Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Miha Andolšek
Miha Andolšek
0 16.04.2017 16:55:01

Jaz pa tebi ženo

vszi
Bila je to mati vseh kupčij. Soigralca sta namreč zamenjala – družini. Pri tem svingerstvu sta šla oziroma so šli vsi skupaj v skrajnost; zamenjala sta ženi, otroke, hiši, avtomobila in psa.

Bila je to najbolj nenavadna kupčija, pa čeprav nenavadnih, bizarnih kupčij v ligah onstran velike luže nikoli ni manjkalo. Še tista kupčija iz kultnega Seinfelda, ko so New York Yankeesi ubogega Georgea Costanzo zamenjali za ocvrte piščance, ni nič v primerjavi s kupčijo, ki se je resnično zgodila prav v taboru Yankeesov tam na začetku sedemdesetih let prejšnjega stoletja.

Bila je to zamenjava leta, desetletja, ki je dvignila nemalo prahu, pa čeprav v bistvu niti ne gre za zamenjavo, ki bi jo med seboj opravila dva kluba. Gre za bizarno zamenjavo znotraj enega samega kluba, znotraj neke velike bejzbolske franšize, ki pa z bejzbolom pravzaprav ni imela nič. Omenjeni škandal je namreč potekal daleč stran od igrišč, zamenjava se je zgodila v spalnici.

Potekala je tudi daleč stran od oči javnosti, šele ko je zanjo (iz)vedelo preveč ljudi, sta jo glavna akterja Fritz Peterson in Mike Kekich predstavila javnosti. Bilo je med pripravami na sezono 1973, 4. marca, če smo natančni, ko sta levoroka metalca Jenkijev, sostanovalca na gostovanjih in dobra prijatelja sklicala vsak svojo tiskovno konferenco. Kekich ob desetih dopoldne, Peterson ob štirih popoldne. Jasno je bilo, da mora v ozadju tičati nekaj nevsakdanjega, posebnega, toda nihče ni pričakoval tega, kar je dejansko sledilo. Bila je to mati vseh kupčij. Soigralca Fritz in Mike sta namreč zamenjala – družini. Pri tem svingerstvu sta šla oziroma so šli vsi skupaj v skrajnost; zamenjala sta ženi, otroke, hiši, avtomobila in psa. Fritz se je preselil h Kekichevi ženi Susann, Mike pa je grel posteljo Petersonove žene Marilyn.

HEJ, TOLE JE BILO PA ZABAVNO
Vse se je začelo nekega julijskega večera 1972 na eni izmed zabav. »Kar zgodilo se je, ni bilo načrtovano,« se je mnogo let kasneje spominjal Peterson. Obe družini sta takrat živeli v New Jerseyju in sta prijateljevali od leta 1969. Skupaj so praznovali rojstne dneve, skupaj so pričakali novo leto in se poleti družili na piknikih. »Nekega sobotnega večera smo bili povabljeni na zabavo. Tistega večera smo spili nekaj piv, imeli smo se lepo, vse pa se je začelo, ko smo se odpravljali proti domu.« Avtomobila so imeli na ulici parkirana drugega za drugim, pa je Peterson svoji ženi napol v šali predlagal: »Daj, Marilyn, zakaj se ti ne pelješ z Mikom do restavracije v New Jerseyju, jaz pa bom vzel Susanne, in se dobimo tam.«

Rečeno, storjeno, najbrž pa si takrat niti sami niso mislili, kam jih bo vse skupaj odpeljalo. »Pri tem smo se zelo zabavali, Susanne in jaz ter Mike in Marilyn, pa smo si rekli: Hej, tole je bilo pa zabavno, tole pa moramo ponoviti.« Že naslednji dan so šli na večerjo, in po nekaj zrezkih ter pivih sta Mike in Marilyn odšla po svoje, Fritz in Susanne pa sta ostala in se pogovarjala dolgo v noč. »Lepo je bilo, ko sem se lahko z nekom odkrito pogovarjal. Vsi smo se počutili enako. In kmalu se je Mike zaljubil v mojo, jaz pa v njegovo ženo.« Usodna privlačnost ali zgolj usoda, imenujte, kakor hočete, z novim življenjem so bili vsi tako zadovoljni, da so se po koncu sezone odločili, da ta nenavadna ureditev postane trajna, kljub radikalnim in v očeh mnogih nepredstavljivim potezam, ki so jih pri tem morali narediti. »Strinjali smo se, da morajo otroci ostati z materjo, pa je Marilyn z mojima sinovoma, starima pet in dve leti, odšla k Miku, v nasprotni smeri pa je z dvema hčerkama, prav tako starima pet in dve leti, prišla Susann.« Prav otroci so predstavljali največjo težavo oziroma dilemo pri tej rošadi; nekaj časa so se celo spogledovali z idejo, da bi si razdelili oziroma premešali tudi otroke, a je na koncu vse skupaj ostalo le pri ideji.



