Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Iztok Lukner
Iztok Lukner
13.01.2015 23:05:27
Deli članek:

Maribor še nikoli tako visoko

Nikola Miljković

Mednarodna zveza za nogometno statistiko in zgodovino (IFFHS) je danes objavila seznam petstotih najboljših nogometnih klubov za leto 2014.

Pri rangiranju sta glavno vlogo odigrali uspešnost v domačem prvenstvu in na mednarodnem prizorišču. Na prvem mestu je aktualni evropski prvak madridski Real z rekordnimi 381 točkami. Na drugo mesto se je uvrstil Bayern (276), ki se je vrinil med špansko falango, saj tudi tretje in četrto mesto držita predstavnika primere division: Atletico Madrid (267) in Barcelona (251).

Reuters

Na petem mestu najdemo prvi neevropski klub, to je kolumbijski Nacional (249,5), šesti je italijanski prvak Juventus (245), sedmo mesto delita Arsenal in Napoli (233), deveto mesto pa argentinski River Plate in Salzburg (228).

Najboljših sto klubov prihaja iz 42 držav, od tega je 67 evropskih. Špansko prvenstvo ima med stoterico sedem svojih predstavnikov, podobno kot argentinsko. Brazilci, Angleži, Nemci in Italijani so jih prispevali po šest, Francozi pet.

Za ljubitelje slovenskega nogometa je seveda najbolj zanimivo, na katero mesto se je po zelo uspešnem letu uvrstil aktualni prvak Maribor. Štajerski ponos je skupaj z zagrebškim Dinamom uvrščen na 45. mesto lestvice. Oba sta zbrala 160 točk, kljub temu pa si ne lastita primata med klubi s področja nekdanje skupne države.

Ta čast je namreč pripadla še enemu kolektivu, v katerem je mogoče občutiti močan slovenski pridih. Sedem mest pred njima je namreč Rijeka. Hrvaški podprvak in pokalni zmagovalec je pod vodstvom bivšega slovenskega selektorja Matjaža Keka zbral 167,5 točke. Zelo zanimivo pa je videti, kateri klubi so se uvrstili med omenjeni trojec. To so: ekvadorski Independiente, Roma, Torino, Krasnodar, Bešiktaš, PSV Eindhoven, bolivijski Bolivar in São Paulo.

Arsen Perić

Med petstoterico ima Prva liga Telekom Slovenije samo še enega predstavnika. To je Koper, ki je zbral 84 točk in zaseda 228. mesto.

Hrvati imajo poleg Rijeke in Dinama na lestvici še Split na 170. in Hajduk na 283. mestu. Srbe zastopajo Partizan (75. mesto), Čukarički (273.) in Vojvodina (283.). Makedonci imajo na 258. mestu skopski Metalurg, 314. je Rabotnički in 462. Škendija. Na 483. mestu najdemo črnogorsko Budućnost, Bosna in Hercegovina pa nima niti enega predstavnika med petsto najboljšimi klubi na zemeljski obli.