Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Lucijan Pejčič
Lucijan Pejčič
24.02.2016 23:00:05
Deli članek:

Oblak spet zaklenil

Reuters

Od prejšnjega torka do včeraj so prve tekme osmine finala več veselja prinesle gostujočim moštvom, štiri od osmih so si že pred povratnim srečanjem na domačem stadionu priigrala veliko prednost in si na široko odprla vrata četrtfinala. Po tednu dni premora se bo osmina finala s povratnimi tekmami nadaljevala na dan žena, vseh osem udeležencev četrtfinala pa bo znanih 16. marca.

Sinoči so žarometi najkvalitetnejšega klubskega tekmovanja na svetu svetili v Eindhovnu in v Kijivu. Tekmi nista vzbudili toliko zanimanja širše javnosti kot obračuna dan prej – med Arsenalom in Barcelono ter Juventusom in Bayernom. Vseeno je bil včerajšnji dan vsaj za slovenske ljubitelje okroglega usnja najbolj zanimiv in najbolj pomemben, dvakrat podčrtan z rdečo barvo. Vrata Atletica je namreč na stadionu Phillips v Eindhovnu branil v tej sezoni skoraj nepremagaljivi Jan Oblak.

Škofjeločan je v dosedanjem delu sezone prejel le 14 zadetkov, kar ga med vratarji na najvišji ravni postavlja na prvo mesto, le trikrat je klonil v ligi prvakov in, zanimivo, vselej na tekmah s svojim nekdanjim klubom Benfico. Tudi včeraj je zaklenil svoja vrata, kar kljub dejstvu da njegovo moštvo velja za favorita v tem dvoboju, ni bila najlažja naloga.

Nizozemci, ki so v domačem prvenstvu zmagali osemkrat zapored in vodijo na lestvici, so se prvič po letu 2007 uvrstili v končnico lige prvakov. Sinoči so se predstavili z nadvse z napadalno igro in pogumno pristavili svoj delež k odprti tekmi. Mreži bi se lahko zatresli že v prvem polčasu, nizozemsko je vratar Jeroen Zoet rešil, potem ko sta pred njega sama prišla Luciano Vietto in Antoine Griezmann, Oblak pa se je na drugi strani izkazal po zmedi v španskem kazenskem prostoru, ko so poskušali Davy Pröpper, Jürgen Locadia in Jetro Willems.

V 68. minuti je drugi rumeni karton in posledično rdečega prejel Gaston Pereiro in z odhodom z igrišča premešal karte in spremenil tok srečanja. Domači strateg Phillip Cocu se je odločil držati remi brez zadetkov, kar je bila zanj boljša izbira od morebitnega remija z zadetki ali kajpak poraza. Vseeno v 68. minuti tekme ni bilo konec. Res je, da so gostje prevladovali in igro držali dlje od svojih vrat in dlje od Oblaka, nekaj nevarnih hitrih napadov domače ekipe pa niso mogli preprečiti. Mreži sta naposled ostali nedotaknjeni, tako da bo do odločitve prišlo v Madridu. Tam pa bo tehtnica kar močno nagnjena na stran Atletica, katerega nogometaši so skoraj gotovo že na letalu ob vrnitvi v domovino v svojih glavah preigravali mogoče scenarije na sobotnem ligaškem derbiju z Realom.

Reuters

Obračun v Ukrajini je bil, vsaj kar zadeva zadetke, zanimivejši, nogomet se navsezadnje igra zaradi gledalcev, ti pa želijo videti gole. Gledalci na Olimpijskem stadionu v Kijivu so jih videli tri. In videli so zmago Angležev, ki so se po močno premešani zasedbi na pokalni tekmi s Chelseajem (poraz s 5:1) tokrat spet predstavili v svoji močnejši različici, in če gre oceniti le to potezo trenerja Manuela Pellegrinija, je zadel v črno.

Oviro, imenovano četrtfinale lige prvakov, so »meščani« že skoraj preskočil, sinočnjo zmago bodo morali potrditi na svojem Etihadu. Ukrajinci, ki od 9. decembra in evropske zmage nad Maccabijem niso odigrali niti ene tekme, so v tekmo vstopili medlo in tekmecem prepustili glavno besedo na igrišču. Napadi in priložnosti Angležev so se vrstili, dvakrat v prvem polčasu se je ukrajinska mreža tudi zares zatresla. Sergio Agüero in David Silva sta poskrbela za mirnejše nadaljevanje, seveda z vidika svojega moštva, nogometašem Dinama pa v drugem polčasu ni preostalo nič drugega kot pogumnejši juriš proti angleškim vratom. In če je po zadetku Vitalija Bujalskija v 59. minuti kazalo, da se dvoboj iz že skoraj odločenega spreminja v povsem odprtega, je v izdihljajih tekme Yaya Toure poskrbel, da bo povratna tekma v Manchestru le še formalnost.

Izidi:
- osmina finala, prve tekme:
- torek, 16. februar:
Paris St. Germain - Chelsea             2:1 (1:1)
Benfica Lizbona - Zenit Sankt Peterburg 1:0 (0:0)

- sreda, 17. februar:
Gent - Wolfsburg                        2:3 (0:1)
Roma - Real Madrid                      0:2 (0:0)

- torek, 23. februar:
Juventus - Bayern                       2:2 (0:1)
Arsenal - Barcelona                     0:2 (0:0)

- sreda, 24. februar:
PSV Eindhoven - Atletico Madrid         0:0
Dinamo Kijev - Manchester City          1:3 (0:2)