Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Andrej Miljković
Andrej Miljković
07.08.2015 08:07:59
Deli članek:

Išče nov klub. Dosedanji klub? FC Zapor!

Reuters

Souleymane Diawara je na voljo brez odškodnine, ponuja pa se kot prekaljen branilec z dolgoletnimi izkušnjami iz francoske elitne lige, dvema naslovoma državnega prvaka ter 48 nastopi za izbrano vrsto Senegala. In slabe strani? Doživlja že svoje 36. poletje, predvsem pa je letošnje spomladanske in poletne mesece preživel za rešetkami.

Danes se bo z obračunom Lilla in serijskega državnega prvaka PSG-ja kot prva v konkurenci najmočnejših evropskih lig (z manj kot dnevom prednosti pred elitnim angleškim tekmovanjem) začela nova sezona v francoski ligue 1. V njej pa bi želel aktivno sodelovati tudi nogometaš, ki je prvo polovico svoje kariere preživel pri Le Havru in Sochauxu ter se pri slednjem ravno križal z Valterjem Birso, ko je odšel na pot k večjim izzivom.

V Angliji se pri Charltonu ni pretirano dobro znašel, zato pa je Diawara po vrnitvi v Francijo blestel tako pri Bordeauxu kot še posebej pri Marseillu, s katerima se je uspel zavihteti na vrh francoskega klubskega nogometa. Seveda njegova želja zaigrati tudi v prvenstvu z oznako 2015/16 sama po sebi ne bi bila nič posebnega, toda kaj ko je prvoligaš iz Nice, za katerega je po prihodu iz lokalnega rivala Marseilla igral nazadnje, z njim sredi prejšnje sezone prekinil pogodbo iz prav posebnega, vse prej kot zavidanja vrednega razloga.

Po odločitvi francoskega sodišča je namreč Senegalec moral na nekajmesečno služenje zaporne kazni, s pravnomočno obsojenim prestopnikom pa so rdeče-črni iz mondenega letovišča želeli pretrgati vse vezi. Tako zaradi zaporne kazni, ki že tako ali tako predstavlja določeno stigmo, kot zaradi razloga zanjo, ki nikakor ne spada med tiste naključne ali lažje razumljive.

Kljub temu, da je v karieri zaslužil zelo veliko denarja, se je Souleymane zapletel v čudaško filmsko zgodbo, ki ji je kar težko verjeti, a se je v tem primeru dejansko zgodila. V zgodbo o preprodajalcu avtomobilov, ukradenem jeklenem konjičku, denarju, izsiljevanju in obračunavanju.

Diawarajev sonarodnjak ter znanec je v Marseillu na črno prodajal luksuzne avtomobile in dolgoletni nogometaš kluba iz tega mesta je pri njem naročil prav posebnega jeklenega konjička. Ki ga »poslovnež« ni dostavil. Nadomestil ga je z manj luksuznim in cenejšim porschejem, pri čemer pa se je zapletlo pri dveh točkah.

Prvič, prodajalec ni želel vrniti razlike med nakazano kupnino in vrednostjo jeklenega nadomestka. Drugič, kaj šele da bi želel vrniti celoten znesek, ko se je po nekih tretjih kanalih izkazalo, da je porsche ukraden. Ko ni bil na treningih ali na tekmah v Nici, je Diawara klical, obiskoval, grozil, a zadeva se ni premaknila.

In tako je k trgovcu poslal svojega brata precej sumljivega slovesa, ob tem pa še tri njegove kolege s še manjšim občutkom za spoštovanje reda, miru in zakonov. Verjetno lahko uganete, da na vrata niso potrkali z rožami in bombonjero; posredovati je morala policija, preiskava pa je pripeljala tudi do nogometnega zvezdnika.

V danih okoliščinah krajšemu oddihu na marsejskem Dobu ni bilo mogoče uiti, Souleymane pa se po vrnitvi iz zapora kesa in se z osebnim trenerjem skuša spraviti v čim boljšo formo. Kot rečeno, z željo, da bi ga v svoje vrste vzel eden od francoskih prvoligašev. »Ko bom naslednjič kupoval avtomobil, se bom zagotovo odpeljal v enega od salonov. Prav tako pa sem spoznal, da je spore treba reševati drugače,« zagotavlja 36-letnik in odgovorne pri francoskih klubih prepričuje, da velja staviti nanj.

»Odslužil sem svoje, zagotovo ne bom povzročal težav, ob tem pa nisem nič slabši nogometaš. Odlično sem pripravljen, še bolje bom in verjamem, da mi bo nekdo ponudil priložnost,« je še dejal igralec, ki je v ligue 1 doslej odigral kar 339 tekem. Bo še kakšno? Enačbo poznate, sami pa se odločite, kako bi ravnali v vlogi funkcionarja katere od ekip.