Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

oglasno sporočilo
oglasno sporočilo
0 28.08.2020 10:29:45

Na šolske poti se ponovno vračajo otroci, poskrbimo za njihovo varnost

Agencija za varnost prometa ob začetku šolskega leta 2020/2021 na vse udeležence v prometu naslavlja poziv k največji stopnji pazljivosti pod skupnim imenovalcem Varno v šolo.

Na prvi šolski dan, v torek, 1. septembra 2020, bo Agencija v jutranji prometni konici na nekaterih večjih križiščih v Ljubljani, Celju, Kranju, Mariboru, Novem mestu in Kopru izvajala terensko akcijo, s katero želi povečati stopnjo zavedanja voznikov in ostalih udeležencev v prometu, da se na naše ceste znova vračajo številni šolarji, med njimi tudi 21.366 prvošolcev, ki sodijo med najbolj ranljive skupine udeležencev v prometu. Kar 51 promotorjev prometne varnosti bo med 7. in 11. uro na 20 lokacijah v navedenih mestih (op. p. natančne lokacije so navedene ob koncu sporočila) opozarjalo voznike na začetek šole, na pomen pripetosti z varnostnim pasom in na pomen neuporabe mobilnih telefonov med vožnjo. Sporočilo, ki ga želijo posredovati voznikom je, da začetek šole pomeni več otrok na cesti, zato je nujna še večja pazljivost in pozornost.

Otroci, še posebej najmlajši, so v prometu slabše vidni, prav tako pa težko predvidijo nevarne situacije. Vozila kasneje opazijo in ne znajo dobro presoditi njihove oddaljenosti ter hitrosti, prav tako težje določijo smer, iz katere prihaja zvok vozila. Njihovo ravnanje usmerjajo predvsem radovednost, čustva in dogajanje okoli njih, manj pa razum, zato morajo biti vozniki nanje vselej pozorni in jim vedno prepustiti prednost na prehodih za pešce. Obenem želi Agencija voznike pozvati, naj med vožnjo poskrbijo za pripetost vseh potnikov v vozilu in naj ne uporabljajo mobilnega telefona. Letošnja akcija Agencije za varnost prometa je neposredna in konkretna, sledi pa jasnemu cilju: voznike želi aktivno ozaveščati o prvem šolskem dnevu in vračanju otrok v promet, predvsem pa nemudoma vplivati na vedenje voznikov ter s takojšnjim ukrepanjem prispevati k varnosti vseh udeležencev v prometu, še posebej najmlajših. Agencija je letošnjo akcijo ob začetku šole prilagodila epidemiološki situaciji ter priporočilom in navodilom NIJZ.

Sporočila, ki jih bo Agencija za varnost prometa posredovala v akciji:
Naj gredo varno v šolo.
Pojdimo varno v šolo.
Zdaj voziš. Ne telefoniraj.
Si pri(pas)an?
Spremljaš promet?
Varnostni pas varuje.
Ko voziš, si nedosegljiv.
Vsi potniki pripeti?

Varnostni pas varuje
V Sloveniji smo z izvajanjem projekta Pasavček izjemno povečali pripetost otrok med vožnjo, saj je v povprečju med vožnjo pripetih 40 odstotkov več otrok kot primerjalno v letu 2005. Delež pripetosti se je tako iz 54 odstotkov v letu 2005 zvišal na kar 94 odstotkov v letu 2018. Projekt spodbuja k varnemu prevozu otrok, dosledni uporabi varnostnih pasov, tudi na najkrajših poteh ter ozavešča o pravilni uporabi otroških varnostnih sedežev. Varnostni pas in zračna blazina pri trku upočasnita in preprečita gibanje telesa proti trdim delom v vozilu in tako prevzameta velik del sile, ki se sprosti ob trku. Posledice za potnike so blažje, kot bi bile brez uporabe teh varnostnih pripomočkov.

Dosledna uporaba varnostnega pasu zato zmanjša tveganje za smrtno žrtev kar za polovico, skoraj toliko zmanjša tudi tveganje za hude poškodbe, ter za skoraj četrtino zmanjša tveganje za nastanek lažjih poškodb, tako pri voznikih kot pri sopotnikih na sprednjih sedežih.

Agencija obenem opozarja, da je bila v prvih sedmih mesecih letošnjega leta stopnja uporabe varnostnega pasu pri umrlih voznikih osebnih avtomobilov 64 odstotkov (v letu 2019 je znašala 68 odstotkov). Od skupno 22 umrlih voznikov osebnih avtomobilov jih je 14 uporabljalo varnostni pas. Pri dveh umrlih potnikih v osebnih vozilih je stopnja uporabe 50 odstotkov, saj ena umrla oseba ni uporabljala varnostnega pasu. Oba umrla voznika tovornega vozila nista uporabljala varnostnega pasu, prav tako je bil brez ustrezne zaščite umrli voznik traktorja.

Zdaj voziš. Ne telefoniraj.
Reakcijski čas voznika se zaradi uporabe mobitela poslabša za kar 50 odstotkov v primerjavi z vožnjo v normalnih pogojih. Voznik počasneje zaznava in reagira na prometno signalizacijo, ima daljši zavorni čas, zmanjšano zaznava okolico in promet in ima večje tveganje pri odločitvah, kot je ustrezna varnostna razdalja ali prilagoditve razmeram na cesti.

Mobilni telefoni so zaradi pogoste uporabe vse večji motilci pozornosti za varno udeležbo v prometu. In to ne velja le za voznike vozil, temveč tudi za pešce in kolesarje. Če voznik med vožnjo telefonira, je to tako, kot bi imel v krvi 0,8 promila alkohola, med pisanjem SMS sporočila pa kar štirikrat več časa ne gleda na vozišče, kot sicer.

