Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
nu
nu
24.09.2015 12:40:09
Deli članek:

Odmev Robertove petarde: primerljivi, neprimerljivi in bizarni rekordi

vszi

Robert Lewandowski je postal rekorder po najhitrejšem hat-tricku, četverčku in petardi v nemški bundesligi, mi pa smo raziskali še nekaj drugih strelskih dosežkov v svetu nogometa. Nekaj je bizarnih, nekaj je komaj verjetnih, a vsi dokazujejo, da je nogomet nepredvidljiv in še kako edinstven.

V torek smo bili priča zgodovinskemu dosežku Poljaka v dresu bavarskega velikana in aktualnega prvaka Bayerna. Na derbiju proti Wolfsburgu je Lewandowski dosegel vseh pet golov v vsega devetih minutah ob zmagi s 5:1 proti lani drugouvrščeni ekipi bundeslige. Postavil je kar nekaj rekordov, med drugimi najhitrejši hat-trick in posledično najhitrejšo bero štirih in petih golov. Ob tem smo zbrali smo nekaj najboljših in najbolj nenavadni dosežkov drugih nogometašev, ki so v zgodovini zaznamovali tako klubski kot reprezentančni nogomet.   

BUNDESLIGAŠKI REKORD

Šest zadetkov in tragedija Dietra Müllerja


Rekorder po številu zadetkov na eni tekmi nemške bundeslige je Dieter Müller. V karieri je med drugim igral za Vfb Stuttgart in Köln. Prav v dresu drugega je dosegel šest zadetkov proti Werderju iz Bremna leta 1977. Tekma se je končala z zmago kozličkov s 7:2. S Stuttgartom pa je povezan dosežek iz nemškega pokala v sezoni 1981/82, ko je proti nižjeligaškemu klubu TuS Oberwinter (10:1) dosegel pet golov. To ni rekord, saj je kar trem nogometašem v pokalu uspelo zabiti sedem golov (Helmut Schön, Dieter Hoeneß in Ernst Willimowski). Zanimivo je dejstvo, da je v intervjuju konec marca letos dejal, da je mogoča ponovitev njegovega dosežka le pri kakšnem igralcu Bayerna, ki je v zadnjem obdobju najbolj dominantna ekipa nemške bundeslige. Müllerjeva življenjska zgodba je precej bolj klavrna kot nogometna, v kateri je zabil 249 ligaških golov na 454 tekmah. Pri 16 letih mu je zaradi možganskega tumorja umrl sin Alexander, on pa je pet dni preživel v komi po hujši srčni kapi v začetku oktobra leta 2012.

re


REKORDERJA V KLUBSKEM NOGOMETU

Ciprčan in Francoz do neverjetnih šestnajstih

Seveda v tistih precej slabših ligah in tekmovanjih obstajajo rekordi, ki se zdijo tako neverjetni, da si ne predstavljamo, kako bi jih lahko kadarkoli združili. Uradno priznana klubska rekorda segata v leti 1942 in 2007. Veliko več podatkov obstaja iz ciprske tretje lige, v kateri je napadalec Olimpos Hilofagua Panagiotis Pontikos proti SEK Ayios Athanasiosu pri zmagi s 24:3 prispeval neverjetnih 16 golov. S tem se je Ciprčan vpisal v Guinnessovo knjigo rekordov po številu zadetkov enega nogometaša v klubskem nogometu na uradnih tekmah. Pred tekmo je bil na šestem mestu lestvice strelcev, na koncu pa je osvojil krono najboljšega strelca tretje lige. Njegovi goli so padli v naslednjih minutah: 3., 20., 33., 35., 47., 50., 55., 56., 58., 61., 68., 75., 76., 83., 86. in 87. A kot rečeno, ni edini, ki se ponaša s takšnim dosežkom. Deli si ga s Stephanom Stanisojem, ki je prav tako zadel šestnajstkrat za svoj Racing Club v tekmi francoskega pokala proti Aubry Asturiesu decembra leta 1942.

NAJVEČJA ZVEZDNIKA NAŠEGA ČASA 

Vse petarde Messija in Ronalda


Lionel Messi in Cristiano Ronaldo sta najboljša strelca v zadnjih letih. Pravzaprav sta postavila kar nekaj rekordov in blestita tudi po zadetkih na enem srečanju. Trenutno najboljši igralec na svetu, Argentinec, v la ligi nikoli ni zabil petih golov, štiri pa je zabil trikrat. Vedno mu je to uspelo na domačih tekmah. Ekipe, ki so se srečale s tako učinkovitim Messijem, so bile Valencia in Espanyol v sezoni 2011/12 ter Osasuna v naslednji sezoni. V ligi prvakov je nizkorasli Argentinec pet golov zabil Bayerju iz Leverkusna v osmini finala v prav tako zanj zelo uspešni sezoni 2011/12. Poleg tega je zabil kar pet hat-trickov v ligi prvakov. Cristiano Ronaldo je dvakrat uspel zabiti pet golov v la ligi. To mu je nazadnje uspelo proti Espanyolu pred slabima dvema tednoma in proti Granadi aprila letos. V ligi prvakov izjemni Portugalec še ni dosegel petih ali štirih zadetkov, se je pa zato podpisal pod tri hat-tricke v najelitnejšem evropskem klubskem tekmovanju.

