Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
26.02.2016 14:00:06
Deli članek:

Članice Fife potrdile reforme

Reuters

Članice Mednarodne nogometne zveze so na izrednem kongresu v Zürichu, kjer bodo danes volitve novega predsednika, potrdile reforme, s katerimi želijo končati korupcijske afere, ki so v zadnjih mesecih pretresale Fifo. Reforme je potrdilo 179 članic, 22 jih je bilo proti, šest pa se je vzdržalo glasovanja.

Reformni paket je bil oblikovan z namenom, da omeji avtoriteto glavnih mož Fife. Pod reforme se je podpisal odbor pod vodstvom Francoisa Carrarda. Ta je bil generalni direktor Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) med letoma 1989 in 2003. Uspešno je vodil skupino, ki je pripravila reforme Moka po korupcijskem škandalu leta 1999 v povezavi s podkupovanjem za pridobitev organizacije olimpijskih iger leta 2002 v Salt Lake Cityju.

Predsedniško mesto bo po novem funkcija kot v korporacijah, kjer imajo predsednika uprave, ki skrbi za strateške usmeritve, a nima tako velike menedžerske moči. Izvršni odbor se bo po novem imenoval svet in bo imel bolj vlogo uprave z direktorji, kot je v navadi v korporacijah. Generalni sekretar bo zdaj izvršni direktor krovne nogometne organizacije. V reformnem paketu so še številni ukrepi, s katerimi želijo izboljšati finančno transparentnost.