Agencija za varnost prometa svetuje učenje prometnih znanj iz poučne knjižice Prvi koraki v svetu prometa, v kateri bodo starši in skrbniki lahko skupaj s prvošolci preverili neprecenljive napotke glede varne poti v šolo. Učno gradivo Učenec pešec pa je namenjeno učiteljem in učencem prvega triletja. Vsebine so namenjene spodbujanju varne mobilnosti otrok, usvajanju prometnih pravil in pojmov s področja prometa, razumevanju pomena vidnosti v prometu, razumevanju različnih prometnih situacij v različnih vremenskih razmerah in poznavanju varnejših poti v šolo. Osrednja tema se nanaša na pešce, saj so otroci prvega triletja najpogosteje udeleženi v prometu kot pešci ali kot sopotniki v vozilu.

Letos vključenih 182 občinskih Svetov za preventivo in vzgojo v cestnem prometu
Kot vsako leto, je Agencija za varnost prometa tudi letos zagotovila preventivna gradiva, plakate Poskrbimo za varnost otrok in Šolska pot, knjižice za starše prvošolcev Prvi koraki v svetu prometa s podrobnejšimi informacijami, kako otroka poučiti o varnem ravnanju na šolski poti. V preventivno akcijo se je že do sedaj vključilo 182 občinskih Svetov za preventivo in vzgojo v cestnem prometu (SPV). V dneh pred začetkom šole so občinski SPV pregledovali šolske poti in signalizacijo, pripravljali so se načrti šolskih poti. V prvih dneh šole bodo na lokalni ravni na izpostavljenih mestih v okolici šol otroke varovali številni prostovoljci. Aktivnosti bodo prilagojene glede na spreminjajočo se epidemiološko situacijo.

Za pregled varnih šolskih poti je strokovni javnosti namenjena knjižica Smernice za pripravo šolskih poti. Prav tako pa si lahko otroci in starši na spletni Platformi Načrtov šolskih poti ogledajo načrt in pregledajo vsebine za njihovo šolo. Na spletni platformi je naloženih že 296 načrtov šolskih poti ter 124 digitaliziranih načrtov.


Bodite odgovorni in pozorni, ne le na prvi šolski dan, temveč prav vse dni v letu!
Agencija za varnost prometa znova opozarja, da sami lahko največ storimo za varnost otrok. Voznike pozivajo k previdni in strpni vožnji, starše in skrbnike pa želijo spomniti, da so s svojim obnašanjem v prometu otroku vzor. Staršem in skrbnikom Agencija svetuje, naj poskrbijo, da bodo otroci dobro vidni, s svojim odgovornim ravnanjem v prometu naj bodo zgled, saj so dobre prometne izkušnje dragocena popotnica za varno udeležbo v prometu. Še pred začetkom šole naj skupaj obnovijo prometna pravila na poti do šole, prvošolčke v svet prometa uvajajmo še posebej skrbno. Agencija opozarja tudi na nujnost nošenja rumenih rutic za otroke prvih in drugih razredov osnovne šole. Da bodo otroci še bolj vidni in tako bolj varni, je priporočljiva uporaba svetlejših oblačil in odsevnih teles. Agencija starše in skrbnike opozarja tudi na nujnost pravilnega in doslednega pripenjanja otrok v otroške varnostne sedeže, bodisi v motornih vozilih bodisi na kolesu ter na obvezno uporabo varnostne zaščitne čelade, ki jo morajo nositi otroci na kolesu, poganjalcu, skiroju ali rolkah.

Vozniki, poskrbite za varnost vozil in upoštevajte predpise
Da bodo šli otroci #VarnoVŠolo, Agencija za varnost prometa voznike poziva, naj zagotovijo tehnično brezhibnost delovanja motornega vozila. Dosledno naj spoštujejo cestno-prometne predpise, omejitve hitrosti, ustrezno varnostno razdaljo in razmere na cesti. Prav tako naj poskrbijo za pripenjanje vseh potnikov v vozilu z varnostnim pasom, med vožnjo naj ne uporabljajo mobilnega telefona, vozijo naj zbrano, pozorno, strpno in odgovorno do vseh udeležencev v prometu. Še posebna opozorila so namenjena visokim tveganjem glede vožnje pod vplivom alkohola in drugih prepovedanih substanc, zato je nujno, da za volan sedemo trezni in zbrani ter vselej pozorni na najmlajše udeležence v prometu.

NATANČEN SEZNAM LOKACIJ IZVAJANJA TERENSKE AKCIJE PO MESTIH
Ljubljana
- Križišče med Tivolsko in Gosposvetsko
- Križišče med Tivolsko in Slovensko
- Križišče pri Situli
- Križišče pri mestnem stadionu Bežigrad
- Križišče pri Slovenija avto
- Križišče med Dolenjsko cesto in Roško cesto
Celje
- Križišče pri Planet Tuš Celje
- Križišče med Mariborsko cesto in Cesto v Trnovlje
- Križišče med Mariborsko cesto in Kidričevo ulico
- Križišče med Mariborsko in Kidričevo ulico
Kranj
- Križišče pri Šolskem centru Kranj
- Križišče pri Qlandiji
- Križišče med cesto Staneta Žagarja in cesto Jaka Platiše
Maribor
- Križišče pri Telekomu
- Križišče med Partizansko cesto in Prešernovo ulico
- Krožišče pri Kampusu
- Križišče pri Mercator center Tabor
- Križišče pri avtobusni postaji Maribor
Novo mesto
- Križišče med Topliško cesto in Kandijsko cesto
- Križišče med Seidlovo, Šmarješko in Andrijaničevo cesto
Koper
- Križišče pri VinaKoper

Članki iz rubrike