GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

peter prevc Ekipa24.si

Največji hit! Pojavil se je posnetek enega od ...

ou
ou
0 08.05.2017 08:24:43

Brcanje rasistov z nogometnih zelenic

Organizacijska ekipa Brcnimo rasizem
Na Poljanah se je zbrala pestra množica podpornikov izgona vseh oblik nestrpnosti iz športa in življenja nasploh. Vsi, od kasnejših zmagovalcev, igralcev Prul, prek energičnih članic zbora Kombinatke, do Kauč selektorjev, »rogovskih« Antinazionale, navijaških »ultrasov« iz Zagorja..., so cel dan "brcali rasizem" - predvsem iz glav (ne)prisotnih ...

V soboto, 29. aprila, je na ŠRC Poljane v Ljubljani potekal samoorganizirani nogometni turnir Brcnimo rasizem. Udeležilo se ga je več kot sto igralk in igralcev zbranih v 24-ih ekipah, navijačev ter podpornikov turnirja, ki so združili moči v skupnem boju proti rasizmu na nogometnih zelenicah ter ulicah.

Žreb nasprotnikov znotraj prijateljskega turnirja je potekal že večer prej v prostorih Socialnega centra Rog, kjer so se zbrali predstavniki ekip ter v šaljivem duhu izžrebali skupine predtekmovanja in pocedili sline po unikatno izdelanih pokalih iz recikliranega materiala, ki so že čakali na najboljše.

ljubljana_brcnimo_rasizem_tekma1_copy1
Organizacijska ekipa Brcnimo rasizem

Naslednje jutro so se udeleženci zarana zbrali na prizorišču in skupaj pripravili vso potrebno infrastrukturo, po ograjah razobesili transparente s sporočili medsebojnega sodelovanja, antifašizma, nasprotovanja rasizmu in izključevanju ter se začeli ogrevati za prve tekme. Na igrišču smo lahko opazili raznolike ekipe, med katerimi velja izpostaviti ekipo pevskega zbora Kombinat ter veliko antirasističnega nogometnega podmladka.

Čeprav številne ekipe, ki se udeležujejo turnirja Brcnimo rasizem, skozi leto pridno trenirajo ter se pripravljajo na veliki dogodek, je poudarek turnirja vseeno na sodelovanju, pestrosti, dobremu vzdušju ter tovariškem fair playu. Zato smo letos, poleg unikatnih pokalov za tri naj ekipe, podelili tudi nagrado za najbolj športno (Fair play) ekipo ter najbolj srčno vratarko in srčnega igralca. Turnir so ponovno zaznamovale navijaške ekipe, ki so spodbujale soigralce (-ke) na igriščih ter ustvarjale pravo navijaško vzdušje na tribunah, kjer ni manjkalo niti bakel, izostal pa tudi najmanjši ščepec huliganstva, ki običajno žal spremlja tovrstne koreografije na »ta zaresnih« tekmah.

ljubljana_brcnimo_rasizem_transparent
Organizacijska ekipa Brcnimo rasizem

Turnir Brcnimo rasizem je samoorganiziran, kar pomeni, da ga bomo naslednje leto lahko pripravili zgolj s sodelovanjem širše skupnosti. A za prihodnost se ni potrebno bati, saj so zbrani zagotovili, da se veselijo brcanja rasizma tudi prihodnje leto, še predtem pa se bodo zbrali jeseni v Zasavju.

Pokal za fair play je letos odšel v Graz z ekipo Rough Kick FC, najbolj srčna golmanka prihaja iz bojne vrste ekipe Iskra in sliši na ime Mojca, za najbolj srčnega igralca pa je bil izbran najmlajši član ekipe Antinazionale – tudi njegovo ime se začne na M – Mark, se je izkazal s srcem večjim kot Braveheart.

REZULTATI
POLFINALE
Antinazionale – Fiat 1964 1-0 
Prule – Borci 4-0 

ZA TRETJE MESTO
Borci – Fiat 1964 3-1 

FINALE
Prule – Antinazionale 4-3 

Galerija
Značke: pokal, turnir

Članki iz rubrike