Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
ou
ou
02.10.2024 12:53:31
Deli članek:

V kino 10. oktobra prihaja športna drama po ideji legendarnega Đorđa Balaševića

Že od četrtka, 10. oktobra 2024, bo v slovenskih kinematografih na ogled srbska (v koprodukciji z Moldavijo in Bolgarijo) športna drama „Mejdan: med vodo in ognjem“ („Megdan: Između vode i vatre“), katere avtor je priljubljeni pokojni glasbenik in pevec Đorđe Balašević in katerega ustvarjanje in produkcijo je nadaljeval njegov sin Aleksa Balašević, ki je film poimenoval po istoimenski pesmi svojega očeta iz leta 1983. Čustveno športno dramo še bolj podkrepi dejstvo, da je avtor in producent Aleksa Balašević lastnik organizacije Megdan Fight, zato so borilni prizori in kameje presenečenj priljubljenih borcev odraz realnosti.

Ob Aleksu sta na scenariju sodelovala tudi njegova sestra Jelena Balašević in Gvozden Đurić, srbski režiser in scenarist, šolan na Akademiji umetnosti v Novem Sadu, odgovoren za uspešni in odmevni srbski seriji "Grupa" in "Mama in tata se igraju rata". Naj tudi omenimo, da sta Gvozden Đurić in producent Uroš Tomić s podružnico HBO Europe podpisala pogodbo o razvoju skupnih projektov, od katerih sta v pripravi dva - film "Biće novih leta" in serijo "Liberta". Opazno vlogo v filmu ima tudi druga Balaševićeva hči, Jovana Balašević, ki je zaokrožila podporo družine temu dolgo načrtovanemu in pripravljanemu projektu.

Zgodba filma spremlja Petra, nekdanjega vaterpolskega zvezdnika, čigar nepremišljena reakcija je pred sedmimi leti povzročila prepir, v katerem sta bila ubita njegov vaterpolski kolega in sin njunega klubskega trenerja. Zdaj, po športni upokojitvi, dela kot varnostnik v nočnem klubu in občasno izvaja amaterske boksarske dvoboje. Ko pa izve, da je njegov nekdanji vaterpolski klub zaradi finančne krize tik pred zaprtjem, se Petar odloči tvegati profesionalne boje, da bi se trenerju oddolžil za napako iz mladosti in se končno soočil s tem, kar ga je leta preganjalo ...

Petra igra markantni Viktor Savić („Montevideo“, „Šišanje“, „Vera“), njegovega netipičnega trenerja popularni Enis Bešlagić („Naša mala klinika“, „Montevideo“, „Kriza“, „Žigosani u reketu“), trener s prav tako mračno preteklostjo pa je izkušeni Vojin Ćetković („Vratiće se rode“, „Ranjeni orao“, Mama i tata igraju se rata“, „Tajne vinove loze“). V stranskih vlogah, med drugimi, nastopata pevka Maya Berović in črnogorski MMA borec Vaso "Psihopata" Bakočević.

Film je tudi že prejel prve nagrade na dveh filmskih festivalih: na italijanskem filmskem in glasbenem festivalu v Iskiji je prejel dve nagradi, za Najboljšo vzhajajočo filmsko zvezdo za igro Viktorja Savića in za Debitantskega filmskega ustvarjalca, ki ga je prejel Aleksa Balašević, še eno pa na srbskem filmskem festivalu v Nišu Filmski susreti, ki si jo je spet prislužil igralec Viktor Savić za Najboljšega igralca po izboru občinstva.

SLAVNOSTNA PREMIERA FILMA V BEOGRADU
Minuli teden je bila v beograjskem Sava Centru premiera težko pričakovane športne drame „Mejdan: med vodo in ognjem“, ki je že čustveni projekt za družino Balašević, ki se je lotila filma zaradi spomina na očeta, izjemno popularnega pevca in tekstopisca.

Na premieri so bili tako vsi člani Balaševićeve ožje družine: njegova žena Olivera in otroci Aleksa (scenarist in producent), Jelena (koscenaristka) in Jovana (igralka), ki so pod Aleksinim vodstvom skupaj producirali film. Poleg njih je bila tam skoraj celotna igralska zasedba - Viktor Savić, Vojin Ćetković, Enis Bešlagić, Nina Seničar, v epizodni vlogi pa tudi glasbena zvezda Maya Berović.

Zdaj pa že 10. oktobra prihaja na slovenska velika platna ta športna drama, polna adrenalina ter učinkovitih prizorov v ringu in oktagonu!