Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Oglasno sporočilo
Oglasno sporočilo
0 27.06.2019 15:45:44

Ste že pripravili vozilo na poletje?

Za svoje vozilo poskrbite že pred odhodom na dopust.
Promocijsko gradivo
Spomladansko-poletne vožnje so praviloma sicer manj stresne od zimskih, vendar to še ne pomeni, da v poletnem času lahko odmislimo skrb za svoje vozilo.

Tako kot moramo svoje vozilo pripraviti na zimske in pomladne razmere, tako moramo posebno skrb nameniti tudi poletnim razmeram. Le brezhibno in zanesljivo vozilo namreč pomeni varno udeležbo v prometu tako za vas kot tudi za druge udeležence v njem in vam obenem omogoča, da se na dopust odpravite popolnoma brez skrbi.

Poskrbite, da bo vaše vozilo v odličnem stanju in varno za vožnjo

Med pripravami na brezskrbno dopustovanje nikar ne zanemarite svojega vozila, ki mu morate posvetiti posebno pozornost. Da vas na dopustu ne bi doletele neželene nevšečnosti, lahko že pred njim preverite stanje svojega vozila. Osnovno pripravo in pregled vozila lahko sicer opravite sami, zahtevnejša opravila pa prepustite zanesljivo skrbnim, strokovnim in pooblaščenim serviserjem Citroën.

Katera so tista opravila, ki jih je bolje prepustiti strokovnjakom?

Obiščite katerega izmed pooblaščenih servisov Citroën, kjer vam bodo visoko usposobljeni mehaniki z veseljem priskočili na pomoč. Ti poskrbijo za pregled in menjavo olja ter filtra za olje, pa tudi za pregled akumulatorja, ploščic, zavornih diskov, zavorne tekočine in amortizerjev.

Med najpomembnejša vzdrževalna dela na vozilu zagotovo spada menjava olja in oljnega filtra, ki omogočata brezhibno delovanje motorja. Ker olje maže in čisti notranje dele motorja ter tako zmanjšuje njihovo obrabo, je treba tega sčasoma zamenjati, saj postane nečisto in manj učinkovito pri opravljanju svojega dela, obenem pa povzroča zmanjšano moč motorja in večjo porabo goriva. Menjava je odvisna od načina vožnje in starosti motorja – strokovnjaki tako priporočajo menjavo na 10.000–15.000 prevoženih kilometrov.

Nič manj pomemben pa ni pregled akumulatorja, saj je ta podvržen normalnim kemičnim procesom, ki ga visoke zunanje temperature pod pokrovom motornega prostora še pospešijo. Tudi veliko zračne vlage, ki jo povzročijo spomladanske noči ali obilen dež, lahko obremeni akumulator, saj se ta zaradi plazečih tokov hitreje prazni. Utrujenost in izrabljenost akumulatorja najlažje preverimo na servisu s pomočjo različnih testnih protokolov in akumulator tako vzdržujemo v dobrem stanju.

Podobno velja tudi za zavorno tekočino oziroma olje za zavore. Zavorna tekočina začne namreč ob pregrevanju nase vezati vlago, ko delež te postane previsok, pa lahko pride do pojava korozije ali odpovedi zavor. Ker je z vidika varnosti zavorni sistem eden od najpomembnejših delov avtomobila, je obvezno, da pregled in menjavo zavorne tekočine opravljate redno, in sicer na strokovnih servisnih mestih.

CITROEN-ADVERTORIAL_Servis
Na pooblaščenih servisih Citroën lahko za vas opravijo številne preglede in kontrole, s katerimi boste vaše vozilo ohranili v brezhibnem stanju.
Promocijsko gradivo

Na pooblaščenih servisih Citroën lahko za vas opravijo tudi diagnostični pregled elektronskih sistemov ter izvršijo kontrolo mehanske obrabe, varnosti ključnih sklopov vozila ter podvozja. V soglasju s stranko lahko poskrbijo tudi za menjavo obrabljenih delov v skladu s priporočili iz servisne knjižice proizvajalca in za dolivanje vseh tekočin (razen goriva).

