Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
nu
nu
09.09.2016 19:34:19
Deli članek:

Xabi Alonso je primerjal Mourinha in Guardiolo

Reuters

Četrti krog angleškega prvenstva bo jutri v času kosila (z začekom ob 13.30) zaznamoval manchestrski derbi.

Tako United kot City imata stoodstotni izkupiček, dodaten čar dvoboju pa bo dal tudi obračun njunih trenerjev Joseja Mourinha in Pepa Guardiole.

Jasno je, da sta Španec in Portugalec pod posebnim drobnogledom in da ju ljudje radi primerjajo med sabo.
Nogometaš, ki je med najbolj kompetentimi za kaj takega, ker je igral pod vodstvom obeh strokovnjakov, pa je Xabi Alonso. Nekdanji španski reprezentant je v madridskem Realu tri leta delal pod Mourinhevim vodstvom, pod Guardiolovim pa dve leti v münchenskem Bayern, zdaj si je vzel čas in naredil primerjavo med njima.

Po njegovih besedah bo mestni derbi izjemno zanimiv, dodatno bo za to poskrbel različen slog dela obeh trenerjev, ki pa ju vseeno druži nekaj skupnih lastnosti, ena je, da noben od njiju ne mara izgubljati.

"V nekaterih stvareh sta si precej podobna. Oba sta rojena zmagovalca in sovražita poraze. Te jemljeta zelo osebno in zato sta tako uspešna. Prav tako sta velika garača. Njun uspeh ni posledica sreče, nikoli se ne ustavita, klubu, v katerem delata, dasta vse," je primerjavo začel Alonso, in takoj postregel z novimi podrobnostmi: "Sta velika individualista. Pep ima do potankosti razdelano filozofijo, kako bi rad, da se tekma odigra. To se vidi že na treningih in verjamem, da se igralci Manchester Cityja zdaj učijo prav tega. Igralce ves čas uči, da bi bili sposobni igrati nogomet, ki ga zahteva. Pri tem se osredotoči na najmanjše detajle, na katerih moraš delati, da bi postal popoln nogometaš."

Mourinho je glede tega popolno nasprotje. Po Alonsovem pripovedovanju si na vsak način želi zmagovati, za kar je pripravljen povsem spremeniti način igranja in taktiko. Posledice ga pri tem ne zanimajo. Če je treba, bo igral tudi bunker. Tako je počel povsod, kjer je delal. "Gre za enega najbolj tekmovalnih ljudi, s katerimi sem delal. Prilagodil se bo situaciji, vse v želji, da bi prišel do zmage. Ne zanima ga, kaj bodo ljudje rekli o igri njegove ekipe. Zanj štejejo samo zmage. Ko si član Mourinhevega moštva, vidiš, da ga kritike ne zanimajo, v tem primeru gre za boj njega proti svetu."

Alonso je še pristavil, da je vesel, ker je imel priložnost delati z obema in da je zaradi tega postal boljši nogometaš.

Oba izjemno spoštuje, obenem pa je prepričan, da bosta v Manchestru uspešna. Že tako velik manchestrski derbi pa bosta naredila še večjega, zaradi česar tudi sam komaj čaka, da se tekma začne.