Bankomat Svet24.si

Ste ostali brez gotovine, vaša bančna kartica pa...

delavci Svet24.si

Slovenci delamo za manj, kot je evropsko ...

1712649659-0122maribor4-3-1712649604353 Necenzurirano

Ovadena županja, ki je po ovinkih prišla do ...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

andrej-hofer 1 Njena.si

Razočaranje za gledalce: Andrej Hofer ne bo ...

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

STA
STA
0 15.11.2016 13:46:23

Los Angeles kljub izvolitvi Trumpa ostaja v igri za OI 2024

Kljub izvolitvi Donalda Trumpa za novega predsednika ZDA Los Angeles ostaja v igri za organizacijo poletnih olimpijskih iger 2024, je sporočil župan mesta Eric Garcetti. Odločitev je pomembna, saj morajo kandidati ta teden opraviti predstavitev pred člani generalne skupščine Mok, ki zaseda v Katarju.

ZDA si poleg poletnih olimpijskih iger želijo tudi nogometno SP 2026, a vsi ti načrti z nedavno izvolitvijo Donalda Trumpa za 45. predsednika ZDA niso postali nič bolj enostavni. Trump sicer velja za športnega navdušenca. Leta 2004 je celo nekaj 100 metrov sodeloval pri nošenju olimpijske bakle za igre v Atenah in nedvomno si želi, da ZDA dobijo igre, a sam s svojo izvolitvijo k temu doslej ni bistveno pripomogel.

Tega se močno zavedajo tudi v vodstvu kandidature Los Angelesa, kjer so Trumpu sicer hitro čestitali za izvolitev in obenem poudarili, da cenijo njegovo podporo olimpijskemu gibanju ter se veselijo sodelovanja pri kandidaturi za naslednje igre, ki naj bi jih gostile ZDA. A kot so zapisali pri časniku USA Today, je zgodba znotraj komiteja drugačna in izvolitvi na lestvici katastrof pripisali oceno 8,5 do 9 točke od desetih možnih.

V ozadju so skrbi za volilne glasove na kongresu Moka. Trumpova volilna kampanja, kjer je bilo govora o gradnji zidu na meji z Mehiko, poostritvi pogojev za priseljevanje muslimanov, izgonu ilegalnih pribežnikov in podobno, bi lahko vplivala na glasovanje predstavnikov muslimanskih in latinskoameriških držav. Prav ti glasovi bi 13. septembra prihodnje leto lahko šli tekmecema Los Angelesa - Parizu in Budimpešti.



Na enak način bi izvolitev Trumpa lahko vplivala tudi na izbiro prireditelja nogometnega SP 2026. Ob predvideni širitvi SP so ZDA sodile med favorite za prvenstvo, morda celo v sodelovanju s Kanado ali Mehiko. Po novem je tovrsten projekt z Mehiko vsaj kratkoročno malo verjeten.

Pomisleki se pojavljajo tudi v drugih športih. A komisar lige MLB (baseball) Rob Manfred pa ne verjame, da bo izvolitev Trumpa vplivala na širitev lige na Mehiko in Kubo.

Zanimivo bo videti tudi, ali se bo Trump s s svojo administracijo neposredno vpletel in skušal pomagati Los Angelesu, da dobi igre 2026. To je počel tudi njegov predhodnik Barack Obama, ki je na kongresu 2009 v Koebenhavnu podprl kandidaturo Chicaga, a to takrat ni bilo dovolj. Chicago je izpadel v drugem krogu glasovanja.

Članki iz rubrike