Delovanje novejših vozil je namreč večinoma nadzirano s pomočjo elektronike. Na morebitne napake elektronski sistem vozila večinoma opozarja v obliki opozorilne lučke na armaturni plošči, je pa mogoče tudi odstopanje – sploh ob napakah, ki niso stalne, temveč se pojavijo občasno. Te ostanejo zapisane v elektronskih sistemih, odkrijejo pa jih lahko le usposobljeni mehaniki na servisnih mestih, ki vozilo priklopijo na diagnostični sistem in po tem, ko razberejo, za kakšno napako gre, to tudi odpravijo.

Tudi okvare na podvozju vozila namreč niso nič manj zanemarljive, saj je prav pravilna nastavitev podvozja ključnega pomena za dobro lego in vodljivost vozila, manjšo porabo goriva in obrabo pnevmatik in mehanskih sklopov podvozja. Če vam vozilo zanaša iz smeri, je slabo vodljivo in slabo blaži udarce s cestišča, potem obiščite katerega od pooblaščenih servisov Citroën, kjer bodo mehaniki pregledali in prilagodili podvozje vašega vozila po vnaprej določenih parametrih za zagotavljanje pravilnega ohranjanja smeri vožnje in vodljivosti vozila. 

Klub zvestobe MyCITROËN plus 

Članstvo v klubu MyCITROËN plus je brezplačno in vam prinaša številne ugodnosti vse leto.


Štirje dobri razlogi za članstvo:
1. Kar do 40 % popusta na ponudbo dodatne opreme, ki je sezonsko prilagojena.
2. Do 35 % popusta na servisne ugodnosti, pri čemer ti naraščajo s starostjo vozila.
3. Do 17,5 % popusta pri oljih in mazivih TOTAL.
4. Redno obveščanje članov o vseh ugodnostih, ponudbah in novostih.
Kako se včlaniti?
1. Prek spletnega obrazca 
2. Oglasite se v vam najbližjem pooblaščenem servisu Citroën  
3. Pokličite na brezplačno številko080 30 15

Usposobljeni strokovnjaki na servisnih mestih pa lahko poskrbijo tudi za eno izmed bolj pomembnih funkcij vozila, ki je voznikom še zlasti pomembna v poletnih dneh – pregled delovanja klimatske naprave, prezračevalnih filtrov, filtra zraka potniškega prostora in količine hladilnega plina, ponudijo pa vam tudi razkuževanje klimatske naprave.

Ker na gnečo na cesti ne morete vplivati, na temperature v svojem avtomobilu pa lahko, poskrbite za redno vzdrževanje klimatske naprave, ki prispeva k večjemu udobju v avtomobilu in podaljšuje njeno življenjsko dobo. Poskrbite tudi za zadostno količino hladilnega plina, ki ne hladi le zraka, ki prihaja v potniško kabino, temveč tudi kompresor klimatske naprave – če ga zmanjka oziroma ga je premalo, je hlajenje kompresorja veliko manj učinkovito, zato lahko pride celo do mehanskih poškodb. Priporočljiv servisni interval za klimatsko napravo je na vsaki dve leti, če letno prevozimo več kot 30.000 kilometrov, pa enkrat na leto. Pri servisiranju je pomembna tudi dezinfekcija klimatske naprave, saj so te namreč idealno gojišče bakterij, ki povzročajo bolezni dihal. Čiščenje je enostavno, priporočeno je, da ga opravite enkrat letno. Pooblaščeni servisi Citroën vam omogočajo pregled delovanja klime že za 9,90 evra.

Osnovno pripravo in pregled vozila pa lahko vozniki opravite sami – na kaj morate biti pozorni?

Vozniki lahko poskrbite za temeljito čiščenje vozila. To zajema čiščenje stekel in njihovih tesnil, pa tudi elementov podvozja, če se tega po zimi morda še niste lotili. Redno pranje vozila namreč zagotavlja njegovo ohranjenost, velike količine soli in peska na cestišču pa se lahko zadržujejo na podvozju in kolesih vozila ter ob toplejših temperaturah povzročijo rjavenje. Pomembno je, da izberete kakovostna čistila za avto, ki imajo višjo pH-vrednost od klasičnih čistil, in začnete prati od strehe navzdol, pri čemer posebno pozornost namenite področju okoli koles na podvozju.

