kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

STA
STA
0 12.05.2017 11:50:14

OI 2024: V Los Angelesu in Parizu tečejo zadnji krog

V boju za izbor gostitelja poletnih olimpijskih iger leta 2024 sta ostala dva kandidata, Los Angeles in Pariz. V obeh si prizadevajo na vse možne načine prepričati vodilne može olimpijske družine, da OI 2024 podelijo prav njim. V Kaliforniji ne želijo izpustiti priložnosti iz rok, saj so prepričani, da je mesto angelov pravo mesto.

Los Angeles je prav v teh dneh gostil delegacijo mednarodne olimpijske organizacije, ki je obiskala mesto, si ogledala predlagana olimpijska prizorišča ter na kraju samem preverila razmere.

Kalifornijska metropola je bila prva na seznamu. Prihodnji teden bo delegacija obiskala še povolilni Pariz. Gostitelja iger bodo pri Moku izbrali na zasedanju septembra, bržkone v perujski Limi, čeprav to še ni zanesljivo, saj se v tej južnoameriški državi soočajo z veliko finančno krizo. Mok se je zato odločil, da bo tamkajšnjemu olimpijskemu komiteju namenil izredno finančno injekcijo v višini 600.000 evrov za pripravo kongresa, na katerem bi potem izbrali gostitelja dveh iger - 2024 in 2028.

Mednarodni olimpijski komite je pred zanimivo dilemo. Olimpijske igre so očitno izgubile nekaj svojega čara oziroma megalomanski vložki v infrastrukturo ne prepričajo več kandidatov, kajti morebitni dobički ne odtehtajo stroškov. Za poletne olimpijske igre, ki bodo leta 2028, tako ni prav nikakršnega zanimanja.

Vodstvo olimpijske družine tako preigrava možnost, da bi septembra v Peruju olimpijske igre, ki bodo čez 11 let, podelila tistemu neuspešnemu kandidatu, ki ne bi dobil iger leta 2024, Los Angelesu ali Parizu torej. Salomonska rešitev, ki pa ni naletela na naklonjenost niti v Los Angelesu niti v Parizu.

Tako Los Angeles in Pariz sta za Mok nedvomno odlična kandidata, oba sta že po dvakrat gostila največji športni dogodek, mesto angelov v letih 1932 in 1984, mesto luči pa v letih 1900 in 1924. V obeh mestih bi v skladu z novo varčevalno stroškovno paradigmo uporabili obstoječe dvorane, stadione, arene in objekte, v obeh metropolah imajo zelo dobro urejeno infrastrukturo.

Parižanom igre leta 2028 ne dišijo, kajti z igrami leta 2024 bi na najlepši možen način zaokrožili stoletnico zadnjih iger, ki so jih gostili, tudi v Los Angelesu so svoje projekte vezali na leto 2024, zato jih alternativni datum ne zanima.



Župan Los Angelesa Eric Garcetti je bil na četrtkovi novinarski konferenci v letoviški Santa Monici več kot jasen: "Prepričani smo, da bi Los Angeles največji prispevek olimpijskemu gibanju dal kot gostitelj iger leta 2024. Zakaj bi čakali vse do leta 2028, da bi izkusili tisto, kar lahko ponudimo že štiri leta prej. Leta 2028 bi si želel obiskati Pariz ter se srečati s prijatelji, to bi bile res najboljše igre."

Los Angeles med prizorišči, kjer bi se odvijale preizkušnje olimpijskih panog, športov in disciplin, ponuja dvorano Staples Center, dom tako hokejistov iz lige NHL Los Angeles Kings, za katere igra Slovenec Anže Kopitar, kot košarkarskih moštev v ligi NBA Lakers in Clippers. Osrednje prizorišče bi bilo na tleh stadiona z veliko zgodovinske olimpijske patine, Los Angeles Memorial Coliseum, ki bi bil tako še tretjič prizorišče olimpijskih atletskih bojev. Hram moštva ameriškega nogometa NFL LA Rams čaka do leta 2019 z zasebnimi sredstvi financirana prenova, "facelift" v vrednosti 270 milijonov ameriških dolarjev.

Ne preseneča, da je delegate pozdravila ameriška zvezdnica s tekaških prog Allyson Felix, štirikratna nosilka zlate olimpijske kolajne na 200 metrov in s štafeto. "Čeprav se leta 1984 še nisem niti rodila, sem rasla s poslušanjem zgodb, kako fantastičen dogodek so bile olimpijske igre, ki so mi jih pripovedovali starši, trenerji, drugi atleti. Škoda bi bilo, če ne bi znali izkoristiti te velike olimpijske dediščine in zapuščine, ki je tukaj in čaka, da se jo uporabi in nadgradi," je dejala 31-letna sprinterka, nosilka šestih olimpijskih kolajn.

Vodjo olimpijske delegacije Patricka Baumanna se je dotaknilo pričanje mlade atletinje: "Neverjetno, kako živ je še spomin na OI 1984 med tukajšnjimi ljudmi. Celo Allyson Felix, ki je bila rojena leto po igrah, je prav olimpijske igre označila za enega svojih največjih navdihov."

Velik vtis sta na člane delegacije naredila tudi univerzitetna kampusa univerz Los Angelesa in Južne Kalifornije, ki bi ju lahko že v tem trenutku z minimalnimi vložki uredili v olimpijsko vas, saj imata vse potrebno za začasno vselitev, bivanje, prehranjevanje in trening 17.000 športnikov z vsega sveta. Prav študentska kampusa sta velika prednost Los Angelesa v primerjavi s Parizom, ki bi olimpijsko vas moral zgraditi povsem na novo.

Olimpijsko kandidaturo Los Angelesa so podprle imenitne osebnosti. Zasebne večerje, ki so jo priredili za člane olimpijske delegacije, se je tako udeležila paleta zvezdnikov in imenitnežev, zvezdnik akcijskih filmov Sylvester Stallone, košarkarska legenda Kobe Bryant, operni pevec Placido Domingo, nekdanji glavni izvršni direktor Microsofta Steve Ballmer, predsednik in izvršni direktor družbe Walt Disney Bob Iger, izvršni direktor Snapchata Evan Spiegel in glavni izvršni direktor produkcijske hiše 21st Century Fox James Murdoch.

Značke: olimpizem, mok

Članki iz rubrike