Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

STA
STA
0 09.01.2018 19:46:18

Slovenska olimpijska bakla začela pot po Sloveniji

www.alesfevzer.com
Olimpijski komite Slovenije je danes v Ljubljani natanko mesec dni pred slovesnim odprtjem zimskih olimpijskih iger v Pyeongchangu prižgal svojo olimpijsko baklo. Ta se bo ustavila v osmih slovenskih krajih, pot pa bo končala na uradni predstavitvi olimpijske reprezentance 29. januarja v ljubljanskem Grand hotelu Union.

Namen projekta je potovanje olimpijske bakle po Sloveniji ter ustvarjanje olimpijskega vzdušja pred začetkom olimpijskih iger v Južni Koreji.

V projektu sodelujejo vrhunski športniki, olimpijci in nosilci olimpijskih kolajn ter navijači, ki bodo baklo nosili po različnih krajih v Sloveniji.

Baklo so prižgali danes v ljubljanskem BTC-ju pred Slovenskim olimpijskim izobraževalnim centrom. V dneh do 29. januarja, ko bo bakla končala svojo pot in bo v Grand hotelu Union uradna predstavitev slovenske olimpijske reprezentance, bo obiskala še Mojstrano, Tržič, Celje, Velenje, Maribor in Črno na Koroškem.

Te kraje je OKS izbral kot tiste z bogato olimpijsko tradicijo. V vsakem kraju, kjer se bo bakla ustavila, bodo pri OKS osrednjo pozornost usmerili v olimpijce, rojene v tistem kraju, ki so pustili pomemben pečat v slovenski olimpijski zgodovini.


Poleg obiska olimpijcev ter bakle so za dogodke pripravili tudi pester spremljevalni program, namenjen najmlajšim. Na voljo bodo različne olimpijske dejavnosti za otroke, olimpijski kviz, predstavili bodo projekt ter poklepetali z olimpijci, zbirali dobre želje za slovenske športnike, ki se pripravljajo na prihajajoče zimske olimpijske igre, ter spremljali nastope učencev bližnjih osnovnih šol.

Plamenico bo na predstavitvi članom olimpijske reprezentance predal olimpijec in vodja navijaškega letala v Pyeongchang, hokejist Tomaž Razingar, ki bo baklo spremljal na celotni poti po Sloveniji. Razingar je bil sicer zastavonoša na zadnjih ZOI v Sočiju.

"Zelo sem počaščen. Nadejam se, da bomo na teh prireditvah spoznali ogromno mladih športnikov. Želim si, da bi se ogromno fantov in deklet odločilo za šport. Z namenom spodbujanja športa bomo vzdigovali olimpijsko vzdušje. Samo še 30 dni je do začetka OI. Nadejam se, da bo cela Slovenija kot na prejšnjih igrah dihala skupaj s športniki," je dejal Razingar, preden je sedel v avtomobil in z njo začel pot slovenske olimpijske bakle po Sloveniji.

Prižiga bakle so se med drugim udeležili tudi nekdanja smučarska tekačica Petra Majdič, nekdanja alpska smučarka Petra Robnik ter drugi ljubljanski olimpijci, predsednik OKS Bogdan Gabrovec in predsednik Slovenske olimpijske akademije Miro Cerar, ki je ob tem prejel poseben olimpijski certifikat Mednarodnega olimpijskega komiteja.

Gre za 18 dni staro novost Moka oziroma Svetovnega združenja olimpijcev, ki je za vse aktivne olimpijce pripravilo posebne certifikate, s katerimi se jim želijo zahvaliti za sodelovanje, promocijo športa, vrednot in olimpizma. Pred Cerarjem ga je v Sloveniji prejel tudi najstarejši slovenski olimpijec, nekdanji atlet Marko Račič, ki šteje 97 let.

Galerija

Članki iz rubrike