hiša 5 Svet24.si

(Foto) Tako lepe hiše bodo dobili namesto ...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

Branilec Janeza Janše: takšne argumente najde ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

ou
ou
0 11.09.2019 12:17:38

Ta konec tedna: Red Bull 400 v Planici

To soboto, 14. septembra, bo v Planici že tradicionalni tekaški praznik Red Bull 400. Tekmovanje v teku po letalnici bratov Gorišek navzgor bo v dolini pod Poncami gostovalo že sedmič, letos tudi kot finale serije štirih lokacij 4TITUDE. Je rekord - 4 minute, 59 sekund - še mogoče izboljšati?

Planiška preizkušnja velja za najtežjo med vsemi, ki jih pod tem imenom prirejajo po svetu, razlog pa je zelo visok povprečni naklon proge, ki malce popusti le na vrhu doskočišča, ter podlaga. Pravzaprav tekmovalci večino teka opravijo po vseh štirih. Dolžina proge na teh tekmovanjih je 400 metrov, višinska razlika, ki jo morajo tekmovalci premagati v Planici pa je 202 metra.

Rekordno število prijav!

Na štartni listi bo letos kar 1.228 tekmovalcev, kar je skoraj 200 več kot lani, prihajajo pa iz 21 držav. 792 od tega je posameznikov, ostali pa tekmujejo v 109 štafetah.

Tekmovanje se bo v soboto začelo s kvalifikacijskimi teki ob 11:45, ob 15:30 pa bodo na vrsti finalni obračuni v vseh kategorijah, od poklicnih štafet, preko moških in mešanih četvork, do finala posameznic in posameznikov.


Finalne boje, od 15:30 dalje, si bo mogoče ogledati tudi v neposrednem televizijskem prenosu na Planet TV 2.

Zmagovalec zadnjih dveh preizkušenj v Planici je Luka Kovačič, pred njim pa je za nepremagljivega veljal Turek Ahmet Arslan. Luka je lani postavil rekord teka, le sekundo pod 5 minutami, letos pa bo ta rezultat poskusil še izboljšati.

"Zjutraj so padale stave, ali bo šlo pod 5 minut ali ne. No, šlo je za las, ampak pokazal sem, da se da. Sem seveda super zadovljen. Mislim, da je kakšna sekunda za izboljšanje še mogoča, ampak ne bi nič napovedoval. Pustimo se presenetiti,“ je po lanski tekmi dejal Luka Kovačič.

V igri za zmago bo imel spet močno konkurenco, tako Slovencev, kjer je v odlični formi tudi Matjaž Mikloša, kot mnogih vrhunskih tekačev iz tujine. Med njimi je verjetno najmočnejši Avstrijec Jakob Mayer, trenutno vodilni v skupnem seštevku serije 4TITUDE. Pri ženskah je lani v Planici zmagala Barbara Trunkelj in napovedala, da letos pride zmago branit, morda pa izboljša tudi rekord Italjanke Valentine Belotti (6:20).

V Planici tekmovanja Red Bull 400 pripravljajo že od leta 2012, gosti pa jih letalnica bratov Gorišek. Gre za tekmovanje, kjer se le peščica pride boriti prav za zmago, ostalih tisoč in več pa se spopade z izzivom doseči vrh ali pa izboljšati svoj prejšnji rezultat.

Članki iz rubrike