Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
nu
nu
11.11.2016 15:45:11
Deli članek:

Fernando Santos: Žal mi je, da sem Ronalda uvrstil v začetno postavo

Selektor portugalske izbrane vrste Fernando Santos je verjetno edini trener, ki je javno povedal, kako mu je žal, da je v udarno enajsterico uvrstil Cristiana Ronalda.

Portugalska reprezentanca je na letošnjem Euru osvojila naslov evropskega prvaka in razveselila navijače, ki so po dolgem čakanju na kakšen odmevnejši dosežek svojih fantov, počasi že izgubljali upanje, da se bo to res zgodilo. Selektor pa je seveda skupaj s svojimi izbranci postal junak naroda.

Zdaj je Santos postregel z zelo zanimivo zgodbo, ko je razložil, da se še vedno grize, ker je nekoč na prijateljski tekmi v začetno postavo uvrstil Cristiana Ronalda.

Šlo je za pripravljalno srečanje pred začetkom sezone 2003/04, v katerem sta si nasproti stala lizbonski Sporting in Manchester United. Obenem je to tudi tekma, ki je imela velik vpliv na potek Ronaldove kariere.

Reuters
Ronaldo je v sezoni 2002/03 pri sedemnajstih dobil priložnost v članskem moštvu Sportinga in opozoril nase. Naslednja sezona bi morala biti tista, v kateri bi dokončno postal eden izmed najpomembnejših članov zeleno-bele zasedbe.

A to se ni nikoli zgodilo, za kar je bila 'kriva' prej omenjena prijateljska tekma, ki bi jo moral Ronaldo začeti na klopi. Ampak je klub takrat zapustil Ricardo Quaresma, ki je odšel k Barceloni.

Zato se je v udarni zasedbi sprostilo mesto za Ronalda. Fernando Santos se spominja, da je bila to ena največjih napak v klubski zgodovini, saj je najstnik odigral izvrstno. Sporting je slavil s 3:1, izkušeni Gary Neville pa je imel z Ronaldom veliko težav. Legendarni Alex Ferguson je v fantu videl nekoga, ki ga hoče imeti pod svojim okriljem in le nekaj dni pozneje ga je odkupil za 17,5 milijona evrov.

"Bil sem njegov trener, ko je igral proti Manchester Unitedu. Dal sem ga v udarno zasedbo in še danes mi je žal zaradi tega. Teden pred tem sem izgubil Quaresmo, ki je odšel v Barcelono, dva dneva pozneje je Ronaldo prestopil k Manchestru!" se je obdobja izpred trinajstih let spomnil Fernando Santos, ki je tisto sezono portugalskega prvenstva končal (šele) na tretjem mestu in moral zapustiti klub. "Nikoli si nisem mislil, da bom toliko let pozneje skupaj z njima osvojil naslov evropskega prvaka s portugalsko izbrano vrsto."

Santos je razkril še eno zelo zanimivo podrobnost iz tistega časa, in sicer, kaj je ob prihodu v Sporting rekel Ronaldu: "Pri meni boš vedno igral, ampak boš moral nehati s temi cirkuškimi triki. Poleg tega je še nekaj stvari, ki jih moraš popraviti: skačeš zelo visoko, vendar z glavo ne dosegaš zadetkov." Santos se še vedno sprašuje, kje bi portugalski zvezdnik končal, če bi izpustil tisto prijateljsko tekmo z Manchester Uniteodm.