turban eva mendes Dobra karma

Znana lepotica bi bila v samostanu, če bi nune ...

Jelena Karleuša Svet24.si

FOTO: Karleuša je tokrat presegla samo sebe

kucan jankovic bobo Reporter.si

Rdeče zvezde, partizanski pevski zbor, Kučan, ...

bejrut Svet24.si

FOTO in VIDEO: Grozljivi prizori iz Bejruta: umrlo...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Občino Izola tresejo tudi nepremičninski posli

rtvs, radiotelevizija slovenija Odkrito.si

Počasen razpad RTV SLO

Tanja Žagar Njena.si

On je del življenja Tanje Žagar že 38 let

oglasno sporočilo
oglasno sporočilo
0 14.05.2020 14:54:56

Kaj je vino rosé in zakaj je tako priljubljeno?

Zadnje čase veliko slišimo o naraščajoči priljubljenosti vin rosé. Ampak od kod prihaja ta navdušenost? Ali prihaja s strani naših vinarjev, ki slavijo ta slog vina z enako skrbnostjo kot njihova vrhunska rdeča in bela vina? Ali je rosé vino prihajajoče generacije? Ali pa gre le za to, da so potrošniki spoznali, da gre za neverjetno vino, ki ga lahko uživate tako samega kot z raznoliko prehrano?

Vinarji so se od množične produkcije srednje kakovosti v zadnjih letih preusmerili k vzdrževanju specifičnih rdečih sort grozdja z veliko skrbjo, izbiro popolnega časa in povečanjem strokovnega znanja za ustvarjanje neverjetnih primerov vin rosé. Menimo, da je to igralo pomembno vlogo pri oživitvi tega vina.

Rosé se ne uvršča več v manj vredna vina, ki nastanejo iz presežka vina v katerega se doda sladkor in poceni proda. Gre za resen slog, ki ga previdno obravnavamo in rezultate vidimo v naraščajoči priljubljenosti.

Še en dejavnik njegove naraščajoče priljubljenosti je njegova inherentnost in vsestranskost z različnimi živili. To je vino, ki se ujema z res široko paleto živil. Provansalski rosé se odlično ujema z mediteransko hrano, pa tudi z azijskimi, indijskimi in začinjenimi jedmi do tapasov.


Torej, kako je vino rosé izdelano?
Obstajajo trije načini izdelave vina rosé. Mešanje majhnega dela rdečega vina v belo vino, da bi proizvedli to rožnato barvo, je metoda, ki za večino rosé vin ni več pogosta, vendar se še vedno uporablja pri proizvodnji nekaterih vin. Saignée je postopek rdečitve nekaterih rdečih sokov zgodaj v proizvodnji rdečih vin. To običajno ni tako široko uporabljeno pri ustvarjanju odličnih primerkov tega sloga.

Resna metoda izdelave vina rosé je postopek maceracije. V bistvu gre za rdeče vino v slogu belega vina. Grozdje je na splošno rahlo zdrobljeno, grozdje in sok pa je dovoljeno macerirati, da lupina obarva vino. Postopek navadno traja od nekaj ur do enega dneva, odvisno od stopnje barve, ki jo poskuša ustvariti vinar.

Torej, če se še niste poglobili v ta neverjeten stil vina ali če ste prestrašeni zaradi prejšnjih slabih izkušenj s pretirano sladkim roséjem, je zdaj čas, da prevetrite svoje razmišljanje in preizkusite rosé, ki prihaja iz slovenske vinske kleti Zlati grič.

Značke: vino, zlati-grič

Članki iz rubrike