Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
10.05.2017 11:55:51
Deli članek:

V Fifi še nekaj odprtih primerov korupcije

Reuters

Etična komisija Mednarodne nogometne zveze je na današnjem kongresu Fife v Bahrajnu razkrila, da ima še "nekaj sto" odprtih primerov korupcije. Informacije je v Manami podal donedavni glavni tožilec komisije Cornel Borbely, ki pa ga Fifa tokrat ni potrdila za vnovični mandat.

Švicarja Borbelyja in nemškega sodnika Hansa-Joachima Eckerta Fifina glavna komisija, ki ji predseduje Gianni Infantino, v torek ni potrdila za nadaljevanje delovanja, čeprav sta bila oba pripravljena ostati na čelu etične komisije. Borbely je na novinarski konferenci dejal, da je bila njegova zamenjava "nepotrebna in hkrati politične narave".

Borbely in Eckert sta v svojem mandatu preiskala preko 60 ključnih mož znotraj Fife in med kaznovanimi sta se znašla tudi nekdanji predsednik Fife Joseph Blatter in nekdanji prvi mož Uefe Michel Platini. Etična komisija je preiskovala tudi vpletenost zdajšnjega predsednika Fife Infantina v nečedne posle, a za njegovo krivdo ni bilo dokazov.

Preiskave nečednosti še tečejo v ZDA in Švici, Borbely trdi, da gre pri tem še za več sto primerov. Po njegovih besedah novo vodstvo etične komisije ni seznanjeno z dozdajšnjimi aktivnostmi, kar bo ustavilo oziroma upočasnilo reformni proces znotraj Fife.

Za naslednika Borbelyja in Eckerta sta bila predlagana grški sodnik Vassilios Skouris in kolumbijska odvetnica Maria Claudia Rojas, njuno imenovanje naj bi na kongresu Fife potrdili v četrtek.