Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

sta
sta
8 17.12.2019 21:20:51

Nagrada za ŠPORTNIKA LETA v roke Primoža Rogliča, Dončić drugi najboljši Slovenec

Reuters
Danes so na slavnostni prireditvi podelili nagrade najboljšim športnikom v državi, po izboru Društva športnih novinarjev Slovenije.

Kolesar Primož Roglič, športna plezalka Janja Garnbret in moška odbojkarska reprezentanca so najboljša posameznika in ekipa leta 2019 v izboru Društva športnih novinarjev Slovenije (DŠNS). Na drugo mesto sta se uvrstila košarkar Luka Dončič in alpska smučarka Ilka Štuhec, tretja pa sta motokrosist Tim Gajser in kajakašica Eva Terčelj.

Najbolj obetavna mlada športna osebnost je tenisačica Kaja Juvan, nagrado za fair play je prejel biatlonec Alex Cisar.

Primož Roglič, ki je med drugim zmagal na dirki Po Španiji in bil tretji na dirki Po Italiji, je dobil 272 točk v glasovanju 105 športnih novinark in novinarjev. S tem je prehitel lanskega zmagovalca Luko Dončića, najboljši mladi igralec lige NBA je dobil 200 točk, svetovni prvak v motokrosu Tim Gajser na tretjem mestu je dobil 106 točk.

Roglič kljub odlični sezoni zagotavlja, da se ni naveličal zmagovati. "Zagotovo si zamislim in si zapišem svoje cilje, ki jih želim doseči, potem pa jih dosežem ali ne. Dirk je ogromno, zmagal sem jih le delček, zato motivacije s tega vidika ne more zmanjkati. Rad zmagujem in to bom poskušal še naprej početi ter ostati to, kar sem v tem trenutku, številka ena," je povedal prvi kolesar na lestvici UCI Roglič.

Janja Garnbret, ki je tudi letos pokorila plezalni svet, je slavila z 269 točkami in ubranila lansko zmago. Druga je bila svetovna prvakinja v smuku Ilka Štuhec (208), tretja pa svetovna prvakinja v slalomu na divjih vodah Eva Terčelj (78).

Ob koncu leta je črto nad izpolnitvijo zastavljenih ciljev potegnila tudi Garnbretova: "S trenerjem greva čez leto in pogledava, kaj je bilo dobro in kaj je treba še izboljšati. Tudi jaz delam seznam in vem, kaj si želim prihodnje leto, ko je zelo pomembno leto, Božičku pa nisem pisala. Rezultatsko prihodnje leto ne morem nič izboljšati, lahko pa še veliko stvari izpilim, med njimi psihično pripravljenost. Seveda vse punce pozimi trdo trenirajo in tudi jaz bom, da bom tudi drugo leto imela dobre uspehe."

Med ekipami je daleč največ glasov - preostali so jih dobili skupaj zgolj deset -, prejela odbojkarska izbrana vrsta. Ta je s svojimi predstavami znova združila slovenski narod in med evropskim prvenstvom, kjer je osvojila srebro, napolnila dvorano Stožice ter prikovala ljubitelje športa pred televizijske ekrane. Evropski podprvaki so dobili 95 glasov.

"Na EP smo si zadali cilj zlato medaljo, a nam žal tega ni uspelo izpolniti. S srebrom moramo vseeno biti zadovoljni, a zlato ostaja naš cilj, ki si ga želimo izpolniti. Ne smemo se zadovoljiti s srebrom, moramo stremeti k višjim ciljem in naslednjič upam na zlato," je o izpolnitvi ciljev za leto 2019 povedal srebrni odbojkar Alen Šket.

urnaut garnbret roglic
Jurij Kodrun
Najboljše športnice, športnike in ekipo leta v Sloveniji so razglasili na 52. podelitvi nagrad v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma.

Med drugim so se posebej spomnili nedavne 80-letnice telovadca Miroslava Cerarja, v svoji karieri je osvojil skoraj nedosegljivih 30 medalj na velikih tekmovanjih, ter tudi nekdanje atletinje Marije Šestak, ki je na letošnjem svetovnem prvenstvu v Dohi prejela bronasto medaljo, osvojeno pred 12 leti v Osaki, kjer je bila leta 2007 peta, a je zaradi dopinških prekrškov tekmic pozneje pridobila dve mesti.

Nagrade so podelili uspešni Slovenci, ki so s svojim delom pustili velik mednarodni pečat na številnih področjih; predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksander Čeferin, podjetnik Joc Pečečnik, oblikovalec v Mercedes-Benzu Robert Lešnik, kuharska mojstrica Ana Roš, koreografinja Nika Kljun, igralka Katarina Čas, nekdanja miss Jugoslavije in pozneje uspešna manekenka Bernarda Marovt, "oče" slovenske odbojke Viki Krevsel in pevec Tomi Meglič.

ceferin pahor
Jurij Kodrun
Med ostalimi uglednimi gosti so bili tudi slovenski predsednik Borut Pahor, predsednik Mednarodnega združenja športnih novinarjev Gianni Merlo in slovenski minister, pristojen za šport, Jernej Pikalo. Predsednik Pahor je dve uri pred tem za najboljše slovenske športnike v predsedniški palači pripravil tudi tradicionalni sprejem ob koncu leta.

Voditelja sta bila, tako kot lani, športni novinar Saša Jerkovič in igralka Ajda Smrekar. Za glasbeno spremljavo je skrbela vokalna skupina Bassless, ki pa je znala pričarati tudi najrazličnejše inštrumente in druge zvoke. Predstavili so se plesalci Bolera, posebne točke so pripravili akrobata Filip in Blaž ter Tjaša Dobravec na spiralnem drogu ob spremljavi violinistke Maše Golob. Režiser podelitve je bil Mile Vilar, scenograf pa Ivo Koritnik.

Članki iz rubrike