re


BIZAREN ANGLEŠKI REKORD

Starša pa sta morala na trajekt


Tudi v Angliji ne poznajo strelcev štirih ali petih zadetkov v času, ki bi bil vsaj primerljiv s čudežnim dosežkom Roberta Lewandowskega. Sta pa dva angleška rekorda, kar zadeva hitrost doseženega hat-tricka, celo boljša od treh minut in 22 sekund, v katerih je poljski napadalec zabil svoje prve tri torkove gole. Sadio Mane je v prejšnji sezoni za Southampton dosegel hat-trick v dveh minutah in 56 sekundah, s čimer je za več kot minuto potolkel dvajset let star premierligaški rekord Robbieja Fowlerja. Najhitrejši v zgodovini angleškega ligaškega nogometa pa je bil leta 2004 James Hayter, ki je na tekmi četrte lige med Bournemouthom in Wrexhamom tri zadetke dosegel v dveh minutah in 20 sekundah. Rezervist je v igro vstopil v 84. minuti, neverjetna zgodba pa je povezana z njegovima staršema. Mama in oče sta tekmo spremljala na stadionu, a sta ga zapustila v 80. minuti, ko je vse kazalo, da James ne bo vstopil v igro. Tako sta si zagotovila, da bosta ujela zadnji večerni trajekt na domači otok Wight, a si je trener premislil, njunega sina poslal v igro in zamudila sta njegov vpis v anale.

NAJHITREJŠI ZADETEK REZERVISTA

Podvig udeleženca torkove tekme


Verjeli ali ne, najhitrejšemu hat-tricku rezervista v nogometni zgodovini in najhitrejšim štirim ter petim zadetkom kateregakoli nogometaša je v torek zvečer povsem od blizu prisostvoval strelec najhitrejšega zadetka (jasno, enega samega) rezervista vseh časov. Danski napadalec Wolfsburga Nicklas Bendtner je predvčerajšnjim v igro vstopil v 78. minuti in je zgodovinski dosežek gledal s klopi za rezervne nogometaše. Od tam pa je v igro vstopil tudi 22. decembra leta 2007, ko ga je kot nogometaša Arsenala trener Arsene Wenger poslal na igrišče na velikem derbiju s Tottenhamom. Od trenutka, ko je prestopil stransko črto in zakorakal v igrišče, do zadetka v mrežo spursov je Danec porabil zgolj kratkih šest sekund, od sodniškega žvižga do žoge v golu pa sta pretekli celo slabi dve (1,8, če smo povsem natančni) sekundi. Da bi bila mera polna, je šlo za prvi Bendtnerjev zadetek v majici Arsenala, s katerim je topničarjem prinesel zmago z 2:1 in pri 19 letih napovedal sanjsko kariero. Obljube ni držal, vseeno pa se lahko pohvali tudi s posredno udeležbo pri tokratnem pisanju zgodovine. 

re

REPREZENTANČNI PRESEŽKI 

Sanjski japonski uvod in Avstralčevih trinajst

Za najvišjo uradno priznano zmago v članskem reprezentančnem nogometu še vedno velja avstralskih 31:0 proti Ameriški Samoi v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo leta 2002, pri čemer je tedanji reprezentant dežele tam spodaj Archie Tompson dosegel kar 13 zadetkov, kar prav tako velja za uraden reprezentančni rekord. Toda pozor, nobena kombinacija petih Thompsonovih zadetkov ni bila dosežena hitreje, kot je svojo petardo dosegel Lewandowski, pa tudi sicer v reprezentančnem nogometu ni dosežka te vrste, ki bi bil boljši od Poljakovega. Smo pa tudi na srečanjih izbranih vrst že videli hat-trick, ki je bil hitrejši (pa čeprav le za las) od Robertovih tolikokrat omenjenih treh minut in 22 sekund. Na tovrstni večni lestvici, na kateri je Lewandowski z dosežkom, o katerem si lahko več preberete na vrhu prispevka, prav tako zelo visoko, vodi Japonec Masaši Nakajama, ki je leta 2000 hat-trick dosegel v treh minutah in 15 sekundah. Zgodilo se je v kvalifikacijah za azijski pokal, Japonska je premagala Brunej, Nakajami pa je za nameček podvig uspel v uvodnih štirih minutah tekme.

re