Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Dejan Mitrović
Dejan Mitrović
29.01.2016 15:03:04
Deli članek:

Intervju z Markom Grujićem, bodočim igralcem Liverpoola: Posodite nam Handanovića! No, lahko tudi Oblaka ...

Grega Wernig

Poleti je s srbsko reprezentanco do 20 let osvojil naslov svetovnega prvaka, nato pa se je začel njegov meteorski vzpon.

Postal je standardni član začetne enajsterice Crvene zvezde, ki v letošnji sezoni ruši vse pred seboj v srbskem prvenstvu, pred tremi tedni pa so se mu uresničile sanje. Podpisal je pogodbo z angleškim velikanom Liverpoolom, kamor se seli poleti, takoj po tem, ko bo z rdeče-belimi osvojil naslov srbskega prvaka, kot pravi sam. Z Markom Grujićem smo se pogovarjali v sredo dopoldne na Primorskem, tik preden je z Zvezdo zapustil Koper, se odpravil na prijateljsko tekmo z Zarjo v Bazovico in potem nazaj v Beograd.

Za začetek nam povejte, kaj se dogaja s Crveno zvezdo? V prejšnji sezoni ste bili daleč od naslova državnih prvakov, za prvakom Partizanom ste zaostali za 7 točk, v letošnji sezoni ne poznate prvenstvenega poraza. 22 tekem, 20 zmag in 2 remija ter posledično 25 točk prednosti pred najbližjima zasledovalcema, še točko več pred črno-belimi rivali. Kaj se je zgodilo? Zakaj takšna eksplozija letos?
Malce slabše smo začeli letošnjo sezono in hitro izpadli v Evropi (v prvem krogu kvalifikacij za ligo Europa proti kazahstanskemu Kairatu, op. p.), toda po dveh, treh krogih v državnem prvenstvu je bila ekipa dokončno sestavljena. Prišlo je nekaj novih igralcev, ki so za nas zelo pomembni, in uspelo nam je narediti dobro mešanico med domačimi nogometaši ter tujci. Veliko zaslug za naše dobre igre ima tudi »šef« Miodrag Božović - Grof, ki je skupaj s svojimi sodelavci v klub prinesel neko novo energijo, in ko smo avgusta začeli zmagovati, se nismo več ustavili. Do danes, ko smo zbrali že 19 zaporednih zmag. To je najdaljši niz zmag v zgodovini kluba in zdaj je pred nami nov cilj. Moramo se čim bolje pripraviti na nadaljevanje prvenstva; ta niz želimo nadaljevati, da se bodo navijači te generacije in tega dosežka še dolgo spominjali.

Zvezda je ob recimo Olympiakosu, ki ima po 19 tekmah v grškem prvenstvu 18 zmag in 1 remi, v letošnji sezoni pravi fenomen, o vaših rezultatih pišejo športni mediji po vsej Evropi, znašli ste se tudi v člankih onstran luže.
To je fenomenalno. Najlepši občutek je, ko igraš za Zvezdo in z njo zmaguješ. Ko se lahko ponosno sprehodiš po mestu, kjer te navijači pozdravljajo, ti čestitajo. Zvezda je največji klub na Balkanu in ogromno navijačev nas podpira, nam stoji ob strani. Igramo fantastično, že v drugem krogu spomladanskega dela tekmovanja nas čaka derbi in znova pričakujem odlično podporo.

Grega Wernig

Veliko se govori o tem, da v Zvezdi ni denarja, da plače precej zamujajo in podobno, vi pa vseeno dosegate odlične rezultate.
Mislim, da vsi razumejo Zvezdo. Da jo gledajo kot velik klub, kot nekdanjega evropskega in svetovnega prvaka. Veliko nogometašev pride k nam, da bi si ustvarili ime pred naslednjimi izzivi. Denarja preprosto ni, če seveda vse skupaj primerjamo z močnimi klubi iz zahodne Evrope. Mislim, da se v Zvezdi igra zaradi ljubezni in fantastičnega vzdušja. Malo igralcev v tem trenutku zanima denar, vsi želijo najprej dokončati posel, osvojiti naslov, potem pa razmišljati o ponudbah.

V Zvezdi je igralo veliko Slovencev, v tem trenutku sicer ni nobenega, a še pred kratkim sta rdeče-beli dres nosila tako Nejc Pečnik kot Dejan Kelhar.
Ko sem začenjal svojo člansko kariero, sta bila v klubu Pečnik in Kelhar. S "Pečo" sem ostal v dobrih odnosih, čestital mi je, ko sem podpisal za Liverpool.

