Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Oglasno sporočilo
Oglasno sporočilo
0 08.08.2019 08:06:16

Odkrivamo najboljše foto kotičke Slovenije: Fotogenični in mistični Sv. Tomaž

Odkrivamo najboljše foto kotičke Slovenije: Fotogenični in mistični Sv. Tomaž.
Jaka Ivančič
Ali ste vedeli, da je po slovenski deželi razpršenih preko 3.000 cerkva? Skorajda je ni vasice niti hribčka v Sloveniji brez cerkve, prav tako so po njej posejani številni samostani in kapelice.

Skozi stoletja so arhitekti, kamnoseki, gradbeniki, slikarji, kiparji in drugi umetniki v njih pustili najboljše, kar so znali, zmogli in čutili, kar danes občuduje oko vsakega, pa naj bo redni ali občasni obiskovalec, romar ali pa zgolj radoveden turist … Tako se priljubljenim točkam, ki jih radi obiskuje naš fotograf Jaka Ivančič in kamera njegovega telefona Huawei P30 pro, pridružuje še lepota Sv. Tomaža nad Praprotnim blizu Škofje Loke. 

sv-tomaz
Tokrat sta se Jaka Ivančič in njegov najboljši sopotnik, telefon Huawei P30 Pro odpravila v Škofjo Loko in obiskala v meglico obdan Sv. Tomaž.
Mitja Bokun

Lepo Škofjeloško hribovje 

Škofjeloško hribovje ponuja nešteto možnosti za pohodnike, kolesarje, radovedneže in, seveda, fotografe! Tako bomo, ko zapustimo Škofjo Loko in se usmerimo v Selško dolino, po nekaj kilometrih na levi strani visoko na vrhu hriba uzrli majhno cerkev, obdano z drevesi. Le malo naprej nas bo kažipot opozoril na vas Praprotno in cerkev Sv. Tomaža. Mali zaselek Sveti Tomaž nad Praprotnim bi verjetno ostal nepoznan večini, saj gre za preprosto malo vasico na vrhu hriba. Toda zaradi posebne umeščenosti v prostor nudi enega izmed najbolj spektakularnih pogledov in fotografskih motivov v Sloveniji. S sosednjega hriba je pogled proti zaselku usmerjen tako, da se v ozadju ponosno razkazujejo najvišji vrhovi Kamniških Alp. In če dodamo zraven še pogoste jutranje meglice, dobimo sveti gral fotografije.

IMG_20190622_070117
: Jutranje meglice bistveno pripomorejo k dramatičnosti fotografije.
Jaka Ivančič

Zanimiva zgodovina cerkvice 

Prvotna cerkev v naselju, ki je bila posvečena svetemu Tomažu, je bila romanska zgradba s kvadratno ladjo in zaobljeno apsido. Ostanki tega so še vedno vidni v kotu svetišča. Preživelo svetišče je večinoma gotsko, izhaja pa približno iz leta 1500. Cerkev je bila večkrat prezidana, najobsežneje leta 1848, ko so bile razkrite tri plasti fresk, najstarejša iz začetka 14. stoletja, druga plast do okoli 1400 in zgornji sloj do zgodnjega 16. stoletja. Danes je cerkvica priljubljena točka radovednih obiskovalcev in fotografov.

Občudovanja vreden razgled

Že nekaj časa sem občudoval spektakularne fotografije drugih fotografov, ki so se kot po pravilu z lokacije vračali z lepimi ulovi. Nekega dne sem se odločil, da se tudi sam odpravim na to imenitno lokacijo, od koder se odpre ta čudoviti pogled. Na srečo je bila lokacija odlična, jutranja svetloba je dobro sodelovala in uspelo mi je narediti nekaj dobrih posnetkov v modro vijolični uri.
Glavna leča ima Sonyjev senzor z močjo 40 megapikslov, kar izboljša slikanje v situacijah s slabo osvetlitvijo, izboljšano optično stabilizacijo in možnostjo približevanja na kar treh nivojih!

