Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
muk
muk
25.10.2016 17:22:45
Deli članek:

Umrl legendarni brazilski nogometaš

vszi

Brazilski nogomet je zavit v črno, v 72. letu starosti je umrl eden najboljših brazilskih nogometašev vseh časov.

Legenda je milo rečeno. Carlos Alberto je bil brez dvoma eden največjih vseh časov, pa čeprav se je v državi, ki je nogometu dala prenekaterega sijajnega napadalca ali virtuoznega vezista, on zavezal branilskemu poklicu.

Povsem dovolj je reči, da je bil kapetan izbrane vrste, ki je leta 1970 osvojila naslov svetovnega prvaka. Ob Peleju, Rivelinu, Tostau in Jairzinhu, je bil kapetanski trak na njegovi roki. Da, tako dober in tako velik je bil, njegov gol, pardon, mojstrovina, v finalu proti Italiji pa še dandanes velja za enega najlepših golov svetovnih prvenstev.

Morda o njegovi igralski veličini in kvaliteti še bolj zgovorno priča podatek, da je bil izbran v najboljšo postavo 20. stoletja. Skupaj z Levom Jašinom, Franzom Beckenbauerjem, Bobbyjem Moorom, Johanom Cruyffom, Alfredom Di Stéfanom, Michelom Platinijem, Diegom Maradono ter rojaki Níltonom Santosom, Garrincho in Pelejem. Velikani pri velikanu, in tam je vsekakor mesto tudi zanj.

Še pred dvema dnevoma je bil kot strokovni komentator gost v studiu ene izmed brazilskih televizij, v torek pa je umrl za posledicami nenadnega srčnega infarkta.