Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
11.11.2016 16:29:15
Deli članek:

Muzej nogometa zaradi finančnih težav pred zaprtjem?

Reuters
Sepp Blatter

Novo vodstvo Mednarodne nogometne zveze (Fifa) se je odločilo oklestiti večino nepotrebnih in ne ravno nujnih stroškov.

Žrtev varčevalne vneme, ki je posledica dolgov, je tudi novi muzej nogometa v Zürichu, ki so ga odprli pred komaj osmimi meseci.

Kot je danes poročala francoska tiskovna agencija, sklicujoč se na predstavnike muzeja, muzej prinaša samo izgubo, zaradi česar grozi, da ga bodo že maja prihodnje leto zaprli, če ne bodo našli vira, iz katerega bi ga financirali.

Muzej nogometa je bil velika želja in načrt prejšnjega predsednika Fife Seppa Blatterja, ki je moral zaradi korupcije odstopiti in so ga kaznovali s šestletno prepovedjo opravljanja nogometnih funkcij.

Novi muzej je le dan po izvolitvi, 28. februarja, odprl novi predsednik svetovne nogometne družine Gianni Infantino. Vrednost investicije je znašala 140 milijonov švicarskih frankov (128 milijov evrov). Kljub temu, da ga povprečno mesečno obišče 11.000 ljudi, muzej Fifi še dodatno povzroča nove finančne izgube, zato so v svetovni organizaciji sprožili razmišljanja o njegovem preoblikovanju. V muzeju se bojijo, da bi ga lahko povsem zaprli.

Fifa je zanikala, da namerava zapreti muzej. Potrdila je, da se je v torek namestnik generalne sekretarke Fife nekdanji hrvaški nogometni reprezentant Zvonimir Boban sestal z zaposlenimi v muzeju. Po sestanku so sporočili naslednje: "Fifa je oblikovala delovno skupino, katere naloga je razvoj vzdržnega poslovnega modela za muzej. Delovna skupina bo proučila vse možnosti, še zlasti popolno spremembo v fizičnem delovanju muzeja."

Muzej je v središču mesta, razprostira se na treh nadstropjih in zaseda vsega skupaj 3000 kvadratnih metrov površin. Vodstvo muzeja je sicer sila optimistično napovedalo, da ga bo letno obiskalo od 130.000 do 150.000 obiskovalcev, za leto 2018 pa so celo predvidevali, da bi letni obisk lahko narasel na četrt milijona. Direktor muzeja Stefan Jost je ob koncu oktobra odstopil zaradi razhajanj o strategiji muzeja nogometa.

V muzeju je na ogled 1000 predmetov, 1400 fotografij, 500 video zapisov, predvajanih na 60 zaslonih, in 15 interaktivnih mest. V okviru muzeja delujejo tudi športni bar, manjša restavracija, kavarna in knjižnica, v njem so tudi sobe za prireditve in seminarje.