POTNI LIST JE BIL VES ČAS PRI MENI

Že sami ste načeli temo, pred tremi tedni ste podpisali za Liverpool. Popeljite nas malo skozi celotno dogajanje v dneh pred uradnim podpisom, ki je bilo zares pestro.
Občutek ob podpisu pogodbe je bil fenomenalen. Šele ko sem se vrnil v Beograd, sem dojel, za kako velik klub sem podpisal. Tam sem bil dva, tri dni in imel sem se fantastično. Spoznal sem se z igralci, vsemi v strokovnem vodstvu in res komaj čakam, da se vrnem na Anfield. Pred tem pa je seveda v mojih mislih osvojitev naslova z Zvezdo.

Grega Wernig

Pred podpisom pogodbe je začela po srbskih medijih krožiti zgodba o vašem očetu in njegovi nenavadni metodi, s katero vam je bojda želel preprečiti odhod v Liverpool. Po tamkajšnjem pisanju naj bi vam celo zaplenil potni list.
Ni bilo ravno tako (smeh). Na začetku smo bili proti odhodu v Liverpool, toda po tem, ko me je poklical Jürgen Klopp, dilem ni bilo več. Moj oče ni mislil ničesar slabega, vse skupaj so mediji napihnili. Želel je pač nekako odstraniti pritisk, ki sem ga bil v teh dneh deležen prav prek vseh teh medijskih zgodb, z mene. Še pred njegovimi izjavami in tudi po njih sem vedel, da bom podpisal za Liverpool, ker sem se v svoji glavi že odločil, da hočem oditi na Anfield. Potni list pa je bil ves čas pri meni (smeh).

Rekli ste, da vas je poklical Klopp. Kaj vam je rekel, s čim vas je prepričal?
Klical me je po eni tekmi državnega prvenstva in mi rekel, da srbsko ligo, čeprav drugi mislijo, da ni razvita, on podrobno spremlja. Rekel je, da me spremlja že dolgo in si želi, da bi se srečala. To je bilo novembra. Potem sva ostala v stiku, januarja, ko smo uskladili termine, pa sem odšel v Liverpool na preglede in podpis pogodbe. Tudi tam sva se seveda videla, se pogovorila. Povedal mi je, da me v naslednji sezoni vidi kot pomembnega nogometaša. Pravzaprav je povedal točno tiste besede, ki sem jih želel slišati, in res sem jih bil vesel.

TEMELJITO SEM PREVERIL, ALI JE BIL RES KLOPP

Novembra vam je zazvonil telefon, javili ste se, na drugi strani linije pa se je sogovornik predstavil kot Jürgen Klopp. Ste mu verjeli ali ste pomislili, da se nekdo zafrkava?
Iskreno povedano sem mislil, da me nekdo zafrkava (smeh). Sicer sem videl, da gre za angleško klicno številko, ampak vse skupaj sem podrobno preveril po končanem pogovoru. Slišal sem se z Lazarjem Markovićem in Dejanom Lovrenom ter jima narekoval telefonsko številko. Potrdila sta mi, da je to res Kloppova številka, in šele takrat sem dojel, da gre za zelo resno stvar ter da so zelo zainteresirani zame.

Grega Wernig

Nemški strokovnjak na klopi Liverpoola je znan kot zelo čustven človek, kot nekdo, ki ima odličen odnos s svojimi varovanci, in nekdo, ki zmeraj pokaže svoja čustva. Kakšen pa je vaš prvi vtis o njem?
Vsi pravijo, da ima odličen, prijateljski odnos z igralci. Gre za enega najboljših trenerjev na svetu in zelo sem počaščen, da bom lahko delal z njim. Name je naredil neverjeten vtis. Bil je zelo odkrit, odprt, pogovarjala sva se, kot da se poznava že celo večnost. Na začetku sem bil kar malce zmeden, ker sem stal pred takšnim trenerskim velikanom, ampak hitro sem se sprostil. Kot pravim, res komaj čakam, da začnem igrati pod njegovo taktirko. Moral bom samo paziti, da mu med kakšnim čustvenim proslavljanjem zadetka ne zlomim očal, kot je to pred dnevi naredil Benteke (smeh).

