mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Oglasno sporočilo
Oglasno sporočilo
0 26.07.2019 11:40:02

Tudi letos bomo tekli po letalnici bratov Gorišek navzgor

Vrhunski dosežek je že priteči na vrh letalnice bratov Gorišek!
Siniša Kanižaj / Red Bull Content Pool
V dolino pod Poncami se 14. septembra še sedmič vrača tekaški praznik Red Bull 400. Tek od vznožja do vrha letalnice bratov Gorišek je postal tradicionalen in del družbe tekmovanj pod tem imenom, ki se odvijajo po vsem svetu. Letos je tek v Planici tudi finalno tekmovanje novega izziva štirih lokacij – 4TITUDE. A planiška preizkušnja ostaja tudi sama po sebi ena in edina, saj velja za kompleksno najbolj zahtevno tekmo, zmaga na njej pa je tudi prestižnega pomena.

Po vsem svetu bo letos kar 20 tekem Red Bull 400, organizatorji pa na njih skupaj pričakujejo preko 20.000 tekačev. Za najbolj zagrete so pripravili tudi serijo štirih lokacij – izziv 4TITUDE, kjer bosta okronana tudi skupna zmagovalca v ženski in moški kategoriji. Planiško tekmovanje bo tudi finale te serije, za tekmovalci pa sta že prvi dve preizkušnji, v italjanski dolini Fiemme in nemškem Titisee-Neustadtu. Na obeh je bil povsem pri vrhu tudi Slovenec Luka Kovačič, zmagovalec zadnjih dveh tekem v Planici ter tudi edini Slovenec, ki mu je v Planici uspelo zmagati. V Italiji je bil drugi, v Nemčiji pa tretji. V skupnem seštevku serije 4TITUDE je trenutno na drugem mestu, pred domačim finalom pa ga čaka še dirka v Bischofshofnu.

V Planici je Luka lani kot prvi tekel pod petimi minutami, letos pa bo ta rezultat zagotovo poskušal še izboljšati in planiško zmago domov odnesti še tretjič. V Planici tekmovanja Red Bull 400 pripravljajo že od leta 2012, gosti pa jih letalnica bratov Gorišek. Gre za tekmovanje, kjer se le peščica pride boriti prav za zmago, ostalih tisoč in več pa se spopade z izzivom doseči vrh ali pa izboljšati svoj prejšnji rezultat. Tekmuje se v kategoriji posameznikov, štafet ali poklicnih štafet. Konec julija je tudi za rekreativce zadnji čas, da se lotijo vsaj malo bolj načrtnih priprav. Ta tek je namreč tako zelo zahteven, da brez dobre pripravljenosti, cilj sploh ni samoumeven. Luka Kovačič nam je zaupal kako pristopiti in na kaj paziti pri pripravah in pred tekmo samo:

1. Trening s ponovitvami V trening pred tekaškim vrhuncem sezone na najtežjih 400 metrov je smiselno vključiti nekajminutne visoko intenzivne ponovitve v strm klanec, pri katerih vas noge malo ''zapečejo'', da telo navadimo na prihajajoči izziv. Tako bomo že malo vedeli kakšni občutki nas čakajo na planiški strmini, in se bomo lahko na njih tudi psihično pripravili.

2. Počitek pred tekmovanjem Vsaj en dan pred tekmovanjem, še bolje dva, se vzdržimo težkega treninga, saj nam bo ta le škodoval, in raje to energijo prihranimo za samo tekmo. Vseeno pa poležavanje ni nujno najboljše. Tako je verjetno najboljša rešitev, da se odpravimo na kakšen sprehod, ali tisti malo bolj pripravljeni, na lahkoten tek, ali kolesarjenje.

3. Pomembna je tudi oprema Zato je najbolje, če tekaške copate vsaj nekajkrat pred tekmovanjem preizkusite. Za letalnico bodo verjetno najboljša izbira ''trail'' copati, še najmanj oprijema pa vam bodo nudili copati za cestni tek. Če ima kdo v mislih kakšne atletske šprintarice (copate s ''špičkami''), verjemite, da vam ne bodo nudile nikakršne prednosti, poleg vsega pa vam bodo zelo drseli v zadnjih 150 metrih dirke na betonski podlagi. Tekmovanje ni izrazit tek, ampak je precejšen del premagovanje strmine na štirinožni pogon (velik del hriba premagujete tudi s pomočjo rok). Zato rokavice ne bodo odveč, še posebej če ste malo bolj občutljivi na blatne roke, in kakšno žuželko v travi v prvih ¾ tekmovanja. Na koncu pa si boste z rokami pomagali prebijati po naluknjani gumi ob betonskem zaletišču, ki tudi ni ravno najbolj čista.

4. Pravilna prehrana Zadnja stvar ki vam lahko pokvari vrhunski nastop je prehrana. Zlato pravilo je, da pred tekmovanjem ne smete eksperimentirati. Zato imate sedaj dovolj časa, da poizkusite različne kure pred dnevom D. Za večerjo pred tekmovanjem je smiselno pripraviti obrok bogat z ogljikovimi hidrati, ki vam bo napolnil glikogenske zaloge za izziv ki je pred vami, zjutraj nato lažji zajtrk (tukaj bi se izognil zelo mastnim dobrotam, saj vam bo med samo tekmo za tak zajtrk žal). Zajtrk priporočam vsaj 2 uri pred tekom, da ga boste povsem prebavili, ter se tako izognili neprijetnemu ''podiranju kupčka'' med samo tekmo. Enako velja za visoko-energijske dodatke, kot so geli, ploščice, različne tablete. Smiselno jih je vsaj enkrat prej preizkusiti. Tudi, če vam v specializiranih trgovinah zagotavljajo, da vam nek izdelek ne more škodovati, se o tem raje prepričajte sami! Kljub temu pa je visoko-energijska ''bomba'' pred samo tekmo smiselna (če jo vnesete približno 15min pred nastopom, odvisno za katero stvar gre), še najbolje v obliki energijskega gela, ali energijskega napitka.

5. Kvaliteten spanec pred tekmo Pred tekmovanjem se dobro naspite, če se le da, se uprite večernemu pivu s prijatelji, in ga prestavite na večer po tekmi, saj alkohol nekoliko dehidrira telo. Zaspite ob pozitivnih mislih, da boste vrhunsko opravili z izzivom, ter se v glavi pripravite na to, da boste dali vse od sebe, ter po tekmi ne boste obžalovali ''prihranjenih'' atomov moči.

Še nekaj časa za zgodnje in cenejše prijave!

Štartnina do konca julija znaša le 25 EUR za posameznike in 80 EUR za štafete, zato se s prijavo izplača pohiteti.

Vse o tekmovanju v Planici in prijavah najdete na spletni strani: http://redbull.si/400

Vse o seriji 4TITUDE najdete na naslovu: www.4titudechallenge.com

Značke: red-bull, planica

Članki iz rubrike