IN ŽIVELI SO SREČNO DO KONCA SVOJI DNI. NO...
Po javnem razodetju so seveda postali novica dneva. Podobi dveh bejzbolistov, ki sta se sicer le redko prebila v časopise, sta zdaj krasili naslovnice. Bila je to resnična žajfnica, limonada. Generalni menedžer kluba je vse skupaj poskušal obrniti na šalo: »Odpovedati smo morali družinski dan.« Legendarni lastnik kluba George Steinbrenner, ki se je takrat komaj dobro vselil v pisarno, po drugi strani ni mogel verjeti svojim ušesom. Ni bil edini, bila je to škandalozna zamenjava, pa čeprav so se divja šestdeseta, »swinging sixties«, komaj dobro poslovila, prav nič manj burna sedemdeseta pa šele dobro začela. Nekateri so se zgražali, jih obsojali, spet drugi so jih podpirali, navsezadnje je bila seksualna revolucija takrat na vrhuncu. Njune športne zgodbe v Velikem jabolku je bilo po tistem razkritju kmalu konec, njuni karieri sta šli po tistem le še navzdol. V razmiku enega leta so ju poslali v Cleveland, še kakšno leto ali dve kasneje pa sta bili njuni karieri končani. In čeprav nikoli nista spadala med velikane igre, sta se zaradi zamenjave vseh zamenjav za vedno zapisala v anale ameriškega športa.

Fritz & Sue & Mike & Marilyn. Marsikdo bi ob tem dejal, oh, ta sedemdeseta, spet drugi, da prava ljubezen ne pozna ovir. In živeli so srečno do konca svojih dni. No, ne ravno vsi, ljubezen med Kekichom in Marilyn se je namreč kaj hitro ohladila, izpela, iskrica je kmalu ugasnila. »Edina stvar, ki je lahko upravičila, da sem zapustil svoji hčerki, je bila večja ljubezen, kot sem jo kadarkoli poznal. Za ameriške standarde sva imela s Susann dober zakon, toda hrepenela sva po nečem več. Hotel sem izjemen zakon. Lahko bi rekli, da sem bil idealist,« se je takrat spominjal Kekich, ki se je z Marilyn kmalu razšel.

Po drugi strani sta Peterson in Susann še danes poročena in srečno zaljubljena. »Moje edino obžalovanje je, da ni uspelo tudi njima. Žre me, da bosta moja sinova odraščala brez očeta. Toda ne morem nazaj. Nikoli ne bom šel nazaj,« je povedal Peterson nekaj mesecev po zamenjavi. In res ni šel, kot rečeno, sta še dandanes skupaj. V slogu tiste slovite krilatice iz filmske uspešnice Ljubezenska zgodba. Ljubezen pomeni, da se ti ni treba nikoli opravičevati. »To je ljubezenska zgodba. Ni šlo za nič umazanega, perverznega. Z nikomer drugim na svetu ne bi mogel biti srečnejši. Z 'mamo' greva še vedno ven in se zabavava vsako noč. Medeni tedni še kar trajajo, bil je to pravi blagoslov,« je štiri desetletja po zamenjavi vseh zamenjav razlagal Peterson, ki je moral zapustiti sinova. »Marilyn ju je lepo vzgojila.«

 
BEN AFFLECK IN MATT DAMON
O zamenjavi je bilo v vseh teh letih prelitega že veliko črnila, na knjižne police je že prišla tudi knjiga o tem, zdaj pa se že nekaj let šušlja, da hollywoodska zvezdnika Ben Affleck in Matt Damon pripravljata film o tej znameniti kupčiji, kar pa bi Kekich na vsak način rad preprečil. Kekich je sicer spremenil ime in živi na pol odmaknjen od preostalega sveta, tudi njegova nesojena družica Marilyn Peterson pa se je umaknila v medijsko anonimnost in ji nič kaj ne diši odpiranje starih ran. V nasprotju s Fritzem in Sue namreč nimata ravno najlepših spominov na tisto zamenjavo. »Ubil bi ga,« je bojda nekoč bolj sam sebi v brado kot pa novinarju zamrmral Kekich, ko so ga povprašali, kaj meni o nekdanjem prijatelju/soigralcu, s katerim sicer že več kot desetletje nista govorila. Sam je pač v tisti kupčiji potegnil najkrajšo. Ostal je brez otrok, žene, psa in tudi brez prijatelja. Ni vse zlato ...

Članki iz rubrike