Posebno pozornost morate nameniti tudi sistemu peri-briši. Življenjska doba brisalcev je namreč odvisna od številnih dejavnikov, saj imajo zelo tanko in občutljivo gumico, ki mora biti zelo prožna ter svoje delo opravljati brezhibno – še posebno v dežju. Ker roke brisalcev opravijo veliko premikov, se vsaka najmanjša napaka na gumici brisalca že pozna pri njihovi kakovosti brisanja stekla. Metlice brisalcev je priporočljivo zamenjati najmanj dvakrat na leto – pred zimo in po njej, zato je poletje gotovo pravi čas za menjavo.

Za vrhunsko vidljivost in varno vožnjo pa je pomembna tudi zadostna količina tekočine za čiščenje vetrobranskega stekla, ki vam bo v pomoč pri ohranjanju njegove čistoče. Posoda s tekočino mora biti zadostno napolnjena, pri čemer je pomembno, da uporabite letno tekočino, ki ostanke mrčesa raztaplja učinkovito in jih ne razmaže po vetrobranskem steklu. Strokovnjaki svetujejo, da imate vsaj en liter tekočine vedno pri sebi, saj na poletnih potepanjih lahko porabimo več tekočine, saj večkrat čistimo stekla.

CITROEN-ADVERTORIAL_Pnevmatike
Posebno skrb namenite pnevmatikam, saj predstavljajo najpomembnejši stik z voziščem.
Promocijsko gradivo

Izdelek meseca 

V servisni mreži Citroën je vsak mesec na voljo nekaj nepogrešljivih, sezonsko zanimivih, uporabnih in cenovno konkurenčnih izdelkov, ki so namenjeni tudi voznikom drugih znamk vozil. Do konca julija bo skrbnim voznikom tako na voljo tekočina za čiščenje vetrobranskih stekel že za 1,25 evra!

Ker se poleti pogosto odpravimo na daljša potepanja, zagotovo ne smemo zanemariti kakovosti pnevmatik, ki predstavljajo najpomembnejši stik vozila s cestiščem. Njihov stični predel s tlemi je namreč enak površini dlani, zato jih morate vozniki ves čas ohranjati v brezhibnem stanju. Ob tem bodite pozorni na tlak v pnevmatikah, ki mora biti skladen s priporočeno vrednostjo (zabeležena je na stebričku vrat voznika), ter na stopnjo njihove obrabe (glejte indikatorje na pnevmatiki in starost pnevmatike). V poletnih nalivih je pomemben tudi ustrezen profil pnevmatik oziroma njegova zadostna globina, saj ima ključen pomen pri preprečevanju nevarnega pojava akvaplaninga. Do tega pride, ko sprednja pnevmatika stično območje s talno vodo nabira prehitro, slednje pa lahko povzroči popolno izgubo oprijema in predstavlja resno tveganje za nesrečo.

Varno vožnjo pa boste zagotovili tudi z ustrezno izbiro talnih oblog oziroma preprog v vozilu. Te morajo biti namreč ustrezne velikosti, obenem pa morajo biti tudi ustrezno nameščene in pritrjene. Preproga, ki »pleše«, se namreč lahko hitro zatakne ob pedala, s čimer lahko ogrozite svojo varnost in varnost drugih udeležencev v prometu. Če so preproge v vašem vozilu že dotrajane in obrabljene, strokovnjaki svetujejo, da kupite nove, in sicer takšne, ki so primerne za vaš model vozila. V Citroënovi mreži so trenutno na voljo preproge, ki so »ukrojene« za vaš model vozila Citroën in ki si jih do konca avgusta člani kluba MyCITROËN plus lahko zagotovite kar 40 % ceneje.

CITROEN-ADVERTORIAL_2
Poskrbite za svoje vozilo in si zagotovite brezskrbno dopustovanje!
Promocijsko gradivo

Da bodo počitniška potepanja brezskrbna, pa poskrbite tudi za obvezno opremo v vozilu – potrebujete varnostni trikotnik, prvo pomoč z veljavnim rokom ter poln komplet žarnic. V prtljažnik pa vedno shranite tudi rezervno tekočino za vetrobransko steklo (vsaj en liter), gasilni aparat, vlečno vrv in baterijsko svetilko. 

Poleg obvezne pa poskrbite tudi za dodatno opremo. Člane kluba MyCITROËN plus tako do konca avgusta čaka tudi ponudba vseh nosilcev za kolesa (strešnih in za na kljuko) kar 40 % ceneje

Članki iz rubrike