Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
28.02.2016 09:39:05
Deli članek:

Predsednik Fife z manjšo plačo kot izvršni direktor

Profimedia
Gianni Infantino je ob prihodu na čelo Fife in napovedal očiščenje po zadnjih aferah.

Sveži predsednik Mednarodne nogometne zveze (Fifa) Gianni Infantino bo imel nižjo plačo kot izvršni direktor zveze. Tega za zdaj Fifa še nima, izbrali ga bodo v kratkem.

To plačno razmerje odraža novo politiko Fife, ki si prizadeva očistiti madeže preteklosti in povrniti že močno omajan ugled.

Kot so pojasnili pri Fifi za nemško tiskovno agencijo dpa, takšno razmerje plač simbolizira odgovornost v zvezi, kjer bo imel direktor večjo moč odločanja, predsedniška vloga pa je bolj prestižnega pomena.

Formalno bo športni direktor sicer podrejen predsedniku Infantinu, toda po novem naj bi imel bistveno večjo vlogo v procesu odločanja, novi predsednik Infantino pa bo imel poudarjeno ceremonialno vlogo.

Med spremembami, ki jih je sprejela Fifa, je tudi politika javnega razkrivanja plač funkcionarjev. Zaslužek Infantina tako ne bo več skrivnostna številka, temveč javno objavljena, marca pa bo Fifa v finančnem poročilu za leto 2015 razkrila tudi doslej dobro skrit podatek o plačah Seppa Blatterja. Ta bo sicer zadnjo Fifino plačo prejel za letošnji februar.

Na petkovem glasovanju za predsednika Fife je petinštiridesetletni Infantino za zmago potreboval dva kroga. V prvem so mu delegati, teh je bilo 207, namenili 88 glasov, njegovemu glavnemu tekmecu, predsedniku azijske zveze, bahrajnskemu šejku Salmanu Bin Ibrahimu Al Khalifi, pa 85. V prvem krogu sta kandidirala še jordanski princ Ali, ki je dobil 27 glasov, ter Francoz Jerome Champagne, ki jih je dobil sedem. Južnoafričan Tokyo Sexwale je tik pred volitvami odstopil od kandidature.

V drugem krogu, ki je o predsedniku odločal prvič po letu 1974, pa je Infantino, ki ga je podprla tudi Nogometna zveza Slovenije, dobil 115 glasov (potreboval jih je 104), šejk Salman pa 88. Ali je prejel štiri glasove, Champagne pa nobenega.