nova zemlja Svet24.si

Tedenski horoskop: Zdi se, da je svet okoli nas na...

najden-predmet Svet24.si

Ste izgubili skiro ali motoristični kovček?

1715284723-172a1604-1715284697347 Necenzurirano

SD želeli rubiti vilo na Levstikovi. Han: ...

ana-petrič Reporter.si

Slovenka leta odpuščena: vrata ji je pokazala ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Olga: Miha si je dovolil to, česar si ne bi smel ...

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

STA
STA
0 23.11.2016 12:30:29

Kitajci za ZOI 2022 množično po evropske proizvode

Reuters
Kitajska se že pripravlja na zimske olimpijske igre leta 2022. Ni skrivnost, da je kitajski zimski šport še v povojih in stekli so tudi dogovori o sodelovanju s Slovenijo, celo o graditvi centra za pripravo kitajskih športnikov v Sloveniji. A Kitajci lovke stegujejo tudi po sosednji Avstriji, kjer želijo kupiti tamkajšnje proizvajalce smuči.

Kitajske želje potrjujejo, da so OI lahko tudi posel, ki se je pojavil z navdušenjem nad pridobitvijo iger. Na vzhodu evroazijske celine se predobro zavedajo, da lahko do leta 2022 na smuči spravijo okrog 300 milijonov ljudi, kar je 295 milijonov več od trenutnega stanja. A manjka jim znanje na vseh področjih, tudi pri proizvodnji in razvoju opreme, poroča avstrijska agencija Apa, zato Kitajci napovedujejo naložbe v Blizzard, Head, Fischer, Atomic in druge.

Obeta se velik dobiček in Kitajci opreme ne bi le uvažali, ampak želijo kar kupiti avstrijska podjetja, kar kažejo ponudbe o prevzemu. Pri Fischerju so prevzem sicer zavrnili, a si vsekakor želijo sodelovanje, saj gre za nov trg, ki trenutno največ smuči dobi z Japonske in to po večini rabljeno opremo.



A oprema je le eden od mozaikov, ki naj bi poživili kitajsko gospodarstvo na področju zimskega športa. Kitajci načrtujejo tudi izgradnjo novih smučarskih centrov, kjer bodo potrebovali evropsko pomoč, nedvomno pa bodo potrebovali tudi znanje smučanja v obliki vaditeljev in učiteljev. Avstrijci si od sodelovanja s Kitajsko obetajo tudi prodajo sedežnic in vlečnic, varovalnih sistemov in čitalcev kart, prve večje posle v zvezi s tem pa so sklenili že lani.

Promocija smučarskih športov naj bi po eni strani popeljala Kitajsko med velesile tudi na zimskih OI, obenem pa bi vsa smučišča, ki bodo zgrajena za igre, samo na ta način dobila trajnostno noto. V nasprotnem jih čaka propad, kar je denimo trenutno velika skrb Sočija.

Članki iz rubrike