Zaradi vašega položaja na igrišču in zaradi vašega načina igre vas mnogi že primerjajo z legendarnim nekdanjim kapetanom Liverpoola Stevenom Gerrardom. Ste že razmišljali, katero številko na dresu boste nosili pri redsih? Bo to Gerrardova osmica?
Ne vem še. Preden sem odšel na podpis pogodbe, sem malce razmišljal o osmici, ki jo nosim tudi pri Crveni zvezdi. Toda ko sem prišel tja in videl, kakšno zapuščino je Gerrard pustil pri Liverpoolu, kako ga navijači spoštujejo, se mi zdi, da nihče nikoli več ne bo nosil dresa s številko osem. Dobro, morda, če bi prišla neka megazvezda iz kakšnega evropskega velikana. A Gerrard je v Liverpoolu res božanstvo in ne bi imelo smisla, da bi si na hrbet naložil takšen pritisk. Zares ne verjamem, da bom izbral osmico. Seveda mi prijajo pohvale in primerjave, a počasi. Moram se še dokazati, sem še mlad fant, igral sem samo v Srbiji in pred menoj je še veliko dela.

Grega Wernig

Pred vašim podpisom z Liverpoolom je Zvezda z uradnim pojasnilom za javnost priznala, da je sprejela ponudbo Liverpoola, ker ni imela drugih možnosti. Da že zdaj nujno potrebujejo 6 milijonov evrov, ker je od tega odvisna usoda kluba. Raje zdaj 6 milijonov kot poleti 16, so dejali. Kako ste se vi počutili, ko so skorajda moledovali, da podpišite za redse?
Bil sem pod pritiskom, vsi časniki so poročali, da bo klub propadel, če ne podpišem za Liverpool. Da je usoda kluba v rokah devetnajstletnega fanta, da če ne sprejmem ponudbe redsov, da bo morala Zvezda razprodati celotno ekipo in tako naprej. Tudi to je bil eden od razlogov, da sem sprejel ponudbo Liverpoola, nikakor pa ne ključni. Želel sem pomagati klubu, toda mislil sem tudi nase. Nisem želel narediti napake. Na mizi sem imel tudi bogatejše ponudbe Zenita in še nekaterih klubov, a mislim, da ni boljšega kluba od Liverpoola. Zgodovinsko spadajo v samo svetovno špico in mislim, da sem izbral pravilno. Zdaj so zadovoljne vse strani. Klub je dobil prepotreben denar, jaz sem presrečen, tudi Liverpool pa je vesel, da me je uspel pripeljati.

S srbsko reprezentanco do 20 let ste poleti postali svetovni prvaki, Srbi imajo pravzaprav že dolga leta odlične rezultate v mlajših kategorijah. Nato pa se taisti fantje, ki so blesteli v mladih reprezentancah, v članski ne znajdejo. Srbiji nikakor ne uspe kak odmevnejši rezultat, lani se ni uvrstila niti na evropsko prvenstvo, na katerem bo nastopilo 24 reprezentanc. Kaj je narobe v članski reprezentanci?
Zares ne vem. Vsi naši nogometaši so fantastični, vsi igrajo v vrhunskih klubih in na klubskih tekmah igrajo vrhunsko. Potem ko se zberejo v reprezentanci, pa ne gre in ne vem, v čem je težava. Na Novi Zelandiji na svetovnem prvenstvu smo vsi za Srbijo igrali izjemno srčno, bili smo zares dobri prijatelji, pravzaprav smo bili kot ena velika družina, in ravno zato smo osvojili naslov svetovnih prvakov. V članski reprezentanci je porušeno ravnovesje, ampak mislim, da bomo že spomladi z nekaterimi mlajšimi močmi, ki se bodo priključile starejšim fantom, naredili odlično moštvo, ki se bo uvrstilo na naslednji dve ali tri velika prvenstva. Da ni bilo vse v najlepšem redu v članski izbrani vrsti, pa se je videlo od daleč. Pokvarjeno vzdušje, številne zamenjave selektorjev, menjavanje številnih igralcev, vse to je vplivalo na rezultat.

PRED ŠPORARJEM JE VELIKA KARIERA

Kaj se dogaja z nogometom na področju nekdanje skupne države? Samo Hrvaška se je uspela uvrstiti na Euro.
Mislim, da so vse reprezentance s področja nekdanje Jugoslavije zelo kakovostne. Vse imajo odlične nogometaše, zdaj se je na Euro uvrstila Hrvaška, na prejšnjem svetovnem prvenstvu je ob njej igrala še Bosna, tudi Slovenija se je že uvrščala na največja tekmovanja, prav tako Srbija. Težko se je kontinuirano uvrščati na največja tekmovanja, ampak mislim, da so navijači z Balkana zelo talentirani. Mislim, da spada ta regija v eno izmed najbolj talentiranih v Evropi, kajti če pogledamo sezname nogometašev največjih klubov, imajo skorajda vsi v svojem moštvu po dva, tri igralce s teh prostorov.

