Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Dejan Mitrović
Dejan Mitrović
14.01.2015 15:14:43
Deli članek:

Čeprav bi na vseh ostalih blestel

Reuters

Izbor, kakršenkoli pač je, le redko mine, ne da bi sprožil številne polemike, razprave, gostilniška prerekanja.

Tudi v letošnjem Fifinem izboru najboljših nogometašev ni bilo drugače. Zdi se, da je še najmanj prahu dvignil Cristiano Ronaldo, ki je ohranil naslov najboljšega nogometaša na svetu. Nekateri – bili so v manjšini – bi sicer na prestol postavili Manuela Neuerja ali Lionela Messija, toda vsi razen zares zaslepljenih privržencev argentinskega virtuoza oziroma sovražnikov portugalskega velemojstra priznavajo, da si je superzvezdnik madridskega Reala nagrado zaslužil. V nasprotju z nekaterimi oziroma bolje rečeno nekom drugim, ki se je prav tako znašel med nagrajenci.

Najboljšo enajsterico leta 2014 je izbiralo več kot 65 tisoč profesionalnih nogometašev iz držav članic Fife. In kako je videti najboljših enajst? Na vratih je Manuel Neuer, zadnjo vrsto tvorita brazilski in od letošnje sezone pariški dvojec Thiago Silva in David Luiz, ob njima sta še Španec Sergio Ramos in zdaj že nekdanji nemški kapetan Philipp Lahm, v vezni liniji so se znašli vezist Barcelone Andres Iniesta, Nemec Toni Kroos in Argentinec Angel Di Maria, v napadu pa družbo Cristianu Ronaldu in Lionelu Messiju dela še Nizozemec Arjen Robben. Na prvi pogled nič spornega, nič presenetljivega, a dve imeni vseeno zelo izstopata, žarita z rdečo barvo.

Takoj po objavi najboljših nogometašev so družbena omrežja preplavili številni komentarji in posrečene domislice, v katerih so brili norce predvsem iz enega igralca. Tarča kritik in posmeha je postal David Luiz, za katerega je nogometna javnost prepričana, da ga na seznamu ne bi smelo biti. In imajo prav. Resda je za 27-letnim Brazilcem sicer sanjsko leto, v katerem je poleti postal najdražji branilec vseh časov, ko ga je nesramno bogati PSG od Chelseaja odkupil za kar 50 milijonov evrov, toda prav poleti je na svojo sezono vrgel črn madež, ki ga ni bilo mogoče izprati in zaradi katerega ga ne seznamu najboljših enajstih nogometašev ne bi smelo biti.

Če se mu ne bi primeril tisti črni torek, 8. julija, ko je v Belo Horizonteju skupaj z desetimi soigralci razžalostil 200 milijonov Brazilcev, če z brazilsko reprezentanco takrat ne bi izgubil z neverjetnih 1:7 z Nemčijo in če ne bi bil prav on glavni krivec za večino nemških zadetkov, njegova uvrstitev na seznam ne bi bila sporna. Toda ker se mu je pripetila tista katastrofalna tekma, v kateri je kot kapetan selecaa na igrišču deloval povsem izgubljen, dvoma o tem, da je njegova uvrstitev med najboljših enajst napaka, ni.

Ker je šlo za tako pomembno tekmo in ker jo je Luiz odigral tako, kot jo je, je nogometna javnost prepričana, da si Luiz nagrade ne bi zaslužil niti, če bi na vseh ostalih tekmah, na katerih je nastopil, blestel. A niti to ni. S Chelseajem je ostal brez lovorike, o njegovih nič več kot povprečnih predstavah v vlogi branilca pa je večkrat spregovoril tudi njegov nekdanji trener Jose Mourinho, ki je Luiza večkrat kritiziral. Izbor Brazilca so kritizirali tudi nekateri nekdanji nogometni asi, najglasnejša sta bila Jamie Carragher, ki je prek družbenega omrežja zahteval celo odstop predsednika Fife Seppa Blatterja, in Pierre van Hooijdonk, ki je svoje nezadovoljstvo izrazil tako, da je na twitter napisal serijo znakov, v kateri se vidi, kako joče od smeha.

Namesto Luiza si je javnost pravzaprav enotna, da bi si mesto v najboljši enajsterici zaslužil steber obrambe Urugvaja in Atletico Madrida Diego Godina, za katerim je pravzaprav sanjska sezona. Ne samo da je blestel v obrambnem delu pri Madridčanih, za rdeče-bele je zabil dva izjemno pomembna gola. Proti Barceloni je s svojim golom Atleticu prinesel naslov državnega prvaka, v polno je meril tudi v finalu lige prvakov, kjer so bili varovanci Diega Simeoneja praktično sekunde oddaljeni od naslova evropskega prvaka.

Tudi v dresu Urugvaja je zabil zelo pomemben gol, s katerim je južnoameriško reprezentanco popeljal v osmino finala svetovnega prvenstva. Drugi bolj primeren kandidat za enajsterico sezone bi bil zagotovo Mats Hummels, ki je z Nemčijo osvojil naslov svetovnega prvaka, a neizbor branilca Borussie iz Dortmunda je nekako razumljiv, Hummels je bil namreč v letu 2014 dolgo časa tudi poškodovan.

Reuters
Andres Iniesta

Ni pa izbor Davida Luiza edini, ki je sprožil številne razprave. Vsaj tako presenetljiva – če ne celo bolj – je uvrstitev nogometaša Barcelone Andresa Inieste med najboljše tri veziste letošnje sezone. Resda je 30-letni španski virtuoz v prejšnjih sezonah s svojimi potezami navduševal in je bil nekaj časa morda celo tretji najboljši nogometaš na svetu – za nedotakljivima Ronaldom in Messijem –, toda leto 2014 bo zagotovo želel čim prej pozabiti.

Njegove igre so bile daleč od navdušujočih, pravzaprav so bile v najboljšem primeru povprečne, tako da tudi Iniesta zagotovo ne spada na seznam enajstih najboljših nogometašev preteklega leta. Še zlasti če pogledamo, kdo se je uvrstil za španskim reprezentantom. Luka Modrić, Yaya Toure, Paul Pogba in James Rodriguez bi si brez dvoma veliko bolj zaslužili biti na seznamu. A vnovič se je pokazalo, da življenjski rek sto ljudi sto različnih mnenj velja tudi v nogometu.