900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

muk
muk
0 18.04.2017 12:34:19

Dan, ko je odšel The Great One

Reuters
Na današnji dan pred osemnajstimi leti se je z ledenih ploskev poslovil eden največjih, mnogi pa bi rekli kar največji hokejist vseh časov. Vzdevek pove praktično vse. "The Great One".

Wayne Gretzky, po splošnem prepričanju najboljši hokejist vseh časov, je po dvajsetletni sijajni karieri 18. aprila 1999 drsalke obesil na klin. Ob slovesu od ledenih ploskev je imel v lasti ali pa si je delil kar 61 različnih rekordov v NHL.

Mož, ki je na novo spisal hokejske knjige rekordov, nekateri njegovi dosežki bodo še dolgo, dolgo ostali nedosegljivi. Tudi v svoji zadnji sezoni, pri 38 letih, je bil po številu točk najboljši v svoji ekipi. Zadetkov je bilo resda manj, korak je bil malce počasnejši, toda mojster je bil še vedno mojster. Tudi na svoji prav zadnji tekmi, ko je njegov takratni klub New York izgubili s Pittsburghom (1:2), je v statistiko vpisal podajo. V sončni zahod je odjahal v slogu.

Ob uri slovesa je bila statistika naravnost neverjetna – 894 golov, 1963 podaj in 2857 točk – a statistika je tako ali tako le del zgodbe o največjem vseh časov. V svoji izjemni karieri, v kateri noben superlativ, noben presežnik, ni pretiravanje, je igral za moštva Edmonton Oilers, Los Angeles Kings, St. Louis Blues in New York Rangers. Njegov prestop iz Edmontona v Los Angeles 1988 pa je zgodba, poglavje, knjiga zase. Škandal vseh škandalov, bogoskrunstvo, kupčija stoletja, odvisno pač od zornega kota. Prestop je takrat do temeljev zatresla prvo hokejsko deželo na svetu, še danes naj bi veljalo, da vsak Kanadčan natančno ve, kje je bil in kaj je delal tisti trenutek, ko so sporočili, da najboljši hokejist vseh časov odhaja v Kalifornijo. 


Hokejski sveti gral, Stanleyjev pokal, je osvojil štirikrat, v letih 1984, 1985, 1987 in 1988, ko je nosil dres Edmontona, sicer pa bi o njegovih dosežkih in podvigih razpredali praktično v nedogled.

Članki iz rubrike