa je pri Švedih še dvakrat poskusil Berg, prvič je izvrstno posredoval Ochoa, drugič pa je švedski napadalec zadel le zunanji del mreže malce z leve strani.

Mehičani so bili še najnevarnejši v 15. minuti, ko je z roba kazenskega prostora sprožil Carlos Vela, a žogo poslal le nekaj centimetrov mimo leve vratnice. Vela je bil tudi sicer najbolj nevaren mehiški reprezentant. Njegov soigralec Jesus Gallardo pa je nase opozoril na drugačen način, že v 15. sekundi je dobil rumeni karton in tako poskrbel za najhitrejšo rumeno kazen na svetovnih prvenstvih po letu 1966.

V uvodu drugega dela pa so Švedi pritisnili in povedli v 51. minuti, ko je iz bližine zadel Ludwig Augustinsson. Takoj zatem so imeli Švedi še dve polpriložnosti, ki sta jih zapravila Forsberg in Augustinsson. So pa Švedi podvojili prednost v 62. minuti. Hector Moreno je po sodniški presoji storil prekršek v kazenskem prostoru nad Bergom, zaradi česar je sledila enajstmetrovka, ki jo je zanesljivo s strelom pod prečko v levi zgornji kot izvedel Andreas Granqvist.

Na drugi strani je takoj po vstopu v igro od daleč sprožil Marco Fabian, a je žogo zletela čez gol, zato pa so se Mehičani v še večjih težavah znašli v 74. minuti, ko je Edson Alvarez žogo po metu iz avta žogo nesrečno poslal v lastno mrežo. V 81. minuti Veli iz bližine ni uspelo spraviti žoge v mrežo iz bližine, a tudi ta zapravljena priložnost ni kaznovala Mehike, saj je na drugi tekmi Koreja z 2:0 premagala Nemčijo in tako Mehičane obdržala na drugem mestu.

Značke: nogomet, sp

Članki iz rubrike