Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
31.07.2017 18:31:48
Deli članek:

Albanski navijač zaprosil za azil na Hrvaškem zaradi srbske tiralice

Hrvaško sodišče je nepravnomočno odobrilo izročitev albanskega državljana Ismaila Morine Srbiji. Srbsko pravosodje je pred tremi leti objavila tiralico za Morino zaradi incidentov na nogometni tekmi med Srbijo in Albanijo leta 2014. Morina naj bi medtem zaprosil za azil na Hrvaškem, v Albaniji pa si prizadevajo za preprečevanje njegove izročitve.

Hrvaška policija je prijela Morino na podlagi srbske tiralice na območju Dubrovnika prejšnji mesec. Srbija bremeni Morino, da je leta 2014 povzročil prekinitev nogometne tekme med Srbijo in Albanijo v Beogradu, ko je upravljal z dronom, ki je vlekel nacionalistično znamenje in zemljevid "Velike Albanije". Potem so izbruhnili tudi navijaški neredi.

Sodišče v Dubrovniku je pred kratkim odobrilo izročitev Morine Srbiji, ker je ocenilo, da ni nobenih ovir za izpolnitev zahteve Srbije. O pritožbi albanskega državljana bo razpravljalo hrvaško vrhovno sodišče. Na hrvaškem notranjem ministrstvu niso želeli ne potrditi niti zanikati, ali je Morina zaprosil za azil. Pojasnili so, da spoštujejo tajnost postopka.

Prošnja za azil lahko prestavi izvajanje morebitne drugostopenjske potrditve izročitve Morine, ocenjujejo na Hrvaškem. O izročitvi bo na koncu odločil hrvaški minister za pravosodje Davor Bošnjaković.

Albanska nogometna zveza je pozvala albanske oblasti, naj posredujejo v skladu s pravosodjem, albanski navijači pa so v podporo Morini protestirali v Tirani.

Albanski minister za pravosodje Gazmend Bardi je od hrvaških oblasti zahteval, naj ne ugodijo Srbiji, ker je Morina - po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina - "ogrožen zaradi politično motiviranega pregona ali diskriminacije".