Kaj jesti in čemu se izogibati, da ne boste napihnjeni, imeli drisko in bolečine v trebuhu? Morda se soočate s sindromom razdražljivega črevesja, ki prizadene kar 10 do 15 odstotkov odraslih. Simptome in kakovost življenja je mogoče olajšati in izboljšati z ustrezno prehrano. Schnitzer izdelki, certificirani pri avstralski Univerzi Monash kot izdelki z nizko vsebnost FODMAP, predstavljajo odlično možnost za športnike in druge posameznike, ki želijo poskrbeti za svoje zdravje in dobro počutje.
Kaj je sindrom razdražljivega črevesja?
Sindrom razdražljivega črevesja je kompleksna motnja prebavnega sistema, ki prizadene 10 do 15 odstotkov odraslih; dvakrat pogosteje se pojavi pri ženskah, pogosto pa se z njim srečujejo tudi športniki. Glavni simptomi vključujejo bolečine v trebuhu, napihnjenost, napenjanje in spremembe v blatu, kot so driska, zaprtje ali izmenično oboje. Ti simptomi se lahko pojavijo občasno ali pa so stalni in vplivajo na kakovost življenja posameznika. Čeprav to stanje ni smrtno nevarno, saj ne povečuje tveganja za raka na prebavilih, pa omejuje vsakodnevne aktivnosti in povzroča stres ter nelagodje. Natančen vzrok nastanka ni znan; k razvoju sindroma razdražljivega črevesja prispevajo dejavniki, kot so motnje v gibljivosti črevesja, preobčutljivost črevesne stene, vnetje, disbioza črevesne flore in psihološki dejavniki, kot so stres, anksioznost in depresija.
Pogosto se pojavi pri športnikih
Športniki se pogosto srečujejo s sindromom razdražljivega črevesja, čeprav morda niso vedno prepoznani ali obravnavani. Maratonci, kolesarji na dolge proge, triatlonci, bodybuilderji in drugi vzdržljivostni športniki so še posebej dovzetni za pojav sindroma. Visoka stopnja fizičnega stresa med treningi in tekmovanji lahko vpliva na delovanje prebavnega sistema. Poleg tega lahko intenzivna vadba povzroči dehidracijo, kar lahko še dodatno poslabša prebavne težave. Dolga obdobja vadbe lahko povzročijo tudi spremembe v prehrani in uživanje umetnih snovi, kar lahko vpliva na občutljivost prebavnega sistema in poslabša simptome. Za lajšanje sindroma razdražljivega črevesja se priporočajo določena zdravila, kot sta loperamid in antibiotik rifaksimin za zdravljenje driske, ter dodatki za zaprtje na osnovi vlaknin; bolečine v trebuhu se lahko ublaži s spazmolitiki. Vendar je ena od najbolj učinkovitih strategij spremljanje prehrane in beleženje, katera živila povzročajo simptome, ter nato izločanje teh živil iz prehrane.
Izogibajte se FODMAP z izdelki Schnitzer
Pri zdravljenju sindroma razdražljivega črevesja se pogosto priporoča dieta z nizko vsebnostjo FODMAP (»Fermentabilni oligosaharidi, disaharidi, monosaharidi in polioli«), ki vključuje izogibanje določenim ogljikovim hidratom in sladkornim alkoholom. Koncept FODMAP je znanstveno podprt in trenutno velja za eno od najuspešnejših diet pri lajšanju sindroma razdražljivega črevesja. Da bi ljudem z občutljivim črevesjem pomagali pri boljšem počutju, je Schnitzer pri Univerzi Monash v Avstraliji pridobil certifikat za devet izdelkov, ki imajo nizko vsebnost FODMAP. Ti izdelki vključujejo kruh in prigrizke brez glutena, ki so lahko dobra alternativa za športnike in druge posameznike, ki želijo zmanjšati vnos glutena in fermentabilnih ogljikovih hidratov. Ponujajo novo možnost za tiste, ki iščejo olajšanje simptomov sindroma razdražljivega črevesja, hkrati pa želijo uravnoteženo in okusno prehrano. Poskusite jih – zagotovo vas bodo navdušili!
Izdelki Schitzer z nizko vsebnostjo FODMAP so na voljo na spletni strani ULLA Shop in v vseh poslovalnicah DM v Sloveniji. Obiščite tudi Ulla Facebook in Instagram.