Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
jz
jz
16.11.2015 11:22:59
Deli članek:

Balkan Mix - od begunca do zvezde

vszi

Sanel Begzadić je prišel v Berlin kot begunec pred vojno v BiH in ustanovil ekipo Balkan Mix, profesionalno ekipo, ki igra nogomet na betonu.

Sanel je kot begunec živel v enem najbolj problematičnih predelov Berlina, v Weddingu, potem pa se je z ekipo, ki je postala nemški prvak uvrstil na svetovno prvenstvo v Dubaju.
"Na betonu moraš vedeti kdo si in kaj lahko narediš," je dejal Sanel, ki je živel v Weddingu, kjer je zelo visoka stopnja kriminala, tam je ogromno beguncev, večina ljudi je brez dela, šole so bolj tako tako. Toda to je bila Sanelova nova realnost in nova domovina. Sanel se je rodil leta 1987 v zloglasni Srebrenici, devet let kasneje pa je s starši in bratom zapustil domovino. Zaznamovan s tragedijo v BiH, danes 28-letni Sanel ni iskal prijateljev med Srbi, saj so mu tako zapovedali starši. Toda, ko je Sanel iskal igralce za svojo ekipo nacionalnost pri njem ni igrala nobene vloge. Njemu je bilo pomembno samo, kako dober je z žogo. V njegovi ekipi je 14 igralcev, ki prihajajo iz osmih različnih držav, skoraj vsi pa so begunci - Bosanci, Srbi, Hrvati, Albanci, Turki, Palestinci, Maročani, poleg pa sta tudi dva Nemca. Skupina, ki bi lahko hitro privedla do konflikta. Toda ne. Za Sanela je za vojno kriva politika in on sam sprejme vsakega človeka, ne glede na narodnost ali veroizpoved. V ekipi igra tudi Srb Miloš. "Meni je kot brat. Ne zanima me odkod prihaja," je dejal Sanel, ki je ekipo prijavil na turnir z imenom "Odrasli na betonu" in leta 2013 je ekipa Balkan Mix že zmagala na turnirju. "Borili smo se od turnirja do turnirja. Največ kar imamo v ekipi pa je enotnost in izjemno vzdušje. Kot ekipa smo izjemno močni," je povedal Sanel.

vszi


Njegova ekipa tekmuje z ekipami po celo Nemčiji (tam je v različnih mestih več kot 60 ekip) in na turnirje so vozi z lastnim avtobusom. "Počutimo se kot prave nogometne zvezde," je z nasmehom dejal Sanel. Grenka preizkušnja je prišla, ko so izgubili v predskupini SP v Dubaju. Letos pa so zmagali na tako imenovanem evropskem prvenstvu v Berlinu. Na koncu pa ni bila pomembna samo zmaga, ampak tudi to, da je Sanel dobil pokal iz rok Ronalda, pravega Ronalda.