ženska jagode Dobra karma

Psihološki test: kakšno je vaše seksualno ...

mleto-mešano-meso Svet24.si

Pozor, to mleto meso, ki se morda skriva v vašem ...

HUAWEI_P40_0021 Svet24.si

Pet razlogov, zakaj izbrati Huawei P40 lite

šole, ponovni prihod, koronavirus, jesenice Svet24.si

Zdaj je znano, kdaj se v šolske klopi vračajo ...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Razkrivamo poti provizij za TEŠ6

Soraja 2 Odkrito.si

Torbica za 3.000 evrov in še kaj!

Mijo Matić Njena.si

Takole po karanteni uživa sanjski Mijo

ou
ou
0 15.05.2020 11:07:17

Vozniki, pozor! Po dveh mesecih se v promet vračajo številni otroci

Policija
Nataša Juhnov
Začenja se novo poglavje v šolskem letu 2019/20.

V ponedeljek, 18. maja 2020, bodo vrtci in šole znova odprli svoja vrata. »Drugi prvi šolski dan« bo resda nekoliko drugačen in v drugačnem obsegu, kot to velja za 1. september, a vendarle ostaja dejstvo, da vnovični začetek šole pomeni več otrok na cesti. Agencija za varnost prometa zato na vse udeležence v prometu naslavlja poziv k največji stopnji pazljivosti pod skupnim imenovalcem #ZnovaVarnoVŠolo. Tokratno vračanje v šole je edinstveno, saj se šolarji v šolske klopi vračajo po daljšem in specifičnem obdobju, ki ni bilo počitniško, obenem je mogoče pričakovati, da so določena previdnostna ravnanja, ki so jih že usvojili, opustili ali pozabili. Podobno velja za ostale udeležence v prometu, ki se po daljšem času vračajo na ceste, zato Agencija za varnost prometa opozarja, da je nujno, da z največjo možno mero odgovornosti in pozornosti soustvarjamo varnejše poti v šolo in domov za vsakega otroka, prav vse dni v letu. Starši in skrbniki naj poskrbijo, da bodo otroci dobro vidni, s svojim odgovornim ravnanjem v prometu pa naj bodo zgled, saj so dobre prometne izkušnje dragocena popotnica za varno prihodnost.

Otroci spadajo med najbolj ranljive udeležence v prometu. Ker so manjši, so v prometu slabše vidni, prav tako pa težko predvidijo nevarne situacije. Vozila kasneje opazijo in ne zmorejo dobro presoditi njihove oddaljenosti ter hitrosti, prav tako težje določijo smer, iz katere prihaja zvok vozila. Njihovo ravnanje usmerjajo predvsem radovednost, čustva in dogajanje okoli njih, manj pa razum, zato morajo biti vozniki nanje vselej pozorni. Prepričani so, da jih voznik vidi, če oni vidijo vozilo, in mislijo, da se lahko ustavi tako hitro, kot se sami. V času ukrepov za zajezitev epidemije COVID-19 je bilo na cestah bistveno manj prometa, zato je otroke nujno podučiti, da ceste niso več tako prazne, kot v zadnjem času in z njimi obnoviti prometna pravila na poti do šole ali vrtca, kar lahko storimo ta konec tedna.

Rumena rutka, odsevna telesa, varnostni pas in čelada
Agencija za varnost prometa opozarja na nujnost nošenja rumenih rutic za otroke prvih in drugih razredov osnovne šole. Da bodo otroci še bolj vidni in tako bolj varni, je priporočljiva uporaba svetlejših oblačil in odsevnih teles. Agencija starše in skrbnike opozarja tudi na nujnost pravilnega in doslednega pripenjanja otrok v otroške varnostne sedeže, bodisi v motornih vozilih bodisi na kolesu ter na obvezno uporabo varnostne zaščitne čelade, ki jo morajo nositi otroci na poganjalcu, kolesu, skiroju ali rolkah. Posebna opozorila so namenjena vožnji brez uporabe mobilnega telefona ali slušalk za poslušanje glasbe in siceršnjemu upoštevanju prometnih pravi, predpisov in razmer na cesti. Zgled, ki ga s svojim ravnanjem v prometu dajejo starši ali skrbniki, je neprecenljiv, saj nas otroci posnemajo že od malih nog.


Pet korakov za večjo varnost otrok v prometu
Agencija za varnost prometa je v tem šolskem letu pripravila preventivna gradiva #ZnovaVarnoVŠolo s petimi koraki za večjo varnost udeležencev v prometu, ki so namenjena otrokom ter staršem in skrbnikom.

Učenje, obnova in nadgradnja prometnih znanj
Agencija za varnost prometa svetuje učenje in obnovo prometnih znanj iz poučne knjižice Prvi koraki v svetu prometa, v kateri bodo starši in skrbniki lahko skupaj s prvošolci preverili neprecenljive napotke glede varne poti v šolo. Učno gradivo Učenec pešec pa je namenjeno učiteljem in učencem prvega triletja. Vsebine so namenjene spodbujanju varne mobilnosti otrok, osvajanju prometnih pravil in pojmov s področja prometa, razumevanju pomena vidnosti v prometu, razumevanju različnih prometnih situacij v različnih vremenskih razmerah ter poznavanju varnejših poti v šolo. Osrednja tema se nanaša na pešce, saj so otroci prvega triletja najpogosteje udeleženi v prometu kot pešci ali kot sopotniki v vozilu.

#ZnovaVarnoVŠolo
Da bodo šli otroci #ZnovaVarnoVŠolo, Agencija za varnost prometa voznikom, ki se bodo po razmeroma dolgem obdobju vračali na ceste, podaja še nekaj napotkov. Zagotovijo naj tehnično brezhibnost delovanja motornega vozila. Dosledno naj spoštujejo cestno-prometne predpise, omejitve hitrosti, ustrezno varnostno razdaljo in razmere na cesti. Prav tako naj poskrbijo za pripenjanje vseh potnikov v vozilu z varnostnim pasom, med vožnjo naj ne uporabljajo mobilnega telefona, vozijo naj pozorno, strpno in odgovorno do vseh udeležencev v prometu. Še posebna opozorila so namenjena visokim tveganjem glede vožnje pod vplivom alkohola in drugih prepovedanih substanc, zato je nujno, da za volan sedemo trezni in zbrani ter vselej pozorni na najmlajše udeležence v prometu.

Značke: vozniki, šola, promet, otroci

Članki iz rubrike