slavko ivančič 1 Odkrito.si

Umrla po hudi bolezni, znan Primorec žaluje

miša molk3 Svet24.si

Miša Molk brez dlake na jeziku o Zali in Gašperju

The Work Petisvet.si

Psihoterapija, kakršne kamere še nikoli niso ...

zala kralj, gašper šantl, evrovizija 2019, pesem evrovizije 2019 Svet24.si

Odzivi na slovenski nastop: Pomežikni trikrat, ...

ula furlan Svet24.si

Ima Ula Furlan popravljen nos?

andrej milutinovic Njena.si

Andrej Milutinovič: 'Nikoli ne bi imel debele ...

SoulGreg Artist Njena.si

Sin slovenskega glasbenika izgubil boj z boleznijo...

muk
muk
0 18.04.2017 12:34:19

Dan, ko je odšel The Great One

Reuters
Na današnji dan pred osemnajstimi leti se je z ledenih ploskev poslovil eden največjih, mnogi pa bi rekli kar največji hokejist vseh časov. Vzdevek pove praktično vse. "The Great One".

Wayne Gretzky, po splošnem prepričanju najboljši hokejist vseh časov, je po dvajsetletni sijajni karieri 18. aprila 1999 drsalke obesil na klin. Ob slovesu od ledenih ploskev je imel v lasti ali pa si je delil kar 61 različnih rekordov v NHL.

Mož, ki je na novo spisal hokejske knjige rekordov, nekateri njegovi dosežki bodo še dolgo, dolgo ostali nedosegljivi. Tudi v svoji zadnji sezoni, pri 38 letih, je bil po številu točk najboljši v svoji ekipi. Zadetkov je bilo resda manj, korak je bil malce počasnejši, toda mojster je bil še vedno mojster. Tudi na svoji prav zadnji tekmi, ko je njegov takratni klub New York izgubili s Pittsburghom (1:2), je v statistiko vpisal podajo. V sončni zahod je odjahal v slogu.Ob uri slovesa je bila statistika naravnost neverjetna – 894 golov, 1963 podaj in 2857 točk – a statistika je tako ali tako le del zgodbe o največjem vseh časov. V svoji izjemni karieri, v kateri noben superlativ, noben presežnik, ni pretiravanje, je igral za moštva Edmonton Oilers, Los Angeles Kings, St. Louis Blues in New York Rangers. Njegov prestop iz Edmontona v Los Angeles 1988 pa je zgodba, poglavje, knjiga zase. Škandal vseh škandalov, bogoskrunstvo, kupčija stoletja, odvisno pač od zornega kota. Prestop je takrat do temeljev zatresla prvo hokejsko deželo na svetu, še danes naj bi veljalo, da vsak Kanadčan natančno ve, kje je bil in kaj je delal tisti trenutek, ko so sporočili, da najboljši hokejist vseh časov odhaja v Kalifornijo. 


Hokejski sveti gral, Stanleyjev pokal, je osvojil štirikrat, v letih 1984, 1985, 1987 in 1988, ko je nosil dres Edmontona, sicer pa bi o njegovih dosežkih in podvigih razpredali praktično v nedogled.

Članki iz rubrike