Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
nu
nu
08.11.2016 17:48:40
Deli članek:

Obstaja država, v kateri se obeta še več pirotehnike na stadionih

vszi

Uporaba pirotehničnih sredstev na stadionih je nekaj, zaradi česar navijači jezijo svoje klube, ki morajo zaradi njihovega početja plačevati visoke kazni.

Omenjeno početje je tudi javnost razdelilo na dva pola, na enem so tisti, ki pravijo, da so navijači zaradi prižiganja bakel in druge pirotehnike huligani. Spet drugi so navdušeni nad 'žarečimi' koreografijami, ki dajo še dodaten čar nogometni tekmi in poskrbijo, da ta postane pravi spektakl.

Toda obstaja država, kjer je uporaba pirotehnike na stadionih dovoljena. To je Norveška, kjer so si navijači izborili tovrstno pravico, ki je obenem velik privilegij.

Takšen zakon je bil sprejet pred dvema letoma. Navijači lahko na stadionih uporabljajo pirotehniko, a morajo izpolniti dva pogoja. Prvi je, da morajo najpozneje sedem dni pred tekmo o uporabi pirotehnike obvestiti klub, ki tekmo organizira, lastnika stadiona, norveško nogometno zvezo, policijo in gasilce. Še največ težav so imeli s policijo in gasilci, a so jih rešili.

Drugi pogoj pa je, da lahko uporabljajo samo pirotehniko, ki je označena s posebnim certifikatom. Proizvaja jo eno izmed norveških podjetij, ki je pirotehnična sredstva razvilo v sodelovanju z navijači. Podjetje tako proizvaja bakle in dimne bombe v vseh mogočih barvah.

Edina od običajnih stvari, ki je prepovedana, so petarde. Če se navijači ne držijo zapisanih pravil, in uporabijo pirotehniko, potem je za klube zagrožena kazen med 1500 in 15 tisoč evrov.

Na stadionih obstaja določen sektor, kjer se sme uporabljati pirotehniko. Vse skupaj so Norvežani privedli do te mere, da je tudi tovrstno početje varno za vse obiskovalce tekem.

Toda navijači še niso povsem zadovoljni z dogovorom, zato upajo, da bo doživel nekaj popravkov in bo v naslednji sezoni vse skupaj še bolje. Klubi oziroma navijači naj bi zaprosili za enoletno dovoljenje za uporabo pirotehnike, pri tem pa bi jim pomagal še izučeni pirotehnik, ki bi nosil odgovornost za takšne koreografije.

Če se bo to zgodilo, klubi ne bodo več odgovorni za obnašanje navijačev, ti pa bodo lažje organizirali spektakularne koreografije.