Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA/nu
STA/nu
30.09.2014 18:02:18
Deli članek:

Pena v Nemčiji buri duhove

Čeprav je nemški urad za nadzor varnosti izdelkov (TÜV) ugotovil, da so pršila, ki jih sodniki uporabljajo na nogometnih tekmah za označevanje prostih strelov in oddaljenosti živega zidu, škodljivi za zdravje, Evropska nogometna zveza (Uefa) meni, da ni vzroka, da jih ne bi uporabljali na tekmah lige prvakov v Nemčiji.

Tako bodo pršilo uporabili tudi na nocojšnji tekmi med Schalkejem in Mariborom, v sredo pa še na obračunu med Bayerjem Leverkusnom in Benfico. Uefa, ki je sodnikom pred omenjenima tekmama dala še podrobnejša navodila za uporabo pršila, je v sporočilu za javnost zapisala, da se z zadevo ukvarjajo in razmišljajo o zamenjavi dobavitelja, a da bodo sodniki prišlo zagotovo uporabili danes v Gelsenkirchnu in v sredo v Leverkusnu.

Izpostava TÜV v Porenju je prejšnji teden pojasnila, da je test, ki so ga izvedli na zahtevo tabloida Bild, pokazal, da pršilo ni ustrezno v Nemčiji oziroma v državah Evropske unije, saj vsebuje hormonsko aktivne nekakšne protimikrobne konzervanse, ki jih niso zapisali na deklaracijah izdelkov, pa še te niso bile v nemškem jeziku. Prav tako niso omenili, da so izdelki vnetljivi.

Toda pri Uefi pravijo, da bodo pršilo uporabljali še naprej, in sicer v skladu s predpisi krovne evropske nogometne zveze. Zveza pa bo zahtevala, da dobavitelj sredstva popravi neustrezne deklaracije ali pa bo preprosto zamenjala dobavitelja pršila.