Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
am
am
21.11.2015 15:17:16
Deli članek:

Pred klasikom še El Clasico

Reuters

Približno ob tistem času, ko se bo začel slovenski klasiko med Olimpijo in Mariborom, se bo v Madridu že končal španski El Clasico med Realom in Barcelono.

Real se je s porazom v Sevilli tik pred reprezentančnim premorom spravil v precejšnje škripce, v katerih si poraza praktično ne more privoščiti. Čeprav je v zadnjem času spodrsljajev obeh velikanov nekoliko več kot v preteklosti, je razlika šestih točk zelo velika in kraljevi klub bo v marsikaterem pogledu igral za držanje glave nad vodo. V taistem položaju si Barcelona remi kajpak privošči precej lažje, zmaga ji prinaša še precej več kot Realu, ki bi z njo zadeve vrnil na izhodišče, poraz pa za Katalonce ne bi predstavljal katastrofe.

Barca je zaradi tega zagotovo v določeni prednosti, pozitivne katalonske občutke pa krepi tudi stanje igralskega kadra. Ni čisto gotovo, ali bo prvi zvezdnik Lionel Messi tekmo začel na igrišču ali na klopi za rezervne nogometaše, v vsakem primeru pa najboljši nogometaš našega časa že daljše obdobje normalno trenira in se zdi sposoben prikazati celoten repertoar svojega mojstrstva.

Kot da forma Barcinega napada že tako ali tako ne bi bila dovolj zastrašujoča; le spomnite se ritma, v katerem sta pred reprezentančnim premorom zadevala Luis Suarez in Neymar. Ker je Barcelona ob tem (morda na videz, morda v resnici) vsaj delno odpravila tudi težave z začetka sezone, se zdi, da el clasico na splošno pričakuje v kar dobrem stanju oziroma da predvsem pričakuje obračun v boljšem stanju in z nekaj več aduti kot njen tekmec.

Ta se je pred tolikokrat omenjenim premorom znašel na hudem udaru kritik, ki so bile glasne že pred Sevillo in so se nato še precej okrepile. Realu so očitali odsotnost prave igre, neprepoznavno podobo in zanašanje na igralce ter slog, ki naj ga tak klub s takimi posamezniki ne bi bil vreden. Vratar Keylor Navas kot najboljši posameznik in vztrajanje trenerja Rafaela Beniteza pri treh defenzivnih vezistih sta dvignila ogromno prahu, pa naj je bilo navdušenje nad čudežnimi posredovanji kostariškega čuvaja mreže še tako pristno ter upravičeno.

Navijači in mediji so zahtevali spremembe, te zahteve so pred el clasicom še toliko glasnejše in zelo zanimivo bo videti, kako bo španski strokovnjak razrešil najbolj pereče kadrovsko vprašanje današnjega obračuna. Bo vztrajal pri svojem in na igrišče skupaj poslal Luka Modrića in Tonija Kroosa, ki sta v lanski sezoni zvezno vrsto držala sama, ter Casemira, ki se je vrinil kot klasični Benitezov ljubljenec? Ali pa bo ravno na tekmi vseh tekem odstopil od svojega sistema in popustil pod pritiskom?

Varnostni ukrepi pred dvobojem so izjemni, česa takega tudi na obračunih Reala in Barcelone še ni bilo, kar je seveda posledica vsesplošne teroristične grožnje. Ulice okrog stadiona so zaprte, na njih ogromno policije, posebne enote že ves dan pregledujejo okolico in notranjost stadiona. Španci ukrepe primerjajo s tistimi iz leta 1992, ko so bile med olimpijskimi igrami v Barceloni grožnje z napadi s strani baskovske organizacije ETA.

Reuters