IMG_20190622_073206
Huawei P30 Pro vam omogoča 5-kratno optično, 10-kratno hibridno ter vrtoglavo 50-kratno digitalno povečavo brez vsakršne izgube kakovosti podrobnosti na fotografiji.
Jaka Ivančič

Svetloba pred vzhodom je bila zelo unikatna, meglice so odkrivale in zakrivale hribe, gozdove in hiše ... Ko se je sonce počasi vzpenjalo izza gora, se je začela barva meglic hitro spreminjati. Preprosto pravljično! Zato, preden se lotite fotografiranja, opazujte, od kje prihaja svetloba, in jo uporabite na tak način, da bo najbolje obogatila vaše fotografije. Ni pomembno, ali je to naravna svetloba ali svetloba luči, opazujte, kako sovpada z vašo sceno in subjektom. Ali ustvarja zanimive sence? Vse to lahko uporabite za enkratno fotografijo.

IMG_20190622_070007
Glavna leča ima Sonyjev senzor z močjo 40 megapikslov, kar izboljša slikanje v situacijah s slabo osvetlitvijo, izboljšano optično stabilizacijo in možnostjo približevanja na kar treh nivojih!
Jaka Ivančič

Na koncu bi še poudaril, da je občutek za fotografiranje zagotovo bolj pomemben od opreme, a za res dobro fotografijo je navadno potrebno oboje oz. imeti vsaj solidno opremo. Zagotovo je nošenje opreme v gore dodatno breme, zato si lahko danes veliko pomagamo s pametnimi telefoni, ki so vedno nekje v bližini. Posebej pridejo prav takrat, ko se nepričakovano odpre nebo in se razmere spremenijo iz slabih v odlične. Neokrnjeno lepoto narave pa najrajši odkrivam s fotografsko močjo pametnega telefona Huawei P30 Pro, ki me vedno znova preseneča. Namreč inovativnost štirih Leica kamer telefona Huawei P30 Pro prinaša s seboj specifikacije, ki bodo navdušile tudi najbolj zahtevne profesionalne fotografe. Mlajšim generacijam pa priporočam Huawei P Smart Z. Njegova kamera, podprta z umetno inteligenco (AI), lahko prepozna 22 različnih kategorij in več kot 500 različnih scen v realnem času. To bo vam omogočilo bolj natančne in barvite fotografije.

Ne pozabite še, da ko zajemate širokokotne pokrajinske fotografije, se potrudite vključiti tudi del ospredja. Ne samo, da boste s tem oplemenitili kompozicijo, ampak boste dodali tudi občutek razdalje. Vendar pa se ne bojte iti nekoliko dlje. Z umestitvijo močnega elementa v ospredje lahko pogosto spremenite dolgočasno fotografijo v izjemno.

Odkrijte neodkrito s Huawei P30 Pro in se prijavite na fotografsko tekmovanje InFocus!  

Huawei ceni ljubitelje fotografije in obetavne talente. Zato se prijavite na tekmovanje Huawei InFocus Awards 2019. Tekmovanje bo potekalo v šestih kategorijah, petih fotografskih #Strast, Obrazi, Hojla, življenje!, Storyboard, Korak dlje in eni video kategoriji Življenje sedaj. Tekmovanje Huawei InFocus je namenjeno uporabnikom naprav Huawei, ki lahko svoja dela oddajo preko spletne strani tekmovanja, od 24. junija 2019 dalje.  

Kaj lahko osvojite? 

Zmagovalec nagrade Grand Prix bo prejel 10.000 evrov, prenosni računalnik Huawei MateBook 13, pametno uro Watch GT.

Zmagovalci kategorije bodo prejeli 2.000 evrov, prenosni računalnik Huawei MateBook 13, pametni telefon Huawei P30 Pro, pametno uro Watch GT.  

Drugo uvrščeni v vsaki kategoriji bodo prejeli pametni telefon Huawei P30 Pro.  

Tretje uvrščeni v vsaki kategoriji bodo prejeli pametni telefon Huawei P30. 

Zmagovalec publike pa bo prejel pametni telefon Huawei P30 Pro in pametno uro Watch GT. 

Preberite tudi >>> Odkrivamo najboljše foto kotičke Slovenije: Slovenske Gorice, Špičnik in Perniško jezero. 

Članki iz rubrike