Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
nu
nu
14.06.2016 12:10:01
Deli članek:

Blatterjevo šokantno razkritje: Priča sem bil prirejenim žrebom

Reuters

Že tako zapletene razmere v svetovnem in evropskem nogometu je s svojimi novimi izjavami še dodatno zapletel nekdanji dolgoletni prvi mož svetovne nogometne družine Fifa Sepp Blatter, ki prestaja šestletni suspenz zaradi korupcijskega škandala. Osemdesetletni Švicar trdi, da je bil priča prirejenim žrebom za evropske nogometne turnirje.

Osramočeni Blatter je dobil priložnost, da je spregovoril za argentinski dnevnik La Nacion, intervju s Švicarjem je bil objavljen v ponedeljkovi izdaji. V tem pogovoru pa je podal nekaj šokantnih iztočnic, s katerimi se je znova vrnil v osrednji del medijskega zanimanja. Blatter trdi, da je bil sam v obdobju 18 let, kolikor jih je preživel v predsedniški pisarni na sedežu Fife v Zürichu, priča prirejenim žrebom. Po njegovih besedah je šlo za žrebe "evropskih nogometnih tekmovanj". Govoril je v množini, natančno pa ni omenil, kateri turnirji na stari celini so bili prirejeni in kdo naj bi takšno izigravanje pravil izvajal ter naročil nameščanje ekip v skupinskih delih tekmovanj.

Blatter je tudi razkril način, kako so izigravali pravila. Šlo naj bi za uporabo sistema, kot ga je sam poimenoval, "vročih in hladnih žogic". "Sam se nisem nikoli dotaknil žogic v bobnu, seveda pa jih je bilo mogoče pred žrebom dati v hladilnik in shladiti ali jih pogreti ter si jih tako označil," je pojasnil Blatter. Nekdanji prvi mož svetovnega nogometa trdi, da so se takšnega žreba posluževali v žrebih za evropska tekmovanja, turnirji pod okriljem Fife pa v času njegovega predsedovanja niso bila prirejeni, vsaj on temu ni bil priča, čeprav je bilo to možno.

Blatterjevi očitki mečejo temno luč na turnirje, kot so evropsko prvenstvo, liga prvakov in evropska liga. In kako naj bi potekal prirejen žreb? "Pred žrebom postaviš za nekaj časa (plastično) žogico v hladilnik. Ko je takšna žogica enkrat v bobnu, pa jo lahko zaznaš le z dotikom, saj lahko zelo preprosto ločiš ohlajene žogice od ostalih," je razložil Blatter, ki še vedno vztraja, da ni skorumpiran, saj preprosto njegovi tožniki nimajo dokazov, da je prekršil švicarske zakone.