asteroid Svet24.si

Mimo Zemlje drvi asteroid v velikosti nogometnega ...

poletje, pahljača, vročina Svet24.si

Preprosti triki, kako ohladiti dom, če nimate ...

trump biden soočenje Necenzurirano

Ko politično areno zasuješ z blatom, v njej ...

tina gaber robert golob pl Reporter.si

Skrivnost drugega polčasa: vlada Roberta Goloba s...

kek (3) Ekipa24.si

Noro! Kek osupnil, glejte, česa Slovenci niso ...

jožef-mastnak Njena.si

Ljubezen na vasi: Jožefa ustvarjalci šova niso ...

stojanovic ronaldo slovenija portugalska Ekipa24.si

Padajo rekordi! Česa takšnega še ne, na liniji ...

ou
ou
0 26.06.2023 08:30:40

Huawei P60 Pro na testu: Očaral vas bo z najboljšo kamero do tega trenutka in edinstvenim videzom (foto)

Najnovejši Huaweiev paradni konj P60 Pro je izjemna naprava v vseh pogledih in nepogrešljiv pripomoček vsakega ljubitelja fotografije.
Prejšnji mesec je Huawei na evropski trg poslal svojega najnovejšega paradnega konja, ki sliši na ime P60 Pro. Obljube so bile zelo odmevne, kitajski proizvajalec se je tudi tokrat osredotočil na kamero oziroma fotografijo, za vrhunske fotografije pa seveda potrebujete tudi zmogljivo strojno opremo. In najnovejši Huaweiev telefon vse to ima, o čemer smo se lahko prepričali na lastne oči, prste in ušesa.

V zadnjih letih je največ pozornosti in naporov usmeril v razvoj fotografije na mobilnih napravah, P60 Pro pa je brez dvoma vrhunec kitajskega tehnološkega velikana in tudi širše. Širše? Omenjeni model namreč v fotografiji pomete tudi s precej dražjimi mobilniki konkurenčnih podjetij, na številnih preizkusih in testih je pokazal zobe in pobiral različna priznanja, precej zgovoren je tudi podatek, da je na priznani fotografski lestvici DXOMARK dobil celo najvišjo oceno v zgodovini.

1

Seveda, to vse so le suhoparni podatki in številke, ob katerih mnogi vihajo nosove. Ni jih malo, ki dvomijo v takšne izbore in ki so prepričani, da se v ozadju skrivajo različni interesi, ker pa smo imeli telefon tudi sami priložnost preizkusiti, pa smo lahko videli, kaj v resnici zmore ta naprava.

Vrhunski (najboljši) fotoaparat
Telefon ima na zgornjem sprednjem delu kamero ločljivosti 13 milijonov pik, kar zagotavlja odlične selfije v različnih pogojih, seveda pa kakovost fotografije pada v temnejših prostorih. Vendarle gre za kamero, ki ni namenjena fotografskim presežkom, kar pa bi težko dejali za zadnjo kamero. Ta je brez dvoma največji bonbonček tega telefona. Sestavljajo jo tri kamere, ultraširokokotna kamera ima ločljivost 13 MP, teleobjektiv ima ločljivost 48 MP in 3,5 kratno optično povezavo, med njima pa kraljuje velikanski objektiv glavne kamere z ločljivostjo 48 MP. Po vzoru Huaweia Mate 50 Pro ima glavna kamera tudi nastavljivo zaslonko, ki ima deset različnih stopenj. Ta funkcija bo prišla še kako prav vsem ljubiteljem fotografije, ki si želijo drugačnih fotografij, z bolj ali manj ostrim ozadjem in različno osvetlitvijo.

p60

p60 5

p60 1

Noč spremeni v dan
Podpira do 100-kratno povečavo, pri čemer zelo pomaga samodejni stabilizator, svoje sposobnosti in zmogljivosti pa fotoaparat pokaže pri vsakodnevni fotografiji. Slabosti fotoaparat sploh nima ali pa jih mi v tem času zgolj nismo zaznali, neverjetno odlično se izkaže v zelo temnih prostorih in ponoči, ko svetlobe praktično ni. Tipala so zelo občutljiva, pri nočnemu fotografiranju osvetljenih ulic in mest boste izpadli kot profesionalec, v običajnih dnevnih pogojih pa bodo fotografije zelo ostre in lepih, predvsem pa realnih barv.

A to je šele začetek vsega tega, kar ponuja ta kamera. Nameščena aplikacija za fotografijo ponuja nešteto različnih možnosti, ki bodo še kako prav prišle poznavalcem, amaterji pa se bodo verjetno posluževali tistih bolj avtomatskih nastavitev, ki pomagajo narediti fotografijo čudovito. Velja omeniti še izjemne makro fotografije, za katere je komaj verjetno, da lahko nastanejo z mobilnikom.

