mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

matjaž-štraus Njena.si

Delovna akcija: Mojster Matjaž srečen v objemu ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

ou
ou
0 13.11.2017 10:16:34

Prvi primer dobre prakse

Coca-Cola HBC Slovenija je v sodelovanju z Olimpijskim komitejem Slovenije zasnovala izobraževalni program za mlade perspektivne športnike, s katerim jim želi pomagati pri vključevanju v življenje po karieri.

Doseganje visoke ravni športne uspešnosti od športnika zahteva intenziven trening in sodelovanje na tekmovanjih doma in v tujini, kar je težko uskladiti z izzivi in omejitvami izobraževalnega sistema in trga dela. »Na OKS veliko pozornosti posvečamo dvojni karieri športnikov, ki predstavlja razvoj vseživljenjske odličnosti posameznega športnika, skozi njegove cilje na športnem področju, pri izobraževanju in poznejši vključitvi na trg delovne sile. Pozdravljamo tudi nov Zakon o športu, ki je začel veljati julija in to področje obravnava kot prednostno tematiko,« poudarja Bogdan Gabrovec, predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije.

V ta projekt je vključen tudi Miro Cerar, legendarni telovadec in olimpionik ter častni predsednik Fundacije za podporo športnikom iz socialno šibkih okolij. Ta je letos podprla 104 športnike. Kot je dejal, je bila ustanovitev fundacije velik korak za slovenski šport, saj sredstev za celoviti razvoj mladih športnikov primanjkuje.

Coca-Colina Akademija za mlade
Podjetje Coca-Cola HBC Slovenija je zasnovalo projekt Coca-Colina Akademija za mlade, iniciativo, ki nudi podporo mladim pri doseganju njihovih poklicnih ambicij. Program Coca-Coline Akademije za mlade je raznolik in zasnovan tako, da mlade spodbuja pri osvajanju poslovnih znanj in življenjskih veščin, ki jim bodo pozneje v pomoč pri zaposlitvi. V sklopu projekta bo med 17. in 19. novembrom v Portorožu potekal tridnevni izobraževalni dogodek za mlade perspektivne športnike v starosti od 18 do 25 let. Sklop praktičnih delavnic so zasnovali priznani in izkušeni predavatelji z različnih strokovnih področij, svoje izkušnje pa bodo z mladimi delili tudi nekdanji vrhunski slovenski športniki.

Ambasador projekta je nekdanji vrhunski alpski smučar Jure Košir: »S kokakolo že nekaj let sodelujem na različnih projektih kot njihov ambasador. Večina teh projektov je vezana na promocijo zdravega aktivnega življenja. Ko je kokakola postala tudi partner slovenskega olimpijskega komiteja, sem bil po ideji o ustanovitvi Coca-coline akademije za mlade povabljen k sodelovanju tudi tu. Gre za zelo pozitiven projekt, ki bo mladim prav gotovo pomagal. Z njimi z veseljem delim tako pozitivne kot negativne izkušnje iz kariere ter iz življenja po njenem zaključku. Udeležil se bom torej predavanj, na katerih bom izpostavil čim bolj nazorne primere, izkušnje in tudi pasti.«

FOTO Coca-Cola - Jure Košir, Anja Klinar, Luka Janežič
Jure Košir, Anja Klinar in Luka Janežič
Matic Bajželj

Po Koširjevem mnenju se stvari glede zaposlovanja športnikov po karieri spreminjajo na bolje, a glede tega za razvitimi športnimi nacijami še vedno precej zaostajamo: »V Sloveniji bi bil lahko desetkratni olimpijski zmagovalec, pa v trenutku, ko bi končal kariero, od države ne bi imel nobene podpore. Slišim, da se pripravljajo spremembe, a dejansko je še vedno tako. Če govorimo o urejenih državah, je to popolnoma drugače. Jaz sem bil v večjem delu kariere absolutno prepuščen sam sebi in svoji skrbi za plačevanje vseh zavarovanj. Šele v zadnjih nekaj letih se je izoblikovalo zaposlovanje v javni upravi, kjer sem bil zaposlen. Zdaj je glede tega že bolje in upam, da bo na tem področju resnično prišlo do sprememb. Kot športnik si namreč v Sloveniji dokaj ranljiva vrsta.«

Predstavitve projekta se je udeležil tudi aktualni svetovni prvak v kanuju Benjamin Savšek, ki je tudi prejemnik štipendije Mednarodnega olimpijskega komiteja. »Športniki tekmovanja in treninge težko usklajujemo z rednim izobraževanjem ter nam je težko posegati po vrhunskih rezultatih, če smo v skrbeh za svojo prihodnost,« je ob tem dejal in dodal, da o svoji karieri po koncu aktivne športne poti še ne razmišlja intenzivno, bi pa rad na takšen ali drugačen način ostal povezan s športom, ki ga ima najraje.

Projekt je pohvalil tudi generalni direktor Direktorata za šport na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Boro Štrumbelj. Kot je dejal, je to prvi primer, ko se gospodarstvo vključuje na področje izobraževanja mladih športnikov. »Verjamem, da bo to spodbuda tudi drugim organizacijam, da se bo ta sistem dopolnil,« je dodal.

Članki iz rubrike