jan plestenjak, tanja seme Odkrito.si

Boleče slovo Jana Plestenjaka

Mojca Žnidarič Svet24.si

Poslanki kazen na dan izvolitve

joga Petisvet.si

Test: Kje ste na svoji poti?!

zoran predin_barbara šerbec_šerbi Svet24.si

Spomini na Šerbi: "Na oder smo jo pripeljali kar ...

Jana_Koteska Svet24.si

FOTO: Lepa manekenka v plesnih čeveljcih

Kendall Jenner, zlati globusi Najstnica.si

Pokazala je svoje dolge noge

Saša Lendero Njena.si

Kdo je tako zlomil Sašo Lendero?

nu
nu
0 05.12.2016 19:17:38

Veličastni spomini: 40. obletnica največjega navijaškega gostovanja v zgodovini!

10 tisoč Slovencev v Amsterdamu je bilo izjemnih, toda niti blizu tistemu, kar se je zgodilo leta 1976.

Corinthians iz Sao Paula je tedaj po 22 sušnih letih igral polfinale brazilskega prvenstva, igrala se je ena sama tekma, na njej pa so črno-beli gostovali pri Fluminenseju v Rio de Janeiru. Bila je edinstvena priložnost, in kar se je zgodilo, je za vedno ostalo zapisano v analih. 

Česa podobnega ni pričakoval nihče, toda zanimanje za gostovanje je ves čas raslo in na koncu je na tak ali drugačen način dobrih 400 kilometrov med velemestoma prepotovalo več kot 70.000 navijačev Corinthiansa. Ogromna večina jih je nekako tudi prišla do vstopnice.

Na tribunah slovite Maracane so bile ob 150.000 gledalcih moči torej praktično izenačene, Corinthiansu pa je po enajstmetrovkah uspelo zmagati in se uvrstiti v finale. Zgodba sicer nima povsem srečnega konca, kajti ekipa je tam izgubila.

Potem ko je ves teden žaloval in še vedno žaluje, se brazilski nogomet danes vendarle s ponosom spominja tedanjih dogodkov in svetovnega rekorda, ki verjetno ne bo nikoli padel. Tako kot še eden, še bolj neverjeten. Leta 2012 je na svetovno klubsko prvenstvo na daljno Japonsko prišlo kar 52.000 navijačev Corinthiansa.   

Članki iz rubrike