Grega Wernig

Kakšno je vaše mnenje o slovenski reprezentanci?
Poznam jo kolikor toliko, poznam veliko njenih nogometašev. Gre za zelo dobro reprezentanco, čeprav moram priznati, da jih med zadnjim ciklom kvalifikacij nisem preveč podrobno spremljal, vem samo, da so izpadli v dodatnih kvalifikacijah z Ukrajino. Pred dvema mesecema sem z mlado srbsko reprezentanco igral tekmo proti Sloveniji v Kopru, na kateri smo izgubili z 2:0. Vem, da je Andraž Šporar pred kratkim prestopil v Basel. On mi je zelo všeč kot nogometaš, mislim, da je pred njim velika kariera. Seveda pa poznam tudi članske reprezentante, ki igrajo v odličnih klubih.


V zadnjih tednih in mesecih se v nogometnem svetu veliko govori predvsem o slovenskih vratarjih, Samirju Handanoviću in Janu Oblaku. 

Upravičeno, oba sta člana evropskih velikanov, branita fantastično in spadata v sam vrh najboljših vratarjev na svetu. Za moje pojme je Handanović v tem trenutku najboljši čuvaj mreže v Evropi, brani zares neverjetno. Tudi Srbija ima odličnega mladega vratarja, Predraga Rajkovića, ki je bil na svetovnem prvenstvu za nogometaše do 20 let izbran za najboljšega vratarja. Pričakujem, da bo čez leto, dve tudi on naredil prestop v enega največjih evropskih klubov, ampak ja, slovenski čuvaji mreže so v tem trenutku zares špica. Lahko bi nam enega posodili (smeh).

Koga pa bi si želeli?
Če vam pošteno povem, bi želel Handanovića. Ampak on je prvi vratar v reprezentanci, je tako? Potem pa lahko tudi Oblaka (smeh).

OLIMPIJA BO TEŽKO ZDRŽALA V BOJU Z MARIBOROM

V slovenski klubski nogomet je vstopila srbska vodstvena garnitura pri Olimpiji. Predsednik kluba je postal Milan Mandarić, športni direktor Ranko Stojić, trener je Marko Nikolić. Poznate zgodbo?
Da, poznam, v zadnjih dneh sem jo podrobneje spremljal. Vemo, da je bil Mandarić dolgo časa v Angliji in da je s tamkajšnjimi klubi delal dobre rezultate. Je človek, ki je v klub pripeljal denar, in zdaj vse skupaj veliko bolje funkcionira. Vem, da zdaj tam igra Kelhar, spremljal sem tudi Šporarjeve igre. Olimpija je trenutno prva, vendar mislim, da bo težko zdržala v boju z Mariborom. Vsekakor pa bo dvoboj zanimiv vse do konca.

Grega Wernig

Pokazali ste se kot kar dober poznavalec slovenske lige. Zakaj pa mislite, da bo težko zmajem v boju z Mariborom?
Maribor je odlično organiziran klub, ki tudi v Evropi – dobro, če izvzamemo letošnjo sezono – dosega zares odlične rezultate. V prejšnji sezoni so igrali v skupinskem delu lige prvakov v skupini s Chelseajem, kar je odličen dosežek. Imajo nekaj res dobrih igralcev, predvsem pa se pri vijoličastih vidi, da sta njihova organizacija in delo na fantastični ravni. Ob Dinamu in Partizanu so pravzaprav edini iz teh prostorov, ki so se uvrstili v ligo prvakov. Tako kot Dinamo na Hrvaškem je tudi Maribor v Sloveniji vzpostavil odličen sistem. Slišal sem, da ne razmetavajo z denarjem, da ne ponujajo igralcem nerealnih plač in da ne ponujajo nerealnih odškodnin. Da so v tem pogledu skromnejši. Delajo odlično, ampak kot pravim, tudi Olimpija se je zelo okrepila s prihodom Mandarića, tako da bo v Sloveniji še zelo zanimivo. Pravzaprav sem prepričan, da bo vsaka naslednja sezona izjemno zanimiva. Pred tem je bil Maribor prepričljivo najboljši.