Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
02.09.2016 10:34:21
Deli članek:

Rio de Janeiro bi zadržal olimpijski varnostni režim

Reuters

Mestna oblast v Rio de Janeiru bo skušala brazilsko vlado prepričati, da tudi v poolimpijskem obdobju zadrži varnostni režim z letošnjih poletnih olimpijskih iger, je dejal državni sekretar za javno varnost Jose Mariano Beltrame.

V času avgustovskih olimpijskih iger je za varnost na športnih prizoriščih v mestu skrbelo kar 85.000 policistov in vojakov, kar je dvakrat več v primerjavi z olimpijskimi igrami pred štirimi leti v Londonu.

Zvezna vlada je za varnost namenila 890 milijonov dolarjev, že zdaj pa je znano, da bo poostren varnostni sistem veljal tudi v času bližnjih paraolimpijskih iger, ki se bodo začele prihodnji teden in na katerih bo nastopilo tudi osem slovenskih športnikov in športnic (plavalec Darko Đurić, strelka Veselka Pevec, strelci Damjan Pavlin, Franček Gorazd Tiršek in Franc Pinter, kolesar Primož Jeralič, maratonec Sandi Novak ter parakajakaš Dejan Fabčič).

Bolj ali manj je jasno, da bo želja Rio de Janeira težko uslišana. Brazilija je v težki gospodarski krizi, ob tem pa so tudi zadnji izsledki instituta za varnost v Rio de Janeiru pokazali, da je v mesecu juliju v primerjavi z istim obdobjem lanskega leta naraslo število umorov, nasilnega razbojništva in kraj avtomobilov v najbolj razvpitem brazilskem mestu.