andrej-plenković Svet24.si

Plenković zarezal v torto, se bo mastil skupaj z ...

Johnny Deep Svet24.si

Johnny Depp na britanski premieri presenetil z ...

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

»Turbo anus« Janeza Janše? Takšne argumente ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

STA
STA
0 26.10.2017 15:59:29

Še 1000 dni do OI v Tokiu 2020

Še 1000 dni in na sporedu bodo naslednje igre poletne olimpijade. Prireditelji že zdaj obljubljajo, da bodo to "najbolj razburljive igre vseh časov", čeprav Japonce do takrat čaka še veliko dela. V času iger v Tokiu pričakujejo preko 10 milijonov obiskovalcev, organizacija iger pa naj bi Japonce stala 10,5 milijarde evrov.

Tokio je prvič poletne olimpijske igre priredil leta 1964, takrat se je po drugi svetovni vojni okrepil z industrijskega vidika. V naslednjih desetletjih je Japonska postala prestolnica tehnike in moderne tehnologije. Danes je Japonska tretje najmočnejše gospodarstvo na svetu, mnogi poslovneži so bili v času prvih iger otroci. Prvi šinkasen, vlak, ki drvi s preko 300 kilometri na uro, je že 1. oktobra 1964 prve potnike pravočasno pripeljal na prizorišče iger, simbol čudežnega japonskega napredka pa je bilo tudi oddajanje zaključne slovesnosti preko televizijskih zaslonov v barvah.

Razvoj tehnologije poganja denar, zato ni čudno, da naj bi prireditelji iz pokroviteljskih sredstev prejeli kar 2,2 milijardi evrov. Japonska podjetja, ki se v zadnjih letih srečujejo s cenejšo konkurenco iz Južne Koreje in Kitajske, zato ne varčujejo, ko gre za oglaševalske kampanje, povezane z olimpijskimi igrami. Sony in ostali razkazujejo svojo moč in napredek, vozila na gorivne celice, roboti, ki strežejo osvežilne pijače na vsakem koraku in visokotehnološki vlažilci zraka, ki naj bi lajšali vroče Tokijske poletne dni, postajajo del vsakdana.

Prireditelji napovedujejo "najbolj razburljive igre doslej", Tokio naj bi v času iger razpolagal z dodatnimi 25.000 hotelskimi sobami, kar je približno 26 odstotkov več, kot jih je japonska prestolnica imela lani. Turistični razcvet je tako povsem pričakovan.


A preden se čez 1000 dni igre res pričnejo, imajo organizatorji še nekaj dela. Predvsem bodo morali znižati stroške, saj so se ti, odkar je Tokio dobil zeleno luč za organizacijo, kar podvojili. Nekaj rezov so tako Japonci že morali izvesti, nazadnje jo je "skupil" osrednji stadion, za katerega so morali prilagoditi gradbene načrte, prav tako pa bodo prireditelji namesto novih za nekatera tekmovanja uporabili že obstoječe objekte.

Glavobole je organizatorjem povzročala slovita ribiška tržnica, ki so jo nameravali seliti drugam, nato pa so morali prilagoditi načrte glede izgradnje obvozne ceste. Zdravstveno gledano so nekaj skrbi povzročile nedavne raziskave pitne vode, ki so na prizorišču triatlona v morskem parku Odaiba vsebovale bakterijo E.Coli. Te bi se naj pojavile kot posledica obilnega deževja.

Zaradi visokih temperatur se prireditelji zaenkrat ukvarjajo z mislijo, da bi ceste, po katerih bodo tekli olimpijski maraton, cestna kolesarska dirka in hitra hoja, prevlekli s posebnim premazom, ki bi odbijal vročino. Prireditelji pa ostro zavračajo morebitne nevarnosti, ki bi jih lahko prinesel potres. Japonska je po mnenju strokovnjakov najbolj potresno varna dežela na svetu, strahu ni niti pred poplavnimi valovi cunamiji, saj ima država vzpostavljeno zgodnje opozarjanje na te nevarnosti.

Marca 2011 je severovzhod države sicer stresel uničujoč potres in povzročil visok poplavni val, ki je dodobra porušil jedrsko elektrarno v Fukušimi 240 kilometrov stran. Da bi Japonci pripomogli k gospodarski obuditvi te regije, bodo zato tekmovanja v baseballu in softballu na sporedu prav v provinci Fukušima.

Značke: olimpizem, sta

Članki iz rubrike