stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

nu
nu
0 21.05.2021 15:31:47

Kako je SLOVENSKI POSLANEC odločil zadnji veliki derbi JUGOSLOVANSKEGA NOGOMETNEGA PRVENSTVA!? (video)

vszi
Pred dnevi je minilo 30 let od zadnjega velikega derbija jugoslovanskega nogometnega prvenstva.

Čeprav od dvobojev Dinama in Zvezde kot prva na misel pride tista neodigrana tekma iz maja 1990, ki so jo zaznamovali navijaški izgredi in za katero nekateri menijo, da predstavlja iskro, ki je zanetila vojno, pa to ni bil zadnji obračun Dinama in Zvezde v jugoslovanski ligi. Zadnji je prišel dobro leto dni kasneje, 18. maja 1991 na Maksimiru.

Bilo je v prvenstvenem 33. krogu. Zvezda si je že zagotovila naslov, pa je v Zagreb pripozovala brez Siniše Mihajlovića in Dejana Savičevića. In čeprav oslabljena je po zaslugi makedonske Kobre Darka Pančeva že v 14. minuti povedla z 2:0, da bi v nadaljevanju Modri pripravili popoln preobrat. Piko na i mu je v izdihljajih tekme postavil Slovenec Gregor Židan, ki je zadel za zmago s 3:2. Za domače so igrali Ladić, Preljević, Gašpar, Petrović, Peršon, Ištvanić, Adžić (Židan), Mladenović, Šuker, Boban in Šalja, za goste pa Stojanović, Radinović, Marović, Šabanadžović, Belodedić, Najdoski, Prosinečki, Stošić, Pančev, Momčilović in Binić (Savić).

Zvezda je nekaj tednov kasneje v Bariju osvojila naslov evropskega prvaka, Dinamo pa je prvenstvo končal na drugem mestu. Robert Prosinećki je leta pozneje trdil, da sta ekipi priredili izid. Takratni trener zvezde Ljupko Petrović po drugi strani pravi, da je Zvezda v naelektrenem in sovražnem ozračju Maksimirja enostavno morala izgubiti. Da Franjo Tuđman, ki je bil v tistem dnevu v častni loži, ni mogel dopustiti, da bi na predvečer razglasitve samostojnosti srbski klub slavil sredi Zagreba.

Kakorkoli že, Gregor Židan, ki danes sedi v slovenskem parlamentu, je zabil odločilni gol na zadnjem velikem derbiju jugoslovanskega prvenstva. Zanimivo, Židan si je dobre pol leta pred tem nadel tudi dres hrvaške izbrane vrste in zaigral na (neuradni) prijateljski tekmi z ZDA. 

Značke: zvezda, gregor-židan

Članki iz rubrike