Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Tamara Kedačič
Tamara Kedačič
17.11.2015 09:34:54
Deli članek:

Gabor Kiraly: Siva trenirka z močmi superjunaka

Reuters

Madžarska je v nedeljo pozno zvečer dobila nove junake, nogometne heroje, ki so poskrbeli za noč veseljačenja ne le v prestolnici, kjer je bila na sporedu tekma, temveč povsod po državi.

V časih, ko se tudi Madžarska spopada s številnimi težavami, revščino in iskanju svoje prave identitete, je bila noč iz nedelje na ponedeljek pravi balzam za dušo. Še bolj pa v čistem nogometnem pogledu, saj so naši vzhodnisosedi na ta trenutek, na uvrstitev na veliko tekmovanje čakali trideset let. Prednost, ki so si jo priigrali v Oslu, so pred dobrimi dvajset tisočimi navijači potrdili tudi na domačih tleh, veselje po zadnjem sodnikovem žvižgu pa je bilo nepopisno.

Iz strogega nogometnega pogleda ne moremo zapisati, da so prišli Madžari do uvrstitve na evropsko prvenstvo po izjemnih predstavah, če bi bilo tako, ne bi igrali v dodatnih kvalifikacijah, temveč bi do Francije prišli neposredno. Ne nazadnje niti nimajo zvezdnika, ki bi igral vidno vlogo v kateri od petih najmočnejših lig in za katerega bi lahko rekli, da je zvezdnik v pravem pomenu besede. Vse skupaj je bil plod trdnega dela in predvsem borbenosti, ti madžarski nogometaši bi po tem, ko jim je neposredna uvrstitev v zadnjih minutah prvega kroga spolzela iz rok, bi za uvrstitev v Francijo storili vse.

101 nastop za reprezentanco ima vratar z najbolj zanimivim spodnjim delom oblačila - Gabor Kiraly, deli si prvo mesto z Jozsefom Bozsikom.


Predvsem ta borbenost jih je pripeljala tako daleč, to in na videz tvegane poteze nemškega selektorja, ki je bil do včerajšnjega dne zgolj začasni vodja reprezentance, v popoldanskih urah pa so ga pričakovani potrdili za selektorja, ki bo Madžarsko vodil na evropskem prvenstvu v Franciji. Teh njegovih potez pred zadnjima dvema tekmama ni bilo malo.

Reuters

V prvi vrsti je bila zelo tvegano v prvo postavo na prvi tekmi z Norveško postaviti nogometaša, ki niti malo nima urejenega klubskega statusa. Pa ne le to, v letošnji sezoni za svoj klub ni zaigral niti minute, tudi za člansko reprezentanco še nikoli zaigral, nato pa je Laszlo Kleinheisler zabil edini zadetek na tekmi v Oslu. Najpomembnejšega v zadnjih tridesetih letih madžarskega nogometa.

Na vprašanje, na podlagi česa si je enaindvajsetletni nogometaš prislužil to čast in veliko odgovornost, je nemški selektor na madžarski klopi Bernd Storck razkril, da je to najljubši madžarski nogometaš njegovega pomočnika Andreasa Möllerja, skupaj pa sta ga gledala na tekmah mlade madžarske reprezentance. Mnogi so Storcku pred mesecem očitali tudi to, da je odpustil madžarske pomočnike, tiste ki so delovali skupaj s prejšnjim selektorjem Palom Dardaijem in je v reprezentanco pripeljal svoje može, pa čeprav je bil Nemec takrat imenovan le za začasnega selektorja.

SKRIVNOST ZA VRATARJEVIMI HLAČAMI
Tudi poteza, ki jo je potegnil na zadnji tekmi, se je za mnoge zdela tvegana. Strelec prvega zadetka na povratni Tamas Priskin pod taktirko nemškega selektorja še ni začel tekme, gola za Madžarsko pa ni dosegel že 14 mesecev, a kljub temu je Nemec v njem videl nekoga, ki bi lahko Madžarski prinesla prednost pred Norvežani. Še enkrat več je bila njegova poteza zadetek v polno.

Kot izkušeni trener se je Storck zavedal, da je potrebno na takšnih pomembnih tekmah včasih tudi tvegati, predvsem pa v ogenj poslati nogometaše, za katere je prepričan, da bi, tako kot se je na teh straneh pred slovensko tekmo z Ukrajino izrazil moj novinarski kolega, jedli travo. Niso pa manjkale niti tiste srečne sive hlače, ki jih že dve desetletji nosi vratar Gabor Kiraly.

Reuters

13 od 26 vpoklicanih reprezentantov za Norveško igrajo v madžarskem prvenstvu.

"V teh hlačah igral že od leta 1996, ko sem še igral za Szombathely. Imeli smo par hlač, ene črne in ene sive. Nekega dne so bile črne v pranju, zato sem moral obleči sive. V njih smo dosegli niz neporaženosti na devetih tekmah, rešili smo se izpada v drugo ligo. Vse od takrat so moj talisman in to se ne bo spremenilo," je izkušeni 39-letni vratar razkril skrivnost za nenavadnim kosom oblačila, enem od najbolj kultnih v svetu nogometa.

Mogoče na nedeljski tekmi niste poznali veliko nogometašev v dresu madžarske reprezentance, toda mnogi od vas ste spoznali vratarja, enega od največjih junakov te generacije nogometašev.

Galerija