Pravi šarmer
Če smo začeli s fotoaparatom, kar je največja odlika te naprave, pa nadaljujmo s samim videzom. Najnovejši Huaweiev model je pri nas na voljo v dveh barvnih različicah, in sicer rokoko biserni in črni. V roke smo prejeli biserno barvo, ki je resnično nekaj posebnega, Kitajci pa so dokazali, da znajo biti inovativni tudi na tem področju.

p60 pro 1

Sam videz hrbtišča je unikaten. Dobesedno! Vsak P60 Pro ima namreč drugačen vzorec, ki se preliva v belo-zlati-srebrni barvi, nežnejšim polovicam pa bo še posebej všeč, o čemer smo se lahko prepričali tudi sami. Telefon lahko zaščitite s priloženim silikonskim ovitkom, vzorca pa ne boste prekrili, saj je zaščita prozorna.

Zaslon in zvok
Sprednji del prekriva LTPO OLED zaslon diagonale 16,9 centimetrov, s prilagodljivim dinamičnim osveževanjem zaslona do 120 Hz. To pomeni, da med 'skrolanjem' slika zagotovo ne bo zaostajala, tisti, ki radi gledate filme in serije na mobilnih telefonih, pa boste imeli lepo tekoče in ostre prizore. Zaslon se odlično vidi tudi v bolj svetlih pogojih, nobenih težav vam ne bodo povzročali niti sončni žarki.

Nov ukrivljen zaslon, pod katerim je senzor za prstni odtis, ščiti zelo vzdržljivo steklo Kunlun, zasluži pa si same pohvale. Pri ukrivljenosti niso pretiravali, saj upravljanje aplikacij ob robu ni moteče, še zmeraj pa se lepo zlije z robom in daje videz neskončnega zaslona. Ob tem so telefon dobro zatesnili, škodoval mu ne bo potop v vodo do 1,5 metra in 30 minut, globlje od tega pa lahko preizkusite le na lastno odgovornost.

Ob straneh ima tri tipke, in sicer za vklop oziroma izklop telefona, nad tem pa še tipki za zmanjšanje in povečanje glasnosti. Še ena odlika telefona sta stereo zvočnika, ki sta nameščena na spodnjem in zgornjem robu, njuna jakost pa se lahko primerja s kakšnim manjšim prenosnim zvočnikom. Zadeva deluje odlično, tudi v kakšni družbi boste komu brez težav pokazali kakšen posnetek s koncerta, odlomek oddaje ali pa predvajali svoje najljubše pesmi.

Baterija
Kako zmogljiva je baterija? Kot se za takšno napravo spodobi, so vgradili veliko baterijo s kapaciteto 4815 mAh, ki z neprestanim igračkanjem, fotografiranjem, klicanjem, surfanjem po spletu in še čem zagotavlja celodnevno uporabo. Če telefona nimate ves čas v roki, vam bo baterija zdržala tudi do tri dni. P60 Pro omogoča tudi zelo hitro polnjenje, kar je še ena od stvari, za katero si proizvajalec zasluži vse pohvale. Prek kabla se s priloženim polnilcem polni s hitrostjo do 88W, kar pomeni, da bo prazna baterija spet polna v slabi uri. Seveda omogoča tudi brezžično polnjenje, in sicer do 50W, lahko pa tudi oddaja energijo in polni drug telefon, slušalke ali kaj tretjega.

P60 Pro ima v nasprotju z nekaterimi drugimi konkurenti zraven priložen močan polnilec 88W, ki omogoča hitro polnjenje, poleg USB-A vhoda pa ima zraven tudi USB-C vhod. Tako ga lahko uporabite tudi za polnjenje marsikatere druge naprave, ki se povezuje z USB-C kabli, velja pa opozoriti, da obeh vhodov hkrati ne boste mogli uporabljati. Vseeno zanimiva in dobrodošla funkcija.

p60 pro 4

Android?
Huawei je naredil trenutno enega najboljših telefonov na tržišču, lepa zunanjost, mogočna notranjost, o kamerah in fotografskih sposobnostih lahko govorimo samo v superlativih. Tukaj ne bo razočaral nikogar, toda... Da bi prejel popolno desetko, kakršno je denimo na olimpijskih igrah leta 1976 romunska telovadka Nadia Comaneci, mu zmanjka le android in podpora googlovim aplikacijam. Huawei je še zmeraj v nemilosti ZDA, zaradi blokade pa se mora tako zanesti na lasten operacijski sistem in trgovino z aplikacijami. No, istočasno pa postaja vse močnejši akter na tržišču, trgovina AppGallery ima vse večji delež na trgu, določene aplikacije pa še zmeraj manjkajo. Tukaj na pomoč priskočita Petal Search in GBox, ki je nekakšna nadgradnja GSpaca. Tam najdete tudi vse googlove aplikacije, deluje pa precej hitreje in prav tako brez reklam. 

Žal še vedno obstajajo nekatere aplikacije, ki kljub tem rešitvam ne delujejo, katere to so, pa se le pozanimajte pred nakupom naprave. Konec koncev je od vsakega posameznika odvisno, kaj potrebuje in kaj ne, dejstvo pa je, da boste s tako vrhunskim telefonom pozabili na kakšne aplikacije, ki tukaj ne delujejo, ali pa za te uporabljali rezervni telefon, ki podpira googlove storitve.

3

5

p60 4

Galerija

Članki iz rubrike