Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
nu
nu
24.02.2016 19:48:20
Deli članek:

Milijoni za Kitajca, ki ni odigral niti minute za člansko ekipo

vszi

Četrtega marca se bo začela nova sezona v najmočnejšem kitajskem prvenstvu. Tamkajšnji klubi so v tem prestopnem roku porabili kopico denarja za okrepitve in kar nekaj nogometašev, ki si je ustvarilo ime v Evropi, se je zaradi tega preselilo v Azijo.

Tako je recimo Jiangsu Suning Šahtjarju iz Donecka plačal celih 50 milijonov za Alexa Teixeiro, Chelseaju pa za Ramiresa 28 milijonov. Madridski Atletico je za Jacksona Martineza dobil 42 milijonov evrov od Guangzhou Evergrandeja. Hebei Chino je Gervinho stal 18 milijonov. Med bolj znanimi igralci so na Kitajsko odšli še Freddy Guarin (13 milijonov €), Ezequiel Lavezzi (5,5 milijona €).

Med igralci, ki so zamenjali klub in bodo odslej igrali na Kitajskem, je tudi nekaj takih, za katere sploh še nismo slišali. In tudi za te so bili nekateri kitajski klubi, ki so v zimskem prestopnem roku za okrepitve skupaj zapravili približno 300 milijonov evrov, pripravljeni odšteti lepe denarce.

Eden takih je obrambno naravnani vezist Xin Xu. Čeprav je igral za enega izmed večjih evropskih klubov, ga verjetno pozna le malokdo.

Gre za 21-letnega Kitajca, ki je bil od leta 2011 član Atletica, pred tem se je nogometnih veščin učil pri moštvu Shanghai Shenhua. Pri Madridčanih je bil najprej del mladinske ekipe, nato se je preselil v C moštvo in pred pol leta še v B ekipo, ta nastopa v španski četrti ligi.

Za prvo ekipo je igral na nekaj prijateljskih tekmah, a na uradnem srečanju v svoji nogometni osebni izkaznici nima vpisane niti minute. Kljub temu so pri Atleticu zelo veseli, da je bil Xin Xu njihov član.

V tem prestopnem roku so ga namreč prodali v Guangzhou Evergrande. Omenjeni klub pa je zanj odštel kar 4,3 milijona evrov odškodnine. Madridčanom je torej uspelo narediti izjemen posel, za igralca, na katerega niti niso resno računali, so iztržili zelo lep znesek.