mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

poroka-na-prvi-pogled, večer, marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

(už)
(už)
0 26.05.2022 11:15:12

Festival športnega filma med 16. in 19. junijem v Rogaški Slatini

psno
V Kulturnem centru RS si boste lahko brezplačno ogledali dokumentarne in igrane filme s športno vsebino – plezanje, kolesarjenje, sabljanje, košarka, nogomet, šah...

Stroj za koše

V srbskem biografskem filmu Žućko – više od igre režiserja Gordana Matića spremljamo življenje srbskega košarkarja Radivoja Koraća – od njegovega zgodnjega otroštva, prvega srečanja s košarko, o prvih zmagah za košarkarsko ekipo OKK Beograd, nastopih za jugoslovansko reprezentanco, medaljah na evropskem prvenstvu, uvrstitve v finale olimpijskih iger 1968 v Mehiki do tragične smrti v prometni nesreči pri Sarajevu. Umrl je star komaj 30 let. Film omogoča, da se starejša generacija spomni, mlajša pa seznani, kako se je živelo v Beogradu in Jugoslaviji po drugi svetovni vojni in kako je košarka začela postajati to, kar je danes. Danes legendarnega Žućka opisujejo kot: "prvi dominantni igralec v Evropi", "stroj za koše", "igralec, ki ga je bilo nemogoče obdržati ena na ena...".



Rad bi postal športni komentator

"Zadnjič me je zdravnik vprašal, kako se lahko človek navadi na tako življenje. Se navadiš, če drugega ne poznaš."



Tako pripoveduje Kristjan, fant na invalidskem vozičku, ki obiskuje osmi razred Centra za izobraževanje, rehabilitacijo in usposabljanje (CIRIUS) Kamnik. Zaradi bogatega besednega zaklada, zgovornosti in humorja razmišlja o poklicu športnega komentatorja. Spremlja vse športe, še posebej všeč mu je nogomet. Zato je športnemu uredništvu Televizije Slovenija pisal, da bi se rad preizkusil kot športni komentator. Mu je odgovor uredništva približal sanje?



"Moja želja je, da bi enkrat obiskal vaše športno uredništvo. Ali je kakšna možnost? Izpolnili mi boste življenjsko željo," je zapisal.



Kratki dokumentarni film Kristjan iz serije Infodrom: Moje življenje je na največjem svetovnem festivalu otroških in mladinskih televizijskih oddaj Prix Jeunesse International prejel posebno nagrado Unicef.



V tekmovalni kategoriji tudi film On your marks – komedija o družbi, v kateri živimo danes

"Eno je nič, enotnost je vse," pravi himna Sokola, gibanja, ki vsakih šest let v Pragi zbere na tisoče ljudi, da ustvari impresivno množično gimnastično predstavo. Ta komični film, režijski prvenec Marie Pincikove, se osredotoča na dva lika, ki se že šest let pripravljata na veliki dogodek. Prvi je nerodni mladenič Radek, katerega družina je že več generacij del sokolskega gibanja. Radek je telovadec, ki trenira za najtežji del nastopa. Drugi protagonist je Mirek, 75-letni trener. Zanj je Sokol njegovo življenje in želi, da je vse popolno. Poglejte si, kako jima gre.



Na olimpijskem dnevu se bodo 18. junija predstavila tudi nekatera rogaška društva in klubi

Košarkarsko društvo Janina deluje od leta 2001 in je bilo ustanovljeno na temeljih uspešnih začetkov slatinske ženske košarke iz osemdesetih in devetdesetih let prejšnjega stoletja. Delo v klubu je osredotočeno na razvoj mladih igralk z vizijo, da postopoma, prek kadetskih in mladinskih selekcij, zgradijo tudi konkurenčno člansko ekipo z domačimi igralkami – iz ožjega, lokalnega okolja ter širšega okolja Kozjanskega in Obsotelja. Letos je bila članica ekipe U17 in reprezentantka Lana Iseinoski razglašena za športnico leta 2021 v občini Rogaška Slatina.



Lokostrelstvo je dinamičen in zanimiv šport. Je za vse generacije in je razvit povsod po svetu. V Rogaški Slatini se je z njim 2017 začel ukvarjati Borut Bevc, na čigar pobudo je bila v društvu RODD ustanovljena lokostrelska sekcija. Danes je lokostrelstvo ena od vodilnih sekcij v društvu, ki se je na podlagi sprememb ustanovnega akta preimenovalo v Društvo Šentlok, ki danes šteje že 150 članov. Društvo je včlanjeno v Lokostrelsko zvezo Slovenije in pod njenim okriljem člani tekmujejo na različnih organiziranih tekmovanjih tako v Sloveniji kot v tujini in dosegajo zavidljive rezultate. Društvo vam bo v soboto z veseljem pokazalo različne tehnike lokostrelstva, loke in sloge. Pa da vidimo, kako spretni ste vi!



Moška košarka je v Rogaški Slatini prisotna že 62 let. Glavni pobudnik za igranje košarke je bil Ferdo Pak. Nato je klub vseskozi nihal s svojimi uspehi in nivojem organiziranosti kluba. Sredi 90. let je košarkarski klub doživljal največje uspehe, nova velika prelomnica v novejši zgodovini igranja košarke v Rogaški Slatini pa je bila sezona 2010/2011. Članski ekipi je namreč vnovič uspelo preboj v najvišji rang moške košarke v Sloveniji. Pred sezono 2013/2014 se je v Rogaško Slatino vrnil, pa čeprav nikoli ni zares odšel, Damjan Novaković. Tokrat v vlogi glavnega trenerja članske ekipe, in to mesto opravlja še danes. Kot nov velik mejnik štejemo sezono 2014/2015, ko je članska ekipa igrala v velikem finalu državnega prvenstva, in ta uspeh ponovila v sezoni 2016/2017. V sezoni 2018/2019 se je klub preizkusil tudi v mednarodnem tekmovanju, ligi ABA2, kjer uspešno nastopa že tretje leto. 

Galerija

Članki iz rubrike