pri belokranjcu Svet24.si

Podnevi jih ne vidijo, ponoči pa se vsi ...

los Svet24.si

70-letnik se je plazil po grmovju, a ni preživel ...

1689072487-dasgeghwff-24-1689072293032 Necenzurirano

Kaj bivši prvi mož Darsa pravi o sodelovanju z ...

kaloh irgl logar Jure Klobcar Reporter.si

Nižje plače za Logarja in upornike iz SDS: ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

gaja matej 1 Njena.si

Skrito v raju: To je najljubši prizor Mateja ...

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

STA/bk
STA/bk
0 04.11.2014 20:08:54

Stvari, ebola in grožnja z bojkotom SP

Reuters
Vladimir Putin mora narediti več v boju proti rasizmu, ki je v ruskem nogometu vse večja težava.

Temnopolti nogometaši bi lahko bojkotirali svetovno prvenstvo leta 2018 v Rusiji, je na konferenci v Dohi dejal Južnoafričan Tokyo Sexwale, svetovalec Mednarodne nogometne zveze za boj proti rasizmu. Ruskega predsednika Vladimirja Putina je pozval, da naj več stori proti rasizmu v ruskem nogometu.

Enainšestdesetletni Sexwale, nekdanji politični zapornik, ki se je v obdobju Nelson Mandele v domovini boril proti apartheidu, je sicer zatrdil, da je sam proti bojkotu.

Evropska nogometna zveza je v zadnjih letih večkrat kaznovala ruske klube zaradi rasističnih izgredov navijačev, Ruski nogometni zvezi pa očitajo, da ni storila nič pomembnega, da bi spremenila to stanje.

Dodatnega olja na ogenj je v zadnjih dneh prililo dogajanje v Rostovu, kjer so se afriški nogometaši, ki si služijo kruh v tamkajšnjem prvoligašu, odločili za stavko zaradi rasistične izjave trenerja Igorja Gamule. Ta je na nedavni novinarski konferenci na vprašanje, ali se res zanima za angažiranje nekega kamerunskega branilca, dejal, da ima klub že dovolj temnopoltih igralcev, češ da ima teh stvari že šest.

Trenerjeva izjava je zelo prizadela peterico afriških nogometašev v Rostovu. V tem klubu igrajo Moussa Doumbia iz Malija, Guelor Kanga iz Gabona, Igor Lolo iz Slonokoščene obale, Siyanda Xulu iz Južne Afrike, Bastos iz Angole, afriško-ameriških korenin pa je tudi Reginal Goreux s Haitija.

Nogometaše je Gamula dodatno užalil z besedami, da je njihova slaba forma in s tem slaba forma celotnega moštva verjetno posledica ebole.   

Agent Južnoafričana Siyande Xuluja Paul Mitchell je dejal, da se je peterica afriških nogometašev odločila za bojkot vseh treningov pod sedanjim trenerjem, dokler ne bodo v celoti razjasnili okoliščine omenjenega spornega nastopa. Rostov je sicer eno od prizorišč svetovnega prvenstva v nogometu, ki bo leta 2018 v Rusiji.